Headbanger’s Balls Fest/Zaal t’SOK Kachtem/ 07-05-2016
Sebastiaan Schabon

Op 7 mei 2016 was het weer zover. Dan was Zaal t’ Sok in Kachtem/Izegem de place to be voor metalliefhebbers. Hier werd namelijk voor de vijfde keer Headbanger’s Balls Fest georganiseerd, en de line-up was niet min. Met Turbowarrior Of Steel, WildHeart, Fields Of Troy, Guilty As Charged, Spoil Engine, Evil Invaders en een exclusieve Belgische show van Evergrey had de organisatie toch wel weer een stevige affiche weten samen te stellen. Ondergetekende was erbij om dit gezellige festival mee te maken. En ondanks de zeer hoge temperaturen in de zaal, was het toch een fantastische dag.

Turbowarrior Of Steel mocht de spits afbijten. Zij kwamen de Nederlanders van System Overthrow vervangen, die helaas verstek moesten geven. En ze vervulden die rol meer dan goed. Zeer krachtige en tegelijk hilarische songs passeerden de revue. Zo werd er voor het eerst ooit op dit festival een polonaise ingezet tijdens het nummer Polonaise Pit, en werd er al direct een wall of death gemaakt tijdens Squirt Alert. Ik had er wel enkele blauwe plekken aan overgehouden, maar het was het optreden meer dan waard. Dat smaakt naar meer!

 1. Intro
 2. Toxic Waste
 3. Squirt alert
 4. Polonaise pit
 5. Oney Eyed Stan
 6. Crabwalk
 7. Chicken (fight for your right cover)
 8. Cher ami
 9. Turbotwist
 10. Keep Thrashin’
 11. F.T.T.T.

HUG_1358     HUG_1380

Dan was het de beurt aan de jonge snaken van WildHeart. Na de stevige passage van de vorige band was dit wederom een ijzersterk optreden. Een goede portie heavy metal, het publiek dat volop meedeed, de band die er duidelijk zin in had, wat moet je nog meer hebben? Hoogtepunten van de set waren On My Way en Save Me. En op 21 mei organiseert de band een eigen festival, genaamd Wildfest. Dus dit jong geweld heeft duidelijk grote ambities.

 1. On The Run
 2. Lovehunter
 3. Get Up (Fight Back)
 4. On My Way
 5. Solo
 6. Beautiful Regret
 7. Save Me
 8. Stone Cold Fox
 9. Never Let Go

Wildheart 1

Wildheart 3

Fields Of Troy mocht als derde band van de dag aantreden. Dit combo had net een nieuwe plaat uit en speelde hier dan ook enkele nummers uit. Zo passeerden onder meer Cold Eyes, Copper Shores en Static Flow door de speakers. De band stond er vol overgave, en ze brachten elk nummer met veel kracht en precisie. Zo kreeg de band aan het einde van zijn show een meer dan verdiend applaus, alsook van ondergetekende, die de band zelfs een van de beste acts van de dag vond.

 1. Intro
 2. Chapel Of Hate
 3. Ablepsia
 4. Sting
 5. Intro Hardship EP
 6. Cold Eyes
 7. Copper Shores
 8. 402
 9. I’m Broken
 10. Static Flow

Fields Of Troy 1                         Fields Of Troy 3

De volgende Belgische band op het programma was Guilty As Charged. Deze heren waren afgezakt naar het festival met maar één doel: de zaal volledig plat spelen. En dat deden ze. Meer zelfs: als het dak niet zo vast stond, was het er gegarandeerd afgevlogen. Wat een kracht, wat een setlist, wat een band gewoon! De afwezigen hadden ongelijk zeggen ze wel eens, en diegenen die er niet bij waren afgelopen zaterdag, zullen zich dat vast beklagen. Gewoon een topoptreden! Hopelijk zien we hen snel weer terug, en dat zou wel eens kunnen, want de band speelde al tweemaal op HBF. En met een goede reden dus.

 1. Intro
 2. Preach
 3. Last Chance
 4. Metal Holocaust
 5. Leap Of Faith
 6. Lack Of Control
 7. Solo (Dempsey)
 8. New
 9. I’ll Never…
 10. Pay The Price
 11. Down
 12. Jackson
 13. Angels
 14. Lone Wolf

Guilty As Charged 1     Guilty As Charged 3

Guilty As Charged 2

Na GAC was er opeens een aardbeving in Kachtem, en dat kon maar één ding betekenen: Spoil Engine – tijd!!! Jongens, was me dat een optreden zeg! De toen al verschroeiende hitte werd nog maar eens de hoogte ingejaagd toen de Maastrichtse schone Iris Goessens met haar band het podium betrad. Een verschroeiende set, crowdsurfers, moshers, en ga zo maar door. Over deze band kon nu eens niets negatiefs gezegd worden, zo goed waren ze. Zonder twijfel de topact van de avond, al kregen ze wel concurrentie van wat nog komen moest.

 1. The Absurdist
 2. Flawless
 3. Hollow Crown
 4. The Verdict
 5. Nerve Cell
 6. Weightless
 7. Stormsleeper
 8. Singing Sirens
 9. Disconnect
 10. Thalidomide

                 Spoil Engine 1

Spoil Engine 3

Subheadliner van dienst was het Kempense Evil Invaders. Een combinatie van speed metal en thrash metal van de hoogste plank. Openen deden ze zoals verwacht met Fast, Loud ’n Rude, één van de tracks van hun verleden jaar verschenen album Pulses Of Pleasure. Die titeltrack speelden ze trouwens ook, maar de band moest wel later starten omwille van technische moeilijkheden. Wat tot een hilarische reactie van de gitarist leidde. Dat euvel was echter snel verholpen, en de band kon snel starten met wat uiteindelijk een knaller van een show bleek te zijn. Met als kers op de taart Master Of Illusion. Ik kan gewoon niet beslissen wie er beter was: zij of Spoil Engine. Een gedeelde eerste plaats dan maar?

 1. Fast Loud ‘N’ Rude
 2. Driving Fast
 3. Pulses Of Pleasure
 4. Shot To Paradise
 5. Siren
 6. Stairway To Insanity
 7. Fabulous Disaster (Exodus cover)
 8. Victim Of Sacrifice
 9. Master Of illusion

Evil Invaders 1     Evil Invaders 3

Als hoofdact van de avond had de organisatie een wel heel speciale band weten te strikken: niemand minder dan het Zweedse Evergrey had Headbanger’s Balls Fest uitgekozen om zijn enige Belgische show te brengen. De band kwam wel later dan voorzien aan, de signeersessie viel wat tegen, dus ik had een beetje schrik voor het optreden. Maar die vrees bleek totaal ongegrond, want de band speelde wat mij betreft een van zijn beste optredens ooit. Met als speciaaltje een eerbetoon aan de overleden vader van één van de organisatoren. Zo lieten ze zien dat ze het hart op de juiste plaats hebben. Verdorie, ze gaan daar op die eerste plaats al met drie bands moeten staan. Hopelijk breekt er dan geen ruzie uit.

 1. King Of Errors
 2. Leave It Behind Us
 3. The Fire
 4. Monday Morning
 5. Broken Wings
 6. Black Undertow
 7. Blinded
 8. Masterplan
 9. Nosferauto
 10. Words Mean Nothing
 11. Missing You
 12. Walls Go Down
 13. Recreation Day
 14. Touch Of Blessing
 15. Grand Collapse

Evergrey 1

Evergrey 3

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X