Briqueville – IIII
LABEL:
Pelagic Records
RELEASEDATUM:
23/11/2023
80

De meest mysterieuze band van ons land presenteert zijn vierde album, IIII. Deze gasten uit Steendorp (Briqueville, heb je hem?) huldigen zich sinds hun ontstaan, een dikke tien jaar geleden, in een waas van mysterie.

Wie de bandleden zijn is tot nu toe een groot geheim. Zelfs tijdens hun repetities worden de Nazgul-maskers opgehouden om zo ook tijdens hun oefenreeksen het occultgehalte te behouden. Wat Briqueville ook onderscheidt van een andere doorsneeband zijn de nummers. Op hun eerste gelijknamige album werden alle tracks genummerd als Akte I, Akte II, enzovoort. Deze benaming hielden ze aan op hun volgende albums (II uit 2017, Quelle uit 2020) en nu dus ook op hun recentste album IIII. Wat resulteert in tracks Akte XVI, XVII, Akte XVIII, Akte XIX en Akte XX.

Met IIII is er ook plaats voor enige verandering in hun door soundscapes en doom doordrenkte muziek. Op dit recentste album zijn er zowaar zangpartijen te bespeuren. Iets waar er in het verleden nauwelijks sprake van was. Ook klinken de nummers iets gepolijster dan vorig werk en met momenten zelfs toegankelijker. Deze vocalen krijgen we al direct te horen op Akte XVI en nog meer op Akte XVII. Hoewel Briqueville geregeld gebruikt maakt van elektronische snufjes en dronetoestanden, verdwijnen deze bij Akte XVII zo goed als op de achtergrond, waardoor de gitaren en drums meer de bovenhand krijgen. Dit is ook het hardste nummer uit dit album waarbij we invloeden uit de thrash metal horen.

Totaal verschillend met Akte XIX waar deze instrumenten dan weer naar de achtergrond verdwenen zijn waardoor het geheel, samen met de hypnotiserende stem op de achtergrond, een gevoel heeft van een of andere occulte viering. Gelukkig keren deze instrumenten terug in het laatste en tevens met zijn 12.15 minuten het langste nummer, XX. Al duurt het wel zo een dikke zeven minuten vooraleer de track echt ontploft.

IIII is een album met vijf verschillende nummers met elk zijn eigenheid. En toch beluister je dit album best in een ruk, want alle tracks samen vormen een geheel. Briqueville is er terug in geslaagd om een gelaagd album af te leveren waarbij iedere track een nieuwe emotie aanboort. Van angst naar woede, van stilte naar luidheid. Soms warm aanvoelend om vervolgens koude rillingen over de rug te laten lopen. Met IIII heeft Briqueville terug een serieuze stap voorwaarts gezet en bewijzen dat ze zich kunnen heruitvinden zonder hun eigenheid te verloochenen.

Tracklist:

  1. Akte XVI
  2. Akte XVII
  3. Akte XVIII
  4. Akte XIX
  5. Akte XX

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X