Lionheart: The Reality of Miracles
Label: Metalville
85
Hughes Vanhoucke

Veertig jaar geleden lanceerde Lionheart een eerste album, vier jaar later werd het de beurt aan de klassieker in het AOR-genre, Hot Tonight, en op 24 juli was het de beurt aan het vierde album, The Reality of Miracles.
Waarom we nu pas afkomen met de review? Hoeveel mensen gingen we bereiken midden de drukste vakantieperiode van het jaar?

Bij ouderen onder ons zal ongetwijfeld een belletje rinkelen bij de naam Dennis Stratton, ooit lead gitarist bij Iron Maiden bij het prille begin van de band en dus lid van de formatie die op 5 april 1980 in de Kortrijkse Hallen speelde, -de eerste show van Iron Maiden buiten het Verenigd Koninkrijk-, maar verliet de band op het einde van 1980 waarna Adrian Smith ingelijfd werd. Tot zover Iron Maiden.
Lionheart heeft echter op muzikaal gebied niets te maken met de grootste Britse metalband aller tijden, met melodische hard rock des te meer.

Nadat de gitarist de ijzeren dame verlaten had werd in hetzelfde jaar Lionheart opgericht met onder andere gitarist Steve Mann die een lange geschiedenis heeft met Michael Schenker en  nog steeds deel uitmaakt van diens band. Bassist Rocky Newton maakte in de tachtiger jaren deel uit van het backing vocals-koor van Def Leppard op Pyromania en Hysteria.

Na zes jaar werd de band opgedoekt ondanks een heel succesvolle tweede album. Dertig jaar later werd de band heropgericht, een jaar later volgde een eerste nieuw album, Second Nature die ongetwijfeld één van de beste AOR-platen was van 2017. The Reality of Miracles die een maand geleden uitgebracht werd is wellicht nog beter met ontzettend lekkere harmonieën van de shredders van dienst, een album waar drie jaar aan gewerkt is en die zowel geproducet, gemasterd als gemixt werd door de Britse gitarist van de band, Steve Mann.

Om meteen met de deur in huis te vallen is dit een beloftevol album gebracht door deze veteranen van de rock ’n roll die al veel watertjes doorzwommen hebben.
Five Tribes klinkt behoorlijk Michael Schenker Revolution, andere nummers doen ontegensprekelijk aan de hedendaagse Zweedse toppers van de melodische metal denken terwijl Behind The Wall me doet denken aan Sonata Arctica of het eighties klinkende nummer Widow die gelijkenissen heeft met Survivor en handelt over Rocky Balboa.

The Reality of Miracles is een verrassende prestatie vol finesse en diepgravende details gebracht door muzikanten die weten wat vakmanschap is die vooral te merken zijn in nummers als Thine Is The Kingdom, Five Tribes en het laatste nummer van de plaat, Outlaws The Western World. Eighties hard rock in een twenties jasje.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X