Sebastiaan Schabon

Als je van black metal houdt met thema’s als depressie en interne dilemma’s, dan ben je bij het Belgische Soul Dissolution aan het juiste adres. De band ontstond in 2012, bracht datzelfde jaar een demo uit, en presenteert nu zijn volwaardige debuutplaat, getiteld Pale Distant Light. Normaal is black metal niet direct mijn genre, maar ik besloot het album toch een kans te geven. De beoordeling lees je in deze review.

Beginnen doet dit combo met Waiting, meteen een track van meer dan zeven minuten. De titel zegt het al een beetje: je moet wachten op wat komen gaat, en dat is ook zo, want je blijft eigenlijk wat op je honger zitten bij deze track. Maar dan komt This Red Painting in the Sky, één van de beste nummers van deze plaat. Het blackmetalgehalte ligt hoog, om niet te zeggen zeer hoog. De typerende riffs, de onvermoeibare drummer en dan die zang. Meer moet dat niet zijn om kwaliteit af te leveren. We nemen er ook even Anchor bij, dat van een oerdegelijk niveau is, maar wel minder dan de andere tracks. Gewoon omwille van het feit dat de instrumenten bij momenten niet perfect op elkaar ingespeeld lijken. Akkoord, het is nog maar een debuutplaat, dus je moet die jongens wat krediet geven, maar als je echt tot de groten wil horen, moet elke track van je debuut er los op zijn.

Deze plaat bevat ook wel iets speciaals: op Pale Distant Light krijg je een drieluik aan tracks in je oren te horen, namelijk The Final Dissolution Part 1, 2 en 3. De eerste saga duurt wederom ruim zeven minuten, maar de andere tracks halen de vier minuten niet. Langs de ene kant misschien maar best ook, anders zou je na drie uur nog aan het luisteren zijn, om maar wat te zeggen. Langs de andere kant bevatten ze genoeg variatie, snelle en trage stukken, en ga zo maar door, zodat je uiteindelijk toch niet met een verveeld gevoel achterblijft.

Het heeft zo zijn ups en downs gehad, deze Pale Distant Light. Maar uiteindelijk blijft ondergetekende toch met een tevreden gevoel achter. Het is misschien niet de beste debuutplaat van dit jaar tot nu toe, maar zeker één van de betere. Eentje voor hoog in de middenmoot dus.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X