Jurgen Callens

Ik heb intussen al heel wat bands besproken, uit verschillende landen en continenten, maar dit moet toch wel de eerste uit Bulgarije zijn. Krossfire dus. Ontstaan rond 2001, met een single, een dvd en één voorgaande full length (Learning to Fly) op de teller, niet direct een toonbeeld van productiviteit. Maar misschien vertaalt de symfonische en progressieve power metal zich dan wel in kwaliteit? Op drie juni komen jullie het zelf te weten, want dan brengt Pure Steel dit album op de markt.

Tegenwoordig heeft elk arrondissement wel zijn eigen metalband, lijkt ons. En dat gaan we natuurlijk alleen maar op gejuich onthalen. En waar er vroeger nogal eens iets uitgebracht werd dat evengoed direct bij het vuilnis gekieperd kon worden, komt er vandaag toch serieus wat kwaliteit om de hoek piepen. Zo ook dit Krossfire, niet te verwarren met onze Belgische legende Crossfire. De Bulgaren spelen ook heavy en power metal, maar verweven met vele progressieve en symfonische elementen. Soms klinkt het zelfs wat opera-achtig en cinematografisch. Dit komt ook door de toevoeging van niet zo’n evidente instrumenten zoals bijvoorbeeld een cello in de piano-ballade Farewell. Maar ook de vocalist, die me soms wat doet denken aan Attilla Dorn van Powerwolf, krijgt op veel momenten bijstand van een vrouwelijke zangeres en wat achtergrondkoren. Dit zorgt ervoor dat het geheel wat meer kleur, balans en contrast krijgt.

Muzikaal doet de band mij wat denken aan een kruising tussen Kamelot, Rhapsody of Fire en Stratovarius. Dat de Bulgaren de grote broers niet evenaren lijkt me nogal wiedes, maar de poging is desalniettemin heel verdienstelijk. De songs klinken goed, de zang is meer dan acceptabel en de koren en extra instrumenten voegen er alleen maar dat tikkeltje extra aan toe. Enkel de sound van de keyboards storen me soms. Luister bijvoorbeeld eens naar de enerverende synthesizersolo in de song King Will Come. Maar veel ander negatiefs valt hier gewoon niet over te zeggen. Muzikaal is dit heel goed te pruimen. Niets nieuws onder de zon, dat wel, maar ik heb ook liever dat het goed klinkt dan dat het mottig gekunsteld is.

Hou je van bands als de al drie genoemde, maar ook van Nightwish of Serenity, dan moet je hier zeker even naar luisteren. Prima opera-achtige symfonische power metal, die er vlot in gaat met goeie afwisselende zang. Dit is gewoon de beste band uit Bulgarije die ik ken!

Tracklist:

 1. The Ninth
 2. The Last Ride
 3. King Will Come
 4. Destiny’s Calling
 5. One More Time
 6. Farewell
 7. Fall From Grace
 8. Annabelle
 9. Glory to Heavens
 10. Like a Shadow
 11. Rule the Dark
 12. Heaven Halls

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X