Spotlight: Krux
Eef

Deze keer hebben we het over “De Band Die Niet Bestaat”.

Zweden 2002.

Verdorie, het gaat niet goed met Candlemass. Ik voel me er niet meer lekker. Ik wil iets nieuws. Waar is mijn telefoon?
Jörgen? Het is Leif hier….Leif Edling? Uw beste vriend?”
“Och, hallo. Ja sorry, gisteren te diep in het glas gekeken, barstende koppijn.”
“Whatever, heb jij zin om eens iets totaal nieuws te maken? Ik dacht om eens een doommetalband te beginnen? Wat jij?”
“Tuurlijk! Ik bel je morgen terug; ik wil nu gaan slapen. Barstende koppijn.”
“Ik denk al de naam gevonden te hebben. Het wordt Pluto! Of Nee, Teufel!
Fuck it! Het wordt …

Wil je verdomme dat roepen laten? Mijn hoofd doet zeer! *

Krux, wat zoveel betekent als “het kernpunt”, leek zeer geschikt te zijn als naam, daar het leven op zich al hard genoeg was. Het overleven in vijandelijke omgevingen, genaamd jobs, relaties, het sociale leven. Leif Edling werd ontslagen als webadministrator van een Zweedse muzieksite en was juist single geworden na het beëindigen van de zoveelste interactie met een lid van een space alien-ras, wat de meeste onder ons vrouwen noemen. **

De kern van de zaak is nog altijd: heavy, epische en ultrakrachtige muziek!

Uiteindelijk werd ook Peter Stjärnvind (drums) erbij gehaald en dus samen met Jörgen Sandström (gitaar) gingen ze keihard repeteren. Wel zeker vier keer in twee weken!

Jörgen (Entombed, Grave,…) had al een paar jaar geen snaar meer aangeraakt en Peter speelde in zo’n veertien verschillende groepen waaronder onder andere Entombed en Nifelheim. Leif was ondertussen druk bezig met een reünie van Candlemass. Afijn, het lukte net!

Mats Levén (zang, Yngwie Malmsteen, Therion, Candlemass, Lion’s Share,…) en Carl Westholm (keyboard, Abstrakt Algebra,Candlemass,..) vervoegden het trio en zo doken ze de studio in. Al het beschikbaar materiaal werd de opnameruimte binnengeloodst: afgedankte versterkers en effectenpedalen (waarvan sommige nog echt werkten).

Het resultaat: de eersteling Krux. Deze schijf werd overenthousiast binnengehaald als zijnde de nieuwe maatstaf voor de moderne doomscene.

Na de opnames kwam tweede gitarist Fredrik Åkesson de bende vervoegen. De getalenteerde snarenplukker, die nu het mooie weer maakt bij Opeth, zat tussen twee bands in (Tiamat, Arch Enemy) en had dus tijd over. De anderen weerom niet en zo heeft Fredrik menige nachten gitaarduels uitgevochten met producer/gitarist Nicko Elgstrand.

We spreken 2006 ondertussen. Van optreden is bijna geen sprake, want Krux is een nevenproject en het is onmogelijk om de drukke agenda’s van de individuele leden op één lijn te krijgen. Deze band lijkt op dat vlak niet te bestaan. Uiteindelijk lukt het toch om nog maar eens een studio te boeken. Op naar album nummer twee. Waarschijnlijk hebben ze al hun inspiratie in de liedjes gestoken, want in titels verzinnen blijken ze minder sterk. Het arme kind heet simpelweg II. Nu goed, de naam klopt wel. Het wordt een flinke boorling, waarvan iedereen zegt dat deze nog mooier is dan de vorige. Dit komt doordat het geluid is aangedikt met een flinke laag keyboards.

Daarna is het weer stil waar de wind niet blaast. Tot men in 2011 de wereld verbaast met het derde album (III)***, waarvan men niet langer kan zeggen dat dit een eenmalig studioproject is (al sinds de vorige cd kon dat niet meer gezegd worden, maar soit). De band bestaat nog steeds uit dezelfde mensen en hebben ondertussen en zeer herkenbare sound. Een sound die je kan omschrijven als: Candlemass meets Entombed, maar wat zijn die andere instrumenten? FYI: het zijn mellotrons, orgels en Moog-synthesizers. Deze keer gaan de Kruxen meer de psychedelische kant op, aangevuld met van die prachtige old-school heavymetalsoli. De progressiviteit wordt ook niet geschuwd. Maar pin u niet vast op de term “progressief”. Voor velen een afschrikmiddel. Weet je wat? Ik heb niks gezegd.

Dit alles samen maakt van Krux een epische melodieuze doommachine.

* Dit gesprek heeft waarschijnlijk nooit plaatsgevonden.
** Dit zijn niet de woorden van de schrijver van dit stuk. Leif heeft een rare hersenkronkel.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X