Jurgen Callens

Visions of Atlantis is een goed ingeburgerde naam in het femalefronted wereldje. De Oostenrijkse band kende een boel bezettingswissels en ook de nodige tragedie met het overlijden van zangeres Nicole Bogner. Na een periode van relatieve stilte komt de symfonische powermetalformatie nu terug aan het venster piepen met nieuw werk. Het is te zeggen: een nieuwe ep, met als titel Old Routes, New Waters, in afwachting van de volgende full length. En zo nieuw is het nu ook weer niet, het gaat namelijk om vijf heropgenomen songs. Op 29 april is deze ep te verkrijgen via Napalm.

Feitelijk kunnen we stellen dat Visions of Atlantis anno 2016 een volledig nieuwe band is. Enkel drummer Thomas Caser maakt nog deel uit van de groep. Naast de tragische gegevens speelden ook muzikale meningsverschillen een rol en besloten de overige leden een eigen koers te gaan varen. Met Clémentine Delauney en Siegfried Samer is er intussen een nieuw vocaal duo aan de rangen toegevoegd en ook oudgedienden Chris Kamper, Werner Fiedl  en Mike Koren zijn op het oude nest teruggekeerd.

Doel van Caser is de oude tijden te doen herleven. Volharden in de boosheid, zoals wij het noemen. Middel om die eerste stap te zetten is deze vijf songs tellende mini, die heropgenomen versies bevat van de eerste drie platen van de band (Eternal Endless Infinity, Cast Away, Trinity). Alles is ingespeeld door de nieuwe line-up en ook mix en mastering werden in een nieuw jasje gegoten. Zo horen we nieuwe uitgaves van publieksfavorieten als Loverbearing Storm, Winternight en Last Shut of Your Eyes. Voor de fans kan dit inderdaad een interessante kennismaking zijn met de nieuwe gezichten en stemmen, voor leken een kennismaking tout court. Een grote fan van de band ben ik echter zelf nooit geweest, en zal het waarschijnlijk nooit worden, omdat ik nogal snel de link met een topper als Nightwish durf te leggen, die mijns inziens toch enkele divisies hoger speelt. Misschien weet de band onze op die aanstaande full cd dan wel weer te verrassen. Daarvoor is het echter nog een tijdje behelpen met deze mini.

Het verdient wel respect dat ondanks de tegenslagen de vaandel verder uitgedragen wordt. Fans kunnen er maar wel bij varen. Deze toch wel prima versies kunnen er zeker voor zorgen Visions of Atlantis weer op de kaart te zetten en misschien wel wat nieuwe zieltjes te winnen.

Tracklist:

  1. Lovebearing Storm
  2. Lost
  3. Winternight
  4. Seven Seas
  5. Last Shut of Your Eyes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X