Jurgen Callens

Tiles is een Amerikaanse progressieve metalband uit Detroit. Onlangs werd onder de noemer Pretending 2 Run, acht lange jaren na de voorganger uit 2008, een nieuwe full length uitgebracht. Full length zei ik? Verdubbel dit dan maar. De nieuwe plaat is een dubbelalbum geworden met maar liefst 21 songs en 96 minuten muziek. Het nieuwe werk is intussen beschikbaar via The Laser’s Edge. 

Dat een band als Tiles geen mainstreampubliek aanspreekt, zal wel geweten zijn. De muziek die de jongens maken is namelijk niet zo hapklaar en makkelijk verteerbaar.  Wel speelt de groep Prog, met een grote P.  Fans van de band weten waar de mannen voor staan. Uitmuntend muziekvakmanschap, sterk uitgedachte songs – soms heavy, dan weer ingetogen, dromerig en zelfs naar jazz neigend – en wijd uitgesponnen composities.

Zelf vind ik Tiles vrij veel op Rush lijken, al is dat natuurlijk meteen een vergelijking met de allergrootsten. Niet dat het op een kopie gaat lijken natuurlijk, maar het is gewoon de eerste naam die bij me opkomt. Verder hoor ik ook wel invloeden van een band als Fates Warning en op vocaal gebied moet ik dan nu en dan weer aan James Labrie denken. Dat Terry Date de vaste producer van de Amerikanen is, versterkt de link metRush natuurlijk nog wat meer. Maar bovenal blijft dit progrock met een metalen randje van de bovenste plank. Je wordt overdonderd door het technische meesterschap. Enig nadeel vind ik dan wel weer de lengte van de plaat. Zoveel songs en 96 minuten, dan ga je wel even naar adem happen. Enkel verstokte fans gaan de rit telkens weer in één ruk uitzitten denk ik. Maar progfans gaan dan ook wel op in hun favoriete genre en gaan hier echt niet om malen.

Ook op dit album komt weer een ganse rits aan gastmuzikanten voorbij. Een greep uit het aanbod? Om er een paar te noemen:Ian Anderson (Jethro Tull), Mike Portnoy, Colin Edwin (Porcupine Tree). Als je zo’n mensen voor je kar kunt spannen, kun je natuurlijk zelf wel de nodige adelbrieven voorleggen.

Kortom, progliefhebbers hebben weer een kolfje naar hun hand om in huis te halen. Beter zal je het zelden tegenkomen. Een boel variatie bijeen en alle aspecten van de band passeren weer de revue. Aanrader voor de genrefanaten.

Tracklist:

CD 1

 1. Pretending to Run
 2. Shelter in Place
 3. Stenewall
 4. Voir Dire
 5. Drops of Rain
 6. Taken by Surprise
 7. Refugium
 8. small Fire Burning 

CD 2

 1. Midwinter
 2. Weightless
 3. Friend or Foe
 4. Battle Weay
 5. Meditatio
 6. Other Arrangements
 7. The Disappearing Floor
 8. Fait Accompli
 9. Tretending to Run – reprise 1
 10. Uneasy Truce
 11. Pretending to run – reprise 2
 12. The View from Here
 13. Backsliding

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X