Days of the Lost - The Halo Effect
Label: Nuclear Blast
90
Hughes Vanhoucke

Ooit al van The Halo Effect gehoord? Niet het nummer van Rush op Clockwork Angels, maar wel degelijk de band.
The Halo Effect is een Zweedse formatie, pardon voortreffelijke Zweedse formatie, die alle Gotenburgse watertjes doorzwommen heeft en bestaat uit leden die één voor één een verleden hebben bij In Flames, de ene al langer dan de andere. Toevallig of niet was dat tijdens de meest befaamde periode van In Flames, op uitzondering van gamer en frontman Mikael Stanne die al snel Dark Tranquility oprichtte en nog steeds succes kent met zijn geesteskind.

Het eerste jaar van de pandemie heeft voor heel wat onverwachte dingen gezorgd in de muziekwereld. Een aantal bands gaf er de brui aan waaronder bijvoorbeeld Anathema, maar er werden ook banden gesmeed, oude ideeën werden uit stofferige lades gehaald en nieuwe samenwerkingen kwamen tot stand. Iedereen had in 2020 nu eenmaal veel tijd ter beschikking, alle promowerk rond Moment (Dark Tranquilitys laatste album) viel in het water waardoor de zanger meteen een tweede plaat kon voorzien van tekst.
Zo werden vijf voormalige leden van In Flames en doorwinterde protagonisten in de Gothenburg melodische deathmetalscene getriggerd om een nieuwe samenwerking tot stand te brengen. Eén voor één bekende gezichten die elkaar al kennen sinds het puberende tieners waren.

Mikael Stanne met Dark Tranquility @ Rock The Coast – Spanje

Als je een fan bent van In Flames van het eerste uur dan moet je niet verder lezen en mag je met je ogen dicht Days of the Lost bestellen of bij de dichtstbijzijnde platenboer gaan aanschaffen, liefst niet bij een internationale keten, maar een hardwerkende zelfstandige platenhandelaar of rechtstreeks bij de label, want wees maar zeker dat het vuur bij de vijf rijpe veertigers nog steeds brandt. Hellfire!
De vijf zochten speelvreugde en vonden die bij elkaar en uiteraard ben je dan productiever. Eens klaar met de plaat werd het product afgeleverd bij een andere Zweed met goud in zijn vingers, Jens Bogren en zijn team.

Naast de vijf vaste leden van deze nieuwe band die ons bijna dertig jaar in de tijd terug katapulteren is er ook nog een merkwaardige samenwerking met gamer Matt Heafy van Trivium die ons de afgelopen maanden laten zien heeft hoe polyvalent hij wel is onder meer door zijn nieuw project, Ibaraki.

O ja, The Halo Effect bestaat uit Mikal Stanne achter de micro, shredders Niclas Engelin en Jesper Strömblad en ritmesectie Peter Iwers en Daniel Svensson die naast een verleden bij In Flames samen ook een brouwerij runnen in Zweden waardoor de band meer illustere leden telt dan In Flames zelf tegenwoordig. Fan van wellicht het beste album van In Flames, Colony? Dan weet je meteen al welk album je als de bliksem moet aanschaffen.
Ik twijfel er niet aan dat we in december en januari herinnerd zullen worden aan deze release bij wijze van lijstjes die overal opduiken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X