Preview: JERA ON AIR 24/25-06-16 Ysselsteyn (DEEL1)
Anomander

Eens per jaar worden de vrede en rust van de prachtig pittoreske Limburgse Peel dusdanig verstoord, dat een weekeinde lang de vogels geen eitjes meer leggen en de koeien slechts nog zure melk produceren. Het is dan dat op de festivalweide aan de Agrobaan, een steenworp van mijn geliefde Noord-Brabant, de zomer wordt ingeluid met het geweld van hardcore/punkherrie op zijn best. Dit jaar wordt er volle bak loos gegaan op 24 en 25 juni en ik kan nauwelijks wachten.

Want wat een line-up hebben de mannen van JERA voor ons in petto dit jaar. De boterham, dames en heren, is DIK belegd. Het festival ontwikkelt zich dan ook elk jaar en is inmiddels wat mij betreft een verplicht nummer op de danskalender, zeker omdat het we het alweer over editie nummer 24 hebben. Een soort van (kleiner?) broertje van het gevestigde Groezrock, maar dan bij ons in Nederland en aangezien wij toch niet hoeven te voetballen, kunnen we maar beter naar een beukende pot hardcore gaan kijken.

Op de twee hoofdpodia die het festival rijk is en de twee kleinere settings komt er voor ieder wat wils langs op zowel de vrijdagavond als de ganse dag op zaterdag. Op vrijdag is er in de avonduren toch nog genoeg tijd om zo’n negen bands de livepodia op te laten klimmen, dus zeker de moeite om de vrijdag op tijd te kappen met werken en de auto vol te laden met Schulten Bräu en een brak tentje plus eiermatje om de tocht naar Ysselsteyn af te leggen.

Zo zijn er in het genre ‘van-dik-hout-zaagt-men-planken’-metalcore de bands The Amity Affliction en Thy Art is Murder te aanschouwen om de nekspieren al flink bij op te warmen en te werken aan die hernia door jezelf van de barrier te smijten. Deze twee namen liegen er al niet om en zijn, zeker voor hen die een vleug metal niet schuwen in hun hardcore, de moeite meer dan waard. Beide bands komen dan ook helemaal uit Australië om hier de zaak eens goed wakker te schudden.  En dan is het lijstje met kangoeroe-core nog niet af, want ook de landgenoten van Deez Nuts maken hun opwachting op de vrijdag. Ik moet toegeven dat ik hier iets minder fan van ben, maar verneem uit betrouwbare bron, dat ik ook deze Aussies niet mag overslaan. C’est la vie!

Op hetzelfde podium waar Deez Nuts op en neer zal springen, zullen later de thrashveteranen van Municipal Waste aantreden. Geloof me, als je een energieke show wilt die geheid uitdraait op een totale bende, zorg dan dat je op tijd vooraan het podium geplakt staat, hou je goed vast en gaan met die banaan: ‘Thrashing’s My Business and Business Is Good!’

Waar voor mij echter de ultieme verrassing ligt op deze avond, is bij de band Fallujah. Mijn metalhart gaat hier toch wel een keer of zes harder van kloppen. Voor hen die deze act nog niet gezien hebben of de albums nog niet in hun bezit hebben… stop met lezen en start je Spotify nu op. Waar het brute geweld van death metal tegen de klippen van pure sfeer opklapt, daar vind je dit vijftal eindbazen. Ik heb al veel gehoord, maar dit is voor mij zo’n unieke ervaring dat het water me nu al in de mond loopt als ik denk aan hun optreden op 24 juni. Gaat dit zien!

Voor de volledige timetable van JERA ON AIR zie:

http://www.jeraonair.nl/files/media/jeraonair2016-timetable.pdf

Be there or be sorry!

home24-05-16

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X