De Zweden van Avatar hebben mij al weten te boeien sinds hun album Black Waltz. Met hun eigenzinnige stijl die je min of meer kan omschrijven als, euh…, miljaar zeg, die gasten hun stijl valt gewoon niet te beschrijven! Op 12 januari 2018, amper een jaar na Feathers & Flesh brachten ze al een nieuwe volwaardige plaat op de markt. Deze draagt de titel Avatar Country en bevat tien nagelnieuwe nummers. De band is al jaren aan een stevige opmars bezig in de metalwereld, hopelijk blokkeert dit album de opmars niet.

Wat meteen opvalt als je de tracklist bekijkt is dat er in iedere songtitel het woord “King” voorkomt. Ongetwijfeld een verwijzing naar de albumtitel, daar een land een koning moet hebben. Tenzij je een republiek bent, maar we zijn hier niet voor politiek gezever, we moeten een plaat beoordelen. En die plaat is een echt genot voor het oor. Naast snoeiharde gitaren krijg je de typisch demonische stem van de als horrorclown geschminkte zanger op je bord. Een nummer waar dit allemaal tot zijn recht komt is King’s Harvest. Heerlijk stevig en met een ritme waarop je niet anders kan dan stevig headbangen en de boel afbreken.

Het valt echt op hoe deze gasten gegroeid zijn ten opzichte van hun vorige album. Bij Feathers & Flesh had ik meerdere keren een soort wat-ben-ik-eigenlijk-aan-het-luisteren gevoel. The King Speaks is een verteltrack over de speech van de koning naar zijn volk toe. A Statue of the King begint met een intro waarvan de zang door merg en been lijkt te gaan. Dan barst de track uit zijn voegen door het snel en snoeihard samenspel van de instrumenten. Johannes Michael Gustaf Eckerström, de zanger heeft een stembereik met zeer hoge en zeer diepe limieten. Demonisch, helder en hij weet haast griezelig perfect wanneer hij welke toonhoogte moet benutten.

Hier ben ik toch even niet goed van. Wat een bom van een album zeg!!! Na het persoonlijk minder goed bevonden Feathers & Flesh staat uw redacteur met de mond vol tanden. Het zou mij niet verbazen moest Avatar Country hoog eindigen in de jaarlijstjes van 2018.

X