Headbanger’s Balls Fest – 16/05/2015, ’t SOK, Kachtem/Izegem
Eef

Op 16 mei 2015 was het weer zover, dan stond de hele namiddag in ’t SOK in Izegem in het teken van Headbanger’s Balls Fest 2015. Een festival waar veel bands van eigen bodem de kans kregen om in de spotlights te staan. Ik trok er, samen met een collega, naartoe voor een namiddag/avond vol amusement en hele goede muziek. Lees hier het verslag van de derde editie van dit gezellige festival.

Eternal Breath mocht als eerste aantreden. Deze band had in het verleden al heel wat line-up-wissels te verduren gekregen, maar daar liet men zich niet door kennen. Integendeel, ze stonden op het podium alsof er nooit iets gebeurd was. Een goede mix van oude en nieuwe nummers werd erg gesmaakt door de fans.

De bandleden hadden er duidelijk veel zin in, zeker toen ze The Joker speelden. Hun laatste nummer You’re Pissing Me Off werd passend begeleid door middelvingers in de lucht van alle aanwezigen. Spijtig genoeg zat het er na 45 minuten al op, maar ik hou Eternal Breath zeker in het oog.

Dat ook onze Limburgse vrienden van Hell City de weg naar Kachtem hebben gevonden moge duidelijk zijn. Hell City is druk bezig Europa te veroveren, te beginnen (nu ja) op HBF. Het weze hen gegund, want de band is ondertussen een wel geöliede machine geworden, die het organische weet te behouden.

Klinkt de groep op cd als voer voor de female fronted powermetalfan, live moet iedereen voor de bijl. En de band heeft het juiste materiaal om voor een licht explosief feest te zorgen. En dan hebben we het nog niet over de gouden strot van zangeres Michelle. Of laten we het er meteen wel over hebben: wat een klok van een stem bezit de frontvrouw! Daar kan menig zangeres een puntje aan zuigen.

Ik heb het niet zo erg voor deze vorm van metal, maar Hell City heeft net dat tikkeltje meer. Prachtig songmateriaal, uitgevoerd met een aanstekelijk enthousiasme. Mijn dagje HBF is nu al geslaagd.

En het mijne niet alleen, dixit Tommy Goffin (drummer):

Het is beestig om te spelen op een festival met zoveel bevriende bands waar de zaal om half zes al afgeladen vol zit. Superorganisatie!

Setlist Hell City:

 1. Triumph is turmoil (intro)
 2. Lies
 3. Rockalypse
 4. Victorious
 5. Hellacopter
 6. Minds Of Old
 7. Running In Circles
 8. The Fight
 9. Ice Cold Rage
 10. Hell Patrol

Niks zal Saille tegenhouden dit jaar. Al had het afwezige drumtoestel bijna roet in het eten gestrooid. Gelukkig stond Tommy’s drumkit nog te blinken op het podium en mocht Saille deze gebruiken. Het zou een ramp zijn mochten we – in mijn opinie – één van Belgiës beste drummers niet aan het werk kunnen zien.

Niet iedereen heeft het voor black metal, maar de symfonische vorm die Saillevoortbrengt moet voor iedere muziekliefhebber te smaken zijn. Alleen liet het geluid – toch daar waar ik stond – een beetje te wensen over, zodat net dat symfonische enigszins verstopt zat in een muur van gitaar. Het publiek liet dit euvel zeker niet aan zijn hart komen en genoot met volle teugen van een uurtje black op topniveau.

Bij Haunter of the Dark werd net op tijd de keyboard luider in de mix geplaatst, zodat ook het kippenvelmoment niet achterwege bleef.

Net als Hell City is Saille ook bezig met Europa te veroveren; men kan niet meer zeggen dat het slecht gaat met de Belgische metal! In tegendeel.

 

 

Setlist Saille:

 1. Emerald
 2. Walpurgis
 3. Blood Libel
 4. Aklo
 5. Fhtagn
 6. Maere
 7. Haunter of the Dark
 8. Eater of Worlds

Welk genre hebben we nog niet gehad vandaag? Een vleugje stoner – ik zeg zomaar iets – gaat er altijd in. En kijk aan: daar isCowboys & Aliens, de – what’s in a name – oervaders van de Belgische stonerrock/metal. Ook deze band is Europa aan het inpalmen, alleen weten ze het zelf nog niet. Het is te zeggen: de band had al lang meer faam verdiend buiten onze grenzen.

Het optreden van Cowboy & Aliens was gewoonweg af. Ijzersterke songs: check. Topmuzikanten en dito zanger: dubbelcheck! Die basgitaar die een ietsje hoger in de mix staat, waardoor je soms van die prettige lage tonen hoort die hun eigen leven leiden: fantastisch!

En als laatste: West-Vlaamse bindteksten waar ik geen hol van versta, maar toch moet lachen omdat West-Vlaams nu eenmaal grappig klinkt: aanwezig. De Brugse stonerkings kwamen, zagen en staken het SOK in brand. Wat een dag, so far!

Setlist Cowboys & Aliens:

 1. Surrounded By Enemies
 2. It’s Not The Booze
 3. Another Fine Display
 4. Bad Sexxx
 5. Simple Things
 6. Worth Your While
 7. Moving Target
 8. Different Angle
 9. Blow Your Past (To Smithereens)
 10. Share The Goods
 11. Question Vs. Answer
 12. Ghost In My Speaker

 

Dan was het de beurt aan de publieksfavoriet van de avond: Dyscordia. Bijna de ganse officiële fanclub was aanwezig, en de zaal stond afgeladen vol.

Ze openden met Reveries, en trokken hun stevige tonen vlotjes doorheen hun gehele setlist.Dyscordia was een genot voor het oor (bij onder andere Empty Room, Black Clown) en wist het publiek iedere keer opnieuw opgezweept te krijgen (Twin Symbiosis, Sight To Black).

De band kreeg welgeteld een uur van de organisatie om het beste van zichzelf te geven, maar hier had gerust nog een half uurtje bij gemogen. Ze waren gewoon niet te stoppen, en wisten ondergetekende telkens opnieuw omver te blazen.

Afgesloten werd met het ijzersterke My Devotion, waarna iedereen met een brede smile buiten verkoeling opzocht.

 

De tijd verliep blijkbaar heel snel, want plots was het al tijd voor de voorlaatste act, die de naam After All draagt. Zij lieten zich van hun brutale kant zien door thrash metal van niveau te brengen, en het publiek elke keer opnieuw tot moshen aan te zetten.

De setlist bevatte enkele liedjes van de recentste cd Dawn Of The Enforcer (Timeless Machine, Demolition Course, Digital War,…) maar ook het oudere werk mocht niet ontbreken (Land Of Sin, My Frozen Skin,…). De band -en ook het publiek- kregen er maar niet genoeg van, maar zoals op elk festival is er een tijdslimiet. Toen de tijd er bijna op zat, gaven ze nog een keer alles metBecoming The Martyr, ook uit Dawn Of The Enforcer. Met Rejection Overruled kregen we zelfs een nieuwe song tegen de kiezen. Een zeer, zéér geslaagd optreden, en dan moest de headliner nog komen.

Deze keer stond ik als reviewer niet echt in een objectieve positie om de show van Vicious Rumors te bespreken. Maar aangezien deze heavy metalveteranen uit San Francisco hier vandaag een prima show neerzetten, hoef ik daar dus helemaal niet om te malen.

Headbanger’s Balls Fest was de eerste show van hun vijfdelige Europese tour. En het is er echt niet aan te merken geweest dat sommige bandleden mekaar pas de dag ervoor voor de eerste keer ontmoet hebben. Thaen Rasmussen (voorheen ook al wel lid van de band) kwam Bob Capka vervangen. Vanavond werd ook het raadsel ontrafeld waarom Vicious Rumors in godsnaam zijn zanger in Nederland ging zoeken. Nick Holleman is namelijk een heerser eerste klas. Wat een stem, en wat een sympathieke entertainer. De queeste naar de ideale frontman kan hierbij dus eindelijk afgesloten worden.

De setlist was er ook eentje om duimen en vingers bij af te likken. Uit een dertigjarig arsenaal zijn er uiteraard heel wat klassiekers om uit te putten: On The Edge, Abandoned, Only Live Twice, Digital Dictator, Lady Took a Chance, Soldiers of the Night, Down to the Temple, Don’t Wait for Me,… Allemaal passeerden ze de revue. We zagen een band, die er ondanks wat vroege vertrekkers, duidelijk zin in had. Een minpuntje was misschien de sound. Hier kon veel meer uit gehaald worden. Maar nu ziften we wel muggen. Voor de rest was dit een prima optreden door een uiterst sympathiek gezelschap. De ideale afsluiter van een uiterst geslaagd Headbanger’s Balls Fest.

Andermaal een zeer geslaagde editie van Headbanger’s Balls Fest met enkel gelukkige mensen, zowel bij de bands, de organisatie, medewerkers en publiek. Een extra vermelding, bovenop mijn complimenten voor de gehele crew, is voor de man die de verkoop van de drankkaarten regelde. Gino schudde iedereen – die een kaartje kwam kopen – de hand en wenste die een welkom toe. Een klein radertje in een geweldige organisatie, maar o zo hartverwarmend.

 • Tekst: Seba, Eef VP, Jurgen
 • Foto’s: Seba, Tim Tronckoe, www.eyeslikepics.be

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X