Alcatraz 2023: Tien Om Te Zien Op Vrijdag!
Ashley Bickx

Midden augustus vormt Kortrijk weer het epicentrum voor al wie het metalgenre een warm hart toedraagt. Wat ooit begon als een eerder kleinschalig festival is ondertussen uitgegroeid tot een driedaags evenement, waarbij zelfs de buitenlandse fans stilaan hun weg naar Kortrijk weten te vinden. Dit jaar mag Alcatraz 15 kaarsjes uitblazen. Een mijlpaal die de organisatie niet zomaar voorbij wou laten gaan, want dit jaar oogt de line-up nog imposanter dan de jaren voorheen. De kracht van Alcatraz zit hem dan ook in het feit dat het festival qua oppervlakte (nog) niet te beschouwen is als een massafestival, terwijl jaar na jaar de line-up bomvol staat met ronduit weergaloze metalbands. Naar goede gewoonte schotelen we u ook dit jaar een driedelige festivalpreview voor, waarbij we uiteraard beginnen bij dag 1, namelijk vrijdag 11 augustus 2023!

 

Eleine (Prison Stage – 11u20):

Ook dit jaar kan het aanwezige publiek op vrijdag maar beter extra vroeg afzakken naar Kortrijk, want na Channel Zero in 2021 en April Art in 2022 komt deze editie aan Eleine de eer toe om de festiviteiten officieel op gang te trappen. Deze dame en heren brachten enkele weken geleden nog een nieuwe sterk plaat op de markt, genaamd We Shall Remain, dat als het ware de brug weet te slaan tussen enerzijds melodic death metal in de stijl van Arch Enemy en anderzijds het betere symfonische werk in de stijl van pakweg Delain of Nightwish. Normaliter zullen tegen de start van het festival ook de weergoden beter gezind zijn, waardoor er geen enkel excuus kan worden ingeroepen om Eleine niet te aanschouwen. Nu maar hopen dat de organisatie niet te kampen krijgt met kleine problemen en iedereen effectief om 11u00 stipt de festivalgrond kan betreden!

 

Frozen Soul (Swamp – 13u10):

Frozen Soul is een piepjonge deathmetalband die in 2021 haar debuutplaat Crypt Of Ice op de wereld losgelaten heeft. Een plaatje dat zeker in de undergroundscene in wist te slaan als een bom. Het hoefde dan ook niet te verwonderen dat deze heren op dat ogenblik reeds onder contract stonden bij het grote Century Media Records. Begin dit jaar verscheen met Glacial Domination de langverwachte opvolger. Een opvolger die alle positieve verwachtingen ruimschoots wist te overtreffen. Frozen Soul heeft vooralsnog amper de oversteek gemaakt richting Europa, laat staan richting Vlaanderen, waardoor deze moloch echt wel een ‘must see’ band is!

 

Rise Of The Northstar (Prison Stage – 13u40):

Hou u vast aan de takken van de niet-aanwezige bomen, want rond de klok van half 2 zal de heilige festivalsite voor het eerst te maken krijgt met een aardbeving die waar te nemen valt op de schaal van Richter. In Frankrijk en zeker in Japan worden de heren van Rise Of The Northstar steevast als helden onthaald, iets wat bij ondergetekende in alle eerlijkheid ook wel het geval is. De muziek van dit collectief valt nog het beste van al te omschrijven als een combinatie van manga, thrash metal in de stijl van Slayer en hardcore à la Hatebreed. Stilstaan bij een optreden van Rise Of The Northstar is gewoonweg onmogelijk, hetgeen ook de recent verschenen plaat Showdown nog maar eens bevestigde. U bent bij deze gewaarschuwd!

 

Kludde (Morgue – 14u35):

Ook aan vaderlandse kwaliteit geen gebrek deze editie, getuige de plaats van Kludde op de affiche. Op nagenoeg het meest (hopelijk) zonnige moment van de dag zal dit Aalsterse collectief de Morgue stage omtoveren in een gitzwart moeras waar je als toeschouwer niet meer aan zult kunnen ontsnappen. De kracht van Kludde zit hem in het feit dat de teksten steevast in het Vlaamse, of het Aalsters, worden gezongen, waarbij de band er een stevige scheut black ’n roll tegenaan gooit. Het eerder dit jaar verschenen meesterwerk De Horla zal menig toeschouwer ongetwijfeld in vervoering brengen. Laat daar niet de minste twijfel over bestaan!

 

Bury Tomorrow (Prison Stage – 16u25):

Ook aan kwaliteitsvolle metalcore geen gebrek deze jaargang. Bury Tomorrow draait ondertussen ook al bijna twintig jaar mee, maar blijft toch een band nooit heeft weten doorstoten tot de absolute top binnen het genre. Een absolute schande, want deze band valt gewoonweg niet te betrappen op één valse noot. Meer zelfs, albums als Earthbound en Cannibal mogen gerust beschouwt worden als parels binnen het genre. Vorig jaar verliet oudgediende James Cameron het schip, hetgeen toch een aderlating blijft. De man in kwestie nam nu eenmaal op verbluffende wijze de cleane vocalen voor zijn rekening, hetgeen mee het geluid van Bury Tomorrow gevormd heeft. Al mogen we de prestaties van diens vervanger Tom Prendergast zeker en vast ook geen oneer aandoen. De twee heren hebben nu eenmaal een verschillend stembereik. Feit is wel dat Bury Tomorrow eind maart van dit jaar met The Seventh Sun allerminst een verkeerd album uitgebracht. Absoluut een band om niet te missen!

 

Forbidden (Prison Stage – 17u50):

Initieel stond Anthrax geprogrammeerd op de affiche, maar dat feestje gaat blijkbaar jammer genoeg niet door. De organisatie moest dan ook op zoek naar een vervanger van toch wel één van de grotere acts binnen het thrashgenre, hetgeen ongetwijfeld het nodige zweet met zich meegebracht zal hebben. Alcatraz zou Alcatraz niet zijn als er alsnog voorzien werd in vervanging om U tegen te zeggen. Met Forbidden zal Kortrijk namelijk één van de meest ondergewaardeerde Bay Area thrash bands mogen verwelkomen. Deze Amerikanen leverden eind jaren tachtig en jaren negentig enkele straffe platen af, maar vanaf dan leek Forbidden volledig weg te deemsteren naar de anonimiteit. Niets is minder waar, want Forbidden is ook anno 2023 nog steeds springlevend en klaar om het voor de Prison Stage aardig te laten stuiven!

 

Trivium (Prison Stage – 19u30):

“Kortrijk, hoe gaat het?” Fans van Trivium kunnen er nu al geld op inzetten dat de immer sympathieke frontman Matt heafy ook dit jaar zijn beste Nederlands van onder het stof zal halen. Een dun laagje stof weliswaar, want eind januari braken deze heren samen met Heaven Shall Burn nog het kot van de AB volledig af. Niet verwonderlijk, want na ruim twintig jaar zijn deze heren uitgegroeid tot een act van wereldformaat, die ondertussen echt wel klaar is stilaan de fakkel van headliner over te nemen. Er zal werkelijk geen enkele metalhead om malen als Trivium eens zou mogen aandraven als absolute headliner. Trivium beschikt namelijk over een oeuvre bestaande uit hits en klassiekers waar men gemakkelijk een setlist van vier uur mee zou kunnen vullen. Laat het avondeten nog maar even aan de kant, want vanaf de klok van half acht zal er zich een stevige moshpit ontvouwen die gedurende een uur op geen enkel ogenblik aan intensiteit zal moeten inboeten!

 

Prong (Helldorado – 21u00):

Tommy Victor is binnen het metalgenre een graag geziene kerel. De man in kwestie hielp als sessiemuzikant al heel wat bands uit de nood, maar is uiteraard voornamelijk bekend van zijn werk met Prong. Een Amerikaanse band die vlotjes het thrashgenre wist te verzoenen met de old school New York Hardcore van weleer. De band mag ondertussen bijna dertig kaarsjes uitblazen, maar blijft gewoonweg tekeer gaan zoals in de jaren negentig het geval was. Al moeten we ook wel durven toegeven dat we stilaan reikhalzend beginnen uitkijken naar nieuw werk van Prong. Het laatste wapenfeit genaamd Zero Days was een fantastisch werkstuk, maar dateert ondertussen wel al van 2018. Misschien krijgen we op Alcatraz wel een voorproefje, wie weet…

 

Powerwolf (Prison Stage – 21u40):

De absolute headliner van dag 1 is Powerwolf. Iets wat ongetwijfeld reeds de nodige discussies opgeleverd zal hebben, maar hoe je het ook draait of keert: Powerwolf is doorheen de jaren uitgegroeid tot een fenomeen, waarbij de status als headliner zeker en vast niet gestolen is. De band weet steevast een geweldige show af te leveren vol bombast en vooral vol nummers die zelfs de meest doorwinterde extreme metalfan al na één schamele luisterbeurt vlotjes kan meebrullen. Faut le faire! Haal die zilveren kruisen en stukken look maar al vast boven en vergeet niet vooral te genieten van de ongetwijfeld geweldige show die de heren van Powerwolf het talrijk aanwezige publiek zal voorschotelen!

 

Dismember (Swamp – 00u20):

Wie er rond middernacht nog geen genoeg van gekregen heeft, kan om 20 na 12, nog terecht in de Swamp voor een portie onversneden, old school Swedish death metal. Met Dismember staat er zomaar even één van de absolute vaandeldragers van het typerende Boss HM2 geluid geprogrammeerd, die ontelbare bands jaren nadien heeft weten te beïnvloeden en ook de dag van vandaag nog steeds een grote bron van inspiratie vormt. Bovendien is de band niet al te vaak te bewonderen in onze contreien. Reden te meer om dan ook nog een pintje te bestellen en te genieten van een brok pure agressie!

 

Wie ondertussen nog geen ticket heeft weten te bemachtigen, kan dit nog doen via de site van Alcatraz, maar zal zich naar alle waarschijnlijkheid moeten gaan reppen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X