Deserted Fear - Drowned By Humanity
Label : Century Media Records
86
Bart Vereecke

[smart_review]

Amper twee jaar gelden wisten de heren van Deserted Fear nog mijn aandacht te trekken met een lekker oorsnoepje die overigens een schitterende albumhoes droeg. Over een tweetal weken mogen we ons reeds opwarmen voor het vervolg hierop, want dan komt met Drowned By Humanity hun vierde langspeler op de markt onder het label Century Media Records. Voor ons het sein om ons oor even te luister te gaan leggen.

Nadat Deserted Fear in 2007 werd opgericht, was het nog vijf jaar wachten tot debuutplaat My Empire (2012) het levenslicht zag. Een album waarmee Deserted Fear meteen de indruk liet uit het goeie hout te zijn gesneden, en mocht van toen af aan tot de toekomstige/moderne death metal talenten gerekend mocht worden.
Het drietal bestaande uit vocalist Manuel Glatter (ex-Down Of Revelation), gitarist Fabian Hildebrandt en drummer Simon Mengs (ex-Macbeth) weet hierna, over een bescheiden tijdspanne van vijf jaar, drie uitstekende albums op de markt te gooien. Op vandaag mogen we Deserted Fear dan ook stilaan tot de betere Duitse death metal rekenen.

De aanstekelijke sound welke zijn oorsprong kent in Eisenberg, Thuringia doet denken aan die van grootheden als Death, Asphyx, Bolt Thrower, Dismember en Obituary. Het leunt zeer dicht aan tegen de Swedish death metal, misschien mede te danken aan de producties van Dan ‘The Man’ Swanö (ex-Edge of Sanity, ex-Bloodbath, Witherscape). Tot op vandaag staan de heren van Deserted Fear zelf in voor het opnemen van het songmateriaal, wat gebeurt in de eigen thuisstudio.
Al dit succes zorgde reeds voor tal van tours doorheen Europa. Zo mocht Deserted Fear al het podium delen met de landgenoten van Mantar, gingen ze mee op de lappen met het grote Dark Funeral & Krisiun, wisten een tour te versieren met de death metal goden van Morbid Angel en maakten ze deel uit van de MTV Headbangers Ball Tour ’17. Een aardig palmares die ons in vraag doet stellen waarom een passage op de grote Belgische festivals maar uitblijft?

Wanneer we een blik werken op het nieuwe Drowned By Humanity, merken we één opvallende wijziging op, zijnde dat men hiervoor niet verder met Dan Swanö in zee ging. Verandering van spijs doet eten, moeten de Duitsers gedacht hebben. Toch blijft Deserted Fear op dat vlak Zweden trouw, want voor hun nieuwste worp lieten ze de productie over aan Hendrik Udd. Hij legde in Studio Fredman onder meer de hand aan werk van Soilwork, At The Gates en Arch Enemy. Kwaliteit troef dus…

Over Drowned By Humanity, kunnen we vrij rechtuit zeggen dat Deserted Fear misschien wel zijn beste werk tot op heden weet af te leveren. Op een minder passende intro na, weet men ons op deze boeiende plaat genadeloos in te palmen met een karrenvracht aan energie die trouwens fijntjes wordt gedoseerd. Met versmachtende kleppers als An Everlasting Dawn, The Final Chapter en Welcome To Reality klinkt Deserted Fear brutaler, pittiger en ruwer dan ooit tevoren. Het geheel klinkt ook behoorlijk melodieus, waardoor de nummers snel blijven kleven in de hersenpan.

Halverwege de plaat volgt een kort rustpunt met het zachtaardige Across The Open Sea. Gedurende een halve minuut volgt de gelegenheid even adem te happen, om de volgende adrenalinestoten te incasseren. Een plaat zonder zwaktepunten die voldoende tempowissels en melodie bevat, waardoor verveling nooit de kans krijgt op te treden.

Zonder echt te gaan verrassen levert Deserted Fear met Drowned By Humanity een uitstekende plaat af, waarmee ze menig death metal fan zal weten te bevredigen. Een perfecte mix van eindeloze energie, melodie en agressieve riffs binnen tien sterk opgebouwde tracks werkt haast hypnotiserend en smaakt telkens naar meer.
Net als zijn voorganger geniet Drowned By Humanity eveneens een fraaie platenhoes.
Veel meer redens om dit frisse luisterstuk in huis te halen lijkt ons dan ook niet nodig. Blindelings naar de platenzaak en aanschaffen die handel, al is het nog wachten tot 8 februari dus. Intussen laten we jullie onder dit artikel alvast even meegenieten van het beukende The Final Chapter.

Setlist:

 1. Intro (01:42)
 2. All Will Fall (03:48)
 3. An Everlasting Dawn (03:33)
 4. The Final Chapter (04:08)
 5. Reflect The Storm (03:48)
 6. Across The Open Sea (00:27)
 7. Welcome To Reality (04:18)
 8. Stench Of Misery (03:57)
 9. A Breathing Soul (04:20)
 10. Sins From The Past (03:19)
 11. Scars Of Wisdom (05:16)
 12. Die In Vain (03:52)
 13. Tear Of My Throne (re-recorded) (05:00)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X