Aeveris + Secondhand Saints / @Den Eglantier, Sint-Niklaas / 05-11-2022
Ashley Bickx

Dat de vaderlandse metalscene volop aan het floreren is, mag gerust een understatement genoemd worden. Ondanks het feit dat het risico op verzadiging continu om de hoek loert, slagen er de laatste maanden ontzettend veel bands van eigen bodem er schijnbaar moeiteloos in om de poort van de doorbraak stilaan meer en meer te forceren. Iets wat absoluut geen sinecure is en heel wat bloed, zweet en tranen vereist en ongetwijfeld nog zal vereisen. Een band die absoluut het momentum weet te grijpen, is ongetwijfeld Aeveris. Sinds de oprichting vorig jaar, speelde de band eerder dit jaar enkele gesmaakte try-out shows, waaronder in Asgaard (Gentbrugge). Sindsdien zat de band niet stil en werkte men gestaag toe naar de release van het debuutalbum White Elephant dat op 4 november de fysieke en digitale muziekwereld in gesmeten werd. Een release die trouwens gepaard gaat met een heuse release tournee van maar liefst vijf shows. Op 4 november stond Aeveris in Brugge om daags nadien door te reizen richting het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas. Secondhand Saints mocht het aanwezige publiek opwarmen, waarbij deze heren een thuismatch mochten spelen. Amped-Up stuurde uiteraard opnieuw een delegatie op pad!

De stad Sint-Niklaas heeft op papier heel wat troeven om zich in theorie te kunnen profileren als een muzikale haven. Aan muzikale tempels zou het hem niet mogen ontbreken, gelet op onder meer de aanwezigheid van De Casino, het Bauhaus en verschillende andere zalen. Jammer genoeg moeten de lokale metalheads maar al te vaak uitwijken richting Antwerpen of Gent om aan hun muzikale trekken te komen. Op zich geen onoverkomelijke opgave, maar toch een vaststelling die tot nadenken aan mag zetten. Genoeg gepalaverd, tijd om de focus te verleggen naar de essentie van vanavond, meer specifiek moderne metal(core) van eigen bodem!

Secondhand Saints

Met het oog op de release tournee is Aeveris er in geslaagd om iedere show een andere band als voorprogramma op te trommelen. De band heeft hierbij duidelijk oog voor lokale bands, waardoor de Waaslanders van Secondhand Saints mee op de affiche mochten prijken. Secondhand Saints is, net zoals Aeveris trouwens, een vrij recent opgerichte band, die tot op heden een vijftal singles uitgebracht heeft. Op het eerste wapenfeit in de vorm van een ep dan wel een volwaardige langspeler is het vooralsnog wachten, maar zoals het er nu naar uit ziet, zal dit slechts een kwestie van tijd mogen zijn. Secondhand Saints bestaat namelijk uit zes – vanavond per uitzondering vijf – muzikanten, die duidelijk weten waar ze mee bezig zijn, louter dan wat in het ijle te staan musiceren. De band beschikt bovendien over twee vocalisten, waardoor de afwisseling tussen de grunts en cleane zanglijnen beter tot hun recht komen en live ook gewoonweg iets eenvoudiger te produceren zijn. De metalcore van dit gezelschap heeft heel wat om het lijf, waarbij deze heren bovendien niet vies zijn van een vleugje electro zoals onder meer tijdens het nummer This Fire het geval is.

Secondhand Saints

Secondhand Saints speelde vanavond een set van vijf nummers, waarbij vooral het afsluitende Dead Man’s Switch zowaar voor kippenvel wist te zorgen. Een pakkend nummer, waarbij vooral het refrein met de zanglijn “I would sacrifice my sanity for love“, ongetwijfeld een pak luisteraars zal weten aan te spreken. Enkel jammer dat de vocalen van beide heren niet altijd even goed door kwamen, waardoor geregeld bepaalde passages wat verloren gingen tussen het instrumentale geweld van deze band. Desalniettemin maakten deze heren vanavond opnieuw een statement: Secondhand Saints is namelijk een metal(core)band van eigen bodem die overduidelijk heel wat in haar mars heeft en het absoluut verdiend om de nodige podia onveilig te maken!

Aeveris

Tijd dan voor Aeveris, die vanavond reden hadden om een feestje te vieren. Daags voordien verscheen met White Elephant namelijk hun debuutalbum, waarvan de review we u uiteraard niet zullen onthouden. De opkomst was niet uitzonderlijk te noemen, maar desalniettemin was er toch wel wat volk op de been om er samen met Aeveris een geslaagde avond van te maken, want dat was het zeker en vast! Het debuutalbum White Elephant werd integraal aan de man gebracht, waarbij nogmaals duidelijk werd dat deze heren toch wel een straffe debuutplaat hebben weten afleveren. Thrash metal en metalcore gaan hand in hand, waarbij de band bovendien op subtiele wijze nog tal van andere invloeden weet te incorporeren in hun muziek. Saai staat met andere woorden niet in het woordenboek van Aeveris.

Aeveris

Frontman Louis Soenens, gekend van onder meer Fields Of Troy, was prima bij stem en genoot duidelijk van de vocale ruimte die hij zich binnen Aeveris heeft weten toedichten. De muziek van deze band laat zich namelijk niet eenvoudig in hokjes plaatsen, hetgeen zowel op instrumentaal gebied als op vocaal gebied de nodige vrijheid met zich meebrengt. Frontman Louis werd bovendien geflankeerd door twee prima gitaristen die bovendien ook wel aardig de show weten te stelen met hun energieke gitaarspel. Tijdens het razendsnelle The Great Demise ontstond er zowaar een moshpit, die toch wat beweging in Jeugdzaal Den Eglantier wist te brengen. Daarvoor wist de band al sterk uit de hoek te komen met uitmuntende liveversies van nummers als White Elephant en het reeds vertrouwde Shapeless. Na de reguliere setlist kwamen deze West-Vlamingen maar al te graag terug het podium opgewandeld voor een bisronde. Afsluiten deed Aeveris vanavond dan ook met het slotakkoord van hun debuutalbum, namelijk het nummer Pointless Agenda: een nummer waarbij alle sterke kanten van Aeveris worden samengesmolten tot één straffe song.

Aeveris

Secondhand Saints toonde zich vanavond een band die heel wat in haar mars heeft, terwijl Aeveris gewoonweg duidelijk maakte klaar om definitief door te breken. White Elephant is een prima debuutalbum dat gemaakt is om live aan de man gebracht te worden. Iets zegt mij dat we deze heren de komende maanden nog wel eens vaker aan het werk zullen zien…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X