Whitechapel – Live In The Valley
LABEL:
Metal Blade Records
RELEASEDATUM:
26 januari 2024
90

Het Amerikaanse Whitechapel is doorheen de jaren uitgegroeid tot één van de vaandeldragers binnen het deathcore genre. Niet in het minst daar deze heren album na album zijn blijven evolueren zonder daarbij hun muzikale roots te verloochenen. Het album The Valley, dat het levenslicht zag in 2018, kan hierbij gerust een omslagpunt genoemd worden, daar de band, in het bijzonder frontman Phil Bozeman, sterk de autobiografische toer opging. The Valley wist het niet voor niets te schoppen tot album van het jaar wat betreft ondergetekende. Een dikke vijf jaar na de release van The Valley achtte de band de tijd dan ook rijp om met een live album voor de dag te komen, genaamd Live In The Valley, dat uiteraard zal verschijnen met de ondersteuning van labelgigant Metal Blade Records. Of Whitechapel ook met deze Live In The Valley hoge toppen weet te scheren, kom je te lezen in onderstaande recensie.

Wat we hier te horen krijgen is een live registratie van de show van Whitechapel in Knoxville op 22 december 2022 en dit tijdens de zevende editie van de jaarlijkse Christmas Benefit Show. Van zodra de festiviteiten aanvangen, merk je meteen dat de band een ware thuismatch speelt. Het publiek reageert meteen volledig extatisch wanneer de intro van When A Demon Defiles A Witch wordt ingezet. Wat volgt is een ware explosie, waarbij we een band te horen krijgen die werkelijk op de top van haar kunnen staat te presteren en waarbij je als luisteraar gewoonweg mee in het strijdgewoel wordt gesmeten. Wanneer na drie nummer Hickory Creek wordt ingezet – en de band aldus een versnelling of vijf terug schakelt – wordt meteen ook duidelijk hoe versatiel Whitechapel voor de dag komt. Van een eerste hoogtepunt gesproken.

 

Nadat de laatste tonen van het emotioneel beladen Hickory Creek uitdoven, geraakt Whitechapel helemaal op toerental. Met Black Bear gooit de band direct de knuppel in het hoenderdok, waarna met het ronduit fantastisch Doom Woods het hoofdstuk van The Valley wordt afgesloten. Hoog tijd om de focus te leggen op het album KIN, zouden we zo denken. Nadat Phil Bozeman in het nummer Doom Woods een zware ‘battle’ gevoerd heeft met de duivel, kan de man in kwestie tijdens I Will Find You aankondigen dat de duivel deze keer dood is. Iets wat je tegen een opgewarmde zaal alleszins geen twee keer moet zeggen. Een verzoek voor een circlepit al evenmin, waarbij we tijdens het nummer Lost Boy het adrenalinepeil werkelijk voelen stijgen. Met het eveneens emotioneel beladen Orphan komt ook het KIN-hoofdstuk formeel ten einde.

Het einde van het KIN-hoofdstuk betekent evenwel niet het einde van deze live plaat. Voor het absolute slotakkoord duikt Whitechapel de geschiedenisboeken in. Bovendien kan een show van Whitechapel niet zomaar passeren zonder de classic This Is Exile, waarbij het brutaliteitsgehalte naar ongekende hoogten wordt gekatapulteerd. Iets wat trouwens eveneens geldt voor het afsluitende The Saw Is The Law, afkomstig van het in 2014 uitgebrachte album Our Endless War.

 

Zonder blozen kunnen we nu al stellen dat deze Live In The Valley binnen ruim 11 maanden zal meedingen naar de prijs van livealbum van het jaar. Aan alles kan je gewoon merken dat Whitechapel uitgegroeid is tot een toonaangevende band binnen het metalgenre, waarbij de grenzen van het deathcoregenre al geruime tijd werden doorbroken. Bovendien is de songkeuze en vooral de volgorde van de nummers werkelijk om duimen en vingers van af te likken, waarbij het tweeluik The ValleyKIN pas echt tot hun recht komen. Ondertussen ligt deze live plaat al enkele maanden op onze digitale draaitafel en vermoedelijk zal deze plaat daar de komende maanden nog niet direct ver vandaan komen te liggen. Ijzersterke liveplaat waardoor we ondertussen reikhalzend uitkijken naar een nieuwe volwaardige langspeler van Whitechapel!

Tracklist:

 1. When A Demon Defiles A Witch
 2. Forgiveness Is Weakness
 3. Brimstone
 4. Hickory Creek
 5. Black Bear
 6. Doom Woods
 7. I Will Find You
 8. A Bloodsoaked Symphony
 9. Anticure
 10. Lost Boy
 11. Orphan
 12. This Is Exile
 13. The Saw Is The Law

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X