Huracán – We Are Very Happy
LABEL:
Dunk! Records
RELEASEDATUM:
30 september 2022
88

Het Gents-Antwerpse viertal Huracán maakt sludge/post metal voor de liefhebbers van zware gitaren en slopende ritmesecties en dat bewijzen ze met overvloed op hun nieuw album We Are Very Happy.

Huracán (ook wel “hunraqan” of “hurakan” en Spaans voor “orkaan”) is de K’iche’ Maya god van wind, storm en vuur. Met hun vlijmscherpe riffs, stuwend drumwerk en psychisch gewortelde zang, betreedt de derde release (na een zelfgetitelde ep en Realm Of Instability uit 2017) vakkundig over substantieel, ruig terrein rommelend met echo’s die doen denken aan bands variërend van The Ocean over Pelican tot Pallbearer. We Are Very Happy is een plaat die probeert het donker met het licht in evenwicht te brengen, zowel opwinding als woede te presenteren, en verbanden te vinden tussen die twee gevoelens, die veel gemeen hebben, zelfs als ze aan de tegenovergestelde uiteinden van het emotionele spectrum bestaan. Het album belichaamt zowel agressie als enthousiasme, en geeft een blijvende, energieke verontwaardiging weer die ontevredenheid, woede, passie en levendigheid in gelijke mate uitdrukt. In tegenstelling tot de bijtende titel van de plaat zijn thema’s van verval verspreid over een breed kader van contexten.

We Are Very Happy is ook meteen de openingstrack van dit album en na het trommelgeroffel en gitaarriff krijgen we met cleane zang meteen een nummer die aanvoelt als wat zijn titel voorspelt. Een gelukzalig gevoel dat echter soms eens onderbroken wordt door een schreeuwerige passage en de gastvocalen van Nele De Gussem (Maya’s Moving, BRNS, maar vooral bekend van haar solowerk). We Are Very Happy is de recentste single die voorafging aan het album. Enkele tijd terug was er ook Bending Trees. Een trager nummer waar vooral de focus ligt op de melodieuze zang en de gitaarriffs. Nog een paar maanden terug werd Dobermann Multiverse op de wereld losgelaten. Dit zinderende nummer sleurt ons zes minuten mee doorheen stoner country. Na een prikkelende intro worden we meteen om de oren geslagen met een dynamische sound die af en toe afwisselt met een sludgemomentje en enkele energieke screams.

Bruises was het allereerste nummer dat het album aankondigde. Eén van de steverige tracks die krachtig uithaalt. In dit nummer krijgen we de gastvocalen van mede-producer Wim Reygaert (Drums Are For Parades). Op Before I Was Born horen we ook nog een gastvocaliste (Evelien Weymaere), een track die een duistere en donkere sfeer heeft dan de rest van het album. Het daaropvolgende nummer Sky Burial surft ook nog een beetje op die donkere golf, maar kruipt stilaan terug naar het niveau waar we terug het Huracán-gevoel krijgen. Still Here zorgt voor een instrumentaal intermezzo waarna Kings Of The World ons terug met onze voeten op de grond brengt. Het psychedelische Embrace The Cold is een asociaal Huracán-nummer. Op zich een prachtige compositie maar heeft zeker een paar luisterbeurten nodig.

Huracán is gegroeid en dat hoor je duidelijk op dit album. We Are Very Happy brengt een volwassener geluid en is met zijn combinatie van verschillende genres bijna een unicum in België.

Tracklist

  1. We Are Very happy
  2. Dobermann Multiverse
  3. Before I Was Born
  4. Sky Burial
  5. Bruises
  6. Bending Trees
  7. Unfortunate
  8. Still Here
  9. Kings Of The Worlds
  10. Embrace The Cold

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X