Ektormorf – Vivid Black
LABEL:
AFM Records
RELEASEDATUM:
8 december 2023
75

Het Hongaarse Ektomorf mocht dit jaar dertig kaarsjes uitblazen. De ideale gelegenheid om langspeler 18(!) op de wereld los te laten. Ektormorf heeft ondertussen een indrukwekkende staat van dienst, maar is de band er nooit in geslaagd om de underground te ontgroeien. Opperhoofd Zoltan Farkas laat het alleszins niet aan zijn hart komen en blijft steevast met de regelmaat van de klok nieuwe platen op de wereld afvuren. Ook voor deze plaat vonden weer de nodige verschuivingen plaats in de line-up. iets wat blijkbaar ook zijn impact gehad heeft op de muzikale stijl van deze nieuwste worp. Vivid Black werd gereleased op 8 december via het label AFM Records.

Wie de carrière van Ektomorf iet of wat gevolgd heeft, kan moeilijk beweren dat de band ooit één afschuwelijk slechte plaat afgeleverd heeft. Anderzijds kan moeilijk voorgehouden worden dat de band ooit één baanbrekende plaat geschreven heeft. Muzikaal gezien valt er nooit iets af te dingen aan de muzikale creaties van Zoltan Farkas. Jammer genoeg blinken deze muzikale creaties nooit uit in creativiteit. Jarenlang werd Ektomorf afgedaan als een soort van Sepultura-clone, waarbij thrash en groove centraal stonden. Iets wat zelfs de grootste fanboys moeilijk kunnen ontkennen.

Zoltan Farkas heeft voor deze achttiende worp evenwel gekozen voor een radicale koerswijziging. De razende thrash metal heeft deze keer namelijk plaats gemaakt voor een nu-metalgeluid dat sterk doet denken aan Slipknot. Opnieuw weinig origineel, maar wel o zo doeltreffend. De combinatie tussen de harsh en cleane vocalen van Zoltan pakt wonderwel uit en verdient zeker en vast de nodige complimenten. Ondanks een muzikale koerswijziging heeft de band weinig aan agressiviteit moeten inboeten. Integendeel zelfs, want op deze plaat wordt er stevig van leer getrokken en worden de nodige frustraties op muzikale wijze gekanaliseerd.

 

Bovendien valt er heel wat te ontdekken op dit plaatje. Nummers als I’m Your Last Hope, Die en I Don’t Belong To You zijn stevige granaten, terwijl de band ook een meer gevoelige snaar durft te raken. Al is ‘gevoelig’ uiteraard met een nodige korrel zout te nemen. Ondanks de aanwezigheid van een zoutvat blijkt het gelijknamige titelnummer Vivid Black een krachtige ballad. Tijdens het afsluitende REM trekt Ektomorf al helemaal uit haar comfortzone door het toevoegen van een stevige scheut doom en met andere woorden het tempo er volledig uit te halen, hetgeen resulteert in een beklijvende song die deze plaat wonderwel op gepaste wijze weet af te sluiten.

Deze Vivid Black is dan ook eenvoudigweg een aangename verrassing te noemen. Ektormorf heeft er goed aan gedaan om het muzikale geweer eens van schouders te veranderen. Het spreekwoordelijke vuur is duidelijk weer aangewakkerd al mogen we uiteraard niet over het hoofd zien dat deze plaat absoluut geen originaliteitsprijs in de wacht zal slepen. Wie hier weinig aan tilt, zal de nodige fun beleven aan dit plaatje. Wij hebben ons alvast schromelijk geamuseerd met het beluisteren van deze Vivid Black.

Tracklist:

  1. I’m Your Last Hope (The Rope Around Your Neck)
  2. Die
  3. Never Be The Same Again
  4. I Don’t Belong To You
  5. Fade Away
  6. You And Me
  7. Vivid Black
  8. The Best Of Me
  9. You Belong There
  10. REM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X