Spotlight: Kontinuum
Eef

Kontinuum is het geesteskind van Birgir Thorgeirsson, één van de oprichters en huidig lid van de blackmetalband Potentiam. Eerstgenoemde band werd opgericht in 2001 samen met de ex-drummer van Potentiam, Kristján Heiðarsson (Changer), onder de naam Pornea. Na een eerste ep, Burned And Battered, werd het terug stil en gingen Birgir en Kristján verder met hun respectievelijke bands. Na jaren van muzikale frustaties besloot Birgir zich toch nog maar eens op dat nevenproject te storten. Ditmaal wou hij het helemaal doen zoals het zich in zijn hoofd afspeelt: geen barrières. De brave man kleurt niet graag binnen de lijntjes en daarom dat black, punk, doom, experimental hand in hand gaan met new wave. Zelf beweren ze beïnvloed te zijn doorSólstafir en Katatonia, maar Shining, Celtic Frost, Candlemass, Agalloch, Interpol, Editors en Tool zijn ook niet veraf. U ziet de variatie in stijlen. Voor ieder wat wils dus.

kontinuum logo

In 2010 wordt een demo-versie van het debuutalbum Earth Blood Magic naar verscheidene platenmaatschappijen verstuurd. De muziek klinkt raar, maar toch is men unaniem positief over wat de IJslandse rakkers hebben gepresteerd. De band heeft nu een volledige line up (Birgir Thorgeirsson (zang, gitaar), Engilbert Hauksson (bas), Ingi Þór Pálsson (gitaar), Kristján B. Heiðarsson(drum), Thorlakur Thor Gudmundsson (gitaar)) en duikt hiermee de studio in om zijn eerste cd terdege op te nemen. Daarna hoeft men enkel nog een maatschappij te kiezen die de muziek op de markt wil brengen. In 2012 tekent de band bij Candlelight Records. Alles in kannen en kruiken, maar hoe krijg je  je muziek in godsnaam uit IJsland?

Kontinuum – Moonshine

kontinuum earth blood magic

Als we een etiket willen kleven op deze cd, dan denk ik aan atmosferisch en experimenteel. De stem van Thorgeirsson kan alles aan: screams gelijkaardig aan die van Niklas Kvarforth (Shining), koud en berekend zoals Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) en die zware lage wave-stem die dan vooral aan Paul Banks (Interpol) en Andrew Eldritch (The Sisters Of Mercy) doen denken. Muzikaal loopt alles zo makkelijk binnen, wat mag verbazen gezien de brede waaier aan stijlen en het gebruik van de IJslandse taal in sommige nummers. Maar misschien is net die variatie voor sommigen wel het probleem. Hoewel Kontinuum veelal onder de noemer black metal geplaatst wordt, heeft de band eerder black metal invloeden. Hetzelfde met de doom en death in zijn geluid. Dus kleeft men er ook graag het etiket progressief op. Ach het kind moet een naam hebben om te verkopen. In ieder geval: ik kom er niet uit.

Laten we het Birgir zelf vragen:

Hallo Birgir, hoe gaat het met je?

Alles goed met mij, dank u.

Wij proberen altijd een label op een band te plakken, zo weet de lezer wat te verwachten. Hoe zou jezelf jouw muziek omschrijven?

Ikzelf worstel ook om onze muziek te beschrijven omdat het stilistisch nogal gevarieerd is. We hebben niet echt regels voor dit, buiten het feit dat we van onze vrijheid genieten. De muziek is zowel emotioneel als atmosferisch. Het is een menselijk landschap. Het zijn als het ware geluiden die voortkomen uit de gedachten van introverte vrije geesten. Wij werken liever vanuit een bepaald gevoel, atmosfeer en landschap dan dat we stijlen oppikken om die dan te verwerken. Velen zeggen dat onze muziek melancholisch en donker is, maar eigenlijk proberen ze de gevoelens te omschrijven die ze op dat moment ervaren. We proberen een wereld te creëren waar je jezelf mentaal kunt in verliezen. Maar waarschijnlijk kun je wel invloeden horen gaande van indie en electronic over black metal en stoner.

Waar haal jij je inspiratie voor het maken muziek vandaan?

Ik denk dat niemand echt de bron van de muziek of de creatie daarvan kan begrijpen. Ik denk dat wat je als persoon meemaakt je nog het meest beïnvloedt. Dan kan zowel persoonlijk zijn of hoe je naar de wereld of samenleving kijkt. Het ding moet op de één of ander manier uit jouw systeem. Een moeilijkere vraag is: waarom maak je muziek? Daar heb ik menig maal aan gedacht toen ik eindloze nachten aan het album en aan details hiervan zat te werken. De passie en tijd dat iemand in zoiets steekt, en niet zeker zijn dat je ervoor beloond zal worden. Dit geldt voor iedereen met een passie; zowel voor het onderhouden van een website zoals jullie als voor muzikanten en artiesten. Persoonlijk probeer ik de passie die ik heb niet te begrijpen. Er zijn gewoon geen antwoorden voor. Ik geloof dan maar in een soort van muziek-God die zich met onze muziek bezig houdt. Voor een atheïst zoals ik is dit moeilijk om te aanvaarden, maar het blijft toch mijn geloof.

Heeft het landschap of het klimaat van Ijsland iets te maken met de muziek die daar gemaakt wordt? Want geef toe, de muziek die van bij jullie komt heeft toch op zijn minst een speciaal geluid. Ik denk dan aan Björk, Sigur Rós of Sólstafir.

Wat mensen inspireert valt moeilijk te omschrijven. De samenleving, de geschiedenis, je relaties met bepaalde personen, jouw herkomst en jouw prioriteiten zijn ook factoren die kunnen spelen. De natuur is daar zeker ook een deel van. Ik denk dat de lange winters maakt dat we introverter zijn. We zijn op onze privacy gesteld en dat is gerelateerd aan kleine populaties.

Deze gehele op de natuur gebrande IJslandse muziek heeft ook meer te maken met de verwachtigen dat mensen van ons hebben. Zoals de black metal van Noorwegen in de jaren 90. De bands die jij vernoemd zijn allemaal fantastisch en vertonen juist die specifieke originele vibe. Het wordt dan ook meer acceptabel voor de jongere bands, die zich hierdoor laten beïnvloeden, om uniek, ongewoon en anders te gaan klinken. Want als je geen extra inspanning levert, zal het des te moeilijker zijn om op te vallen.

Hoe zit het met de metalscene in Ijsland?

Kwalitatief lijkt het wel in de goede zin te gaan nu. De scene is nog klein te noemen, maar wordt beetje bij beetje meer mainstream.Skálmöld en Sólstafir zijn de bekendste acts op dit moment. Zij hebben hier zoiets als een metaaldolheid veroorzaakt met hun laatste cd’s. Maar er zijn nog goede bands hoor: Svartidauði, Momentum, Brain Police, Gone Postal, Beneath, Dimma, Atrum,Muck, Angist, enzovoort.

Ik hou erg veel van de indie en alternatieve scene hier. De groepen hechten nu meer belang aan de kwaliteit van de muziek nu er voorbeelden zijn van bands die internationaal doorbreken.

Over de cd Earth Blood Magic, ik hoor erg veel new wave in. Zijn jullie The Sisters Of Mercy fans?

Ik heb dat al eerder gehoord, maar het is mezelf nog net echt opgevallen. Wij zijn kinderen van de jaren 80 en we lusten die goth vibe wel. Ik vind The Sisters Of Mercy wel goed, maar kan toch niet zeggen dat ik een groot fan ben. Ik ken er te weinig dingen van. Misschien moet ik maar eens op onderzoek gaan na dit interview.

KontinuumSteinrunninn Skógur

Ik vind de cd ongelooflijk sterk. Wat zijn de reacties op Earth Blood Magic?

We krijgen van overal goede reviews, maar wat meer is, we hebben er ook een paar exceptionele. Deze doen toch wel iets met een mens, want we weten wat het is om die rare albums te ontdekken die een impact op je heeft. Wij voelen ons persoonlijk verwant met degenen die het album voelen, want we hebben nog nooit eerder zoiets grenzeloos en persoonlijk gemaakt. Het is ook daarom dat ik begrijp dat er mensen zijn die er niks aan vinden. Het is niet vanzelfsprekend. We zijn wel oud genoeg om niet te beginnen zweven bij het aanhoren van al die goede kritieken, maar we beseffen wel dat deze ertoe doen voor onze toekomst en die van onze muziek.

Maar eerlijk? We zijn wel verrast door de reviews. We hebben onszelf niet toegestaan om optimistisch te zijn, eerder realistisch pessimistisch.

Mijn favoriet lied is Lightbearer. Heb jij een lied op de cd waar je het liefst naar luistert of live speelt?

Het is mij recent gelukt om nog eens naar het album te luisteren. Ik was het kotsbeu na het opnemen, mixen en produceren. In dat stadium fixeer je je op minuscule details en wordt het onmogelijk om er nog normaal naar te luisteren. Nu ben ik er tevreden over, maar er zijn altijd wel dingen die kunnen veranderd worden. Het moeilijkste is: stoppen.

Ik vind Lightbearer ook leuk. Het kwam snel tot stand met zijn simpele structuur, waardoor het makkelijker wordt om naar te luisteren. De agressie die erin steekt, maakt het plezant om live te spelen. Ik heb Lightbearer altijd als de blackmetaltrack op het album gezien en is een soort van hommage aan het genre.

Ik kan nu naar alle tracks op album het luisteren, maar Steinrunninn Skógur zal altijd het meest bijzonder blijven. De tekst werd geschreven door een kennis, die gestorven is tijdens de opnames. Ik heb deze tekst gevonden toen ik haar flat aan het leegmaken was en ben naar de studio gelopen om meteen de zang op te gaan nemen. Blijkbaar was zij een meesterlijke dichteres en niemand wist dat. Het was wel raar hoe deze tekst pastte in het concept van het lied. Dat maakt van Steinrunninn Skógur het meest betekenisvolle en memorabele lied voor mij.

Naar welke muziek of bands luister je momenteel het meest?

Ik heb momenteel niet de tijd om nieuw material te ontdekken. Gewoonlijk komt het bij mij in fases, waarin ik mij dan smijt in iets nieuws of klassieks dat ik zou gemist hebben. Het meest luister ik momenteel naar Atoma, Slayer, Bohren & Der Club of Gore,Tenhi, Zatokrev, Daylight Dies, Anathema, de nieuwe Tiamat, Erik Satie en Hans Zimmer.

Zijn er plannen voor een tour? En zo ja, komen jullie naar de lage landen?

Er zijn nog geen concrete plannen, maar we werken eraan. We zijn op zoek naar een boeker voor Europa. We hopen op die manier volgend jaar enkele festivals mee te pikken of als de mogelijkheid zich stelt een kleine tour. We zijn een jonge band, onze inbox zit nu niet bepaald vol met aanvragen.

Wil je nog iets zeggen tegen onze lezers (buiten het feit dat ze cd moeten kopen, want dat zeg ik)?

Vind het geluk en wees niet bang het te volgen. Dit is misschien het beste advies dat ik aan iemand kan geven.

Je kan ons ook altijd volgen op www.facebook.com/kontinuumice

Bedankt Bigi.

Thanks for the interview and support!

Zo, nu weten we al iets meer. Maar misschien moeten we er wel uitgaan met een streepje muziek. Of zeg maar streep. Want als één lied alles omvat is het deze bom: Lightbearer. Hou je vast aan je bretellen! Komt ie!

KontinuumLightbearer

Special thanks to Birgir Thorgeirsson of Kontinuum for all the help in providing info and friendliness overall.

Voor mensen van Graspop die dit per ongeluk zouden lezen: Ik weet nog een tip voor een band. Zie voorgaande.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X