Eef

We dachten dat dit album een peulschilletje ging worden, maar het draait voor Pain of Salvation nooit op die manier uit. Bergop is onze manier van reizen.

We gaan even twee jaar terug in de tijd. In afwachting van een nieuwe cd, vond frontman Daniel Gildenlöw het een leuk idee om zijn Duitse fans ééenmaal te verwennen met een akoestisch concert. Dit optreden zou dan simpelweg kunnen opgenomen worden en uitgebracht op een live-cd. Maar die opnames mislukten omdat er simpelweg nooit iets werd opgenomen.

Maar het concept sloeg aan en er werd een heuse akoestische toer op poten gezet, die de band richting het Nederlandse Weert brengt. Ook daar werd alles voorzien voor opnames. Technische problemen strooien deze keer roet in het eten, waardoor er andermaal geen materiaal is om te vereeuwigen op een zilveren schijfje.

Bij de pakken zitten, hoort er bij deze Zweden niet bij en dus kwamen ze op het lumineus idee om opnameapparatuur de repetitieruimte binnen te klooien om daar de songs op te nemen als was het een liveoptreden.

En het resultaat – Falling Home – mag er dan ook zeker zijn, wetende dat de meeste nummers van de band niet echt van de meest simpele structuren bevatten. Neem nu opener Stress: hakkende gitaren die overgaan in jazzy stukken en omgekeerd. Het werkt wonderwel. 1979 wordt gewoon beter en beter bij elke aanpassing dat het nummer ondergaat. De samenzang in deze track is werkelijk van wereldniveau.

PoS durft live al eens de klassieker Holy Diver onder handen nemen – dus mocht deze versie niet op deze plaat ontbreken. Vooral wanneer het nummer ergens in het midden de Stevie Wonder-Master Blaster-behandeling krijgt. Bij een andere cover – Perfect Day van Lou Reed – draait het minder goed uit en had voor mij mogen vervangen door een nummer van eigen makelij.

Het hoogtepunt is, voor mij althans, Chain Sling, dat overal voor kippenvel zorgt – akoestisch of niet! Zoals bij het optreden opProg Power laatstleden. De hele zaal zat met tranen in de ogen tijdens dit nummer. Ik natuurlijk niet, maar we wijken af.

Falling Home, dus. Een aanrader voor fans van dé progressieve metal/rockband van dit moment (en misschien zelfs ooit!), en voor iedereen die graag een goed gevoel overhoudt na het beluisteren van bepaalde muziek. Doe er uw voordeel mee.

 1. Stress
 2. Linoleum
 3. To the Shoreline
 4. Holy Diver
 5. 1979
 6. Chain Sling
 7. Perfect Day
 8. Mrs. Modern Mother Mary
 9. Flame to the Moth
 10. Spitfall
 11. Falling Home

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X