Kamelot + Leaves’ Eyes @ Het Entrepot – Brugge – 13/10/2018
Yngwie Vanhoucke

Op een warme zaterdagavond medio oktober zakken we af naar Het Entrepot in Brugge, om er de laatste show van Kamelots The Shadow Theory van de huidige tournee bij te wonen, met het Duitse Leaves’ Eyes als opwarmer van dienst.

Reeds vroeg staan we aan de deur te wachten en slaan we een babbeltje met de medewerkers van Feed The Fire en krijgen we te horen dat er al iets van 500 kaarten verkocht werden in voorverkoopt. Om zich op te warmen hebben twee jonge noorderburen er niets beter op gevonden om dik een uur lang Kamelot door de geluidsspreker van de smartphone van één van hen te jagen.

Leaves’ Eyes komt als eerste het podium opgedraven, een band die niet meteen hoog op mijn verlanglijstje staat, maar we staan open voor alles. De band komt direct naar buiten met de Viking-tonen waarop de mensen in de zaal spontaan beginnen te applaudisseren. Het Entrepot is vanavond goed gevuld en dit al vanaf de eerste band.

Leaves’ Eyes brengt een leuke afwisseling tussen de mannelijke en de vrouwelijke zangstukken respectievelijk gebracht door Alexander Krull en de vervangster van Liv Kristine, Elina Siirala. De band is zeer gewaardeerd door het publiek, geen seconde valt het klappen stil, alleen wanneer de mensen beginnen met zwaaien, valt het handgeklap even stil om daarna direct weer hervat te worden.

Halfweg de set komt een deel van Kamelot het podium opgelopen met een aantal attributen om het feestje rond het einde van de tour in te zetten, aangevoerd door de jarige Sean Tibbetts met een Vikinghelm op. Leuk om te zien dat de bands het goed met elkaar kunnen vinden. Hierna volgen er nog enkele nummers maar plots verdwijnt de zanger volledig van het podium en krijgen we enkel vrouwelijk gezang. Sopraan Elina Siirala weet ons te vertellen dat het haar eerste keer in Brugge is, de West-Vlaamse hoofdstad is dan ook niet meteen een vaste stop op Europese tours van het gros van de rock- & metalbands.

Even later komt het laatste nummer van de set eraan en krijgen we de Alexander Krull terug, uitgedost in een Vikingpak en een zwaard waarmee hij gans Blazing Waters staat te zwaaien. Al bij al konden we het optreden van de Duitsers smaken ook al zijn we geen grote fans van het genre. Het publiek genoot er alvast met volle teugen van. Tijd voor de headliner van vanavond, Kamelot.

De Amerikaanse band met 60 % Europese leden heeft vanavond meer te vieren dan de laatste dag van de tournee, het is immers ook de verjaardag van Sean Tibbetts, de man achter de basgitaar bij Kamelot.

De band komt eerst op zonder frontman Tommy Karevik en opent de set met een instrumentaal stuk tot de Zweed het podium opkomt om dan later vergezeld te worden door de zangeres, Lauren Hart van Once Human. Sean Tibbetts heeft er duidelijk zin in en staat naar goede gewoonte geen seconde stil terwijl Tommy Karevik, die net gisteren een nieuw album uitgebracht heeft met zijn band Seventh Wonder, gebruik maakt van het stukje podium dat tot in de publiek loopt zodat hij rechtstreeks contact heeft met zijn fans, er staat immers geen crash barrier tussen het podium en het publiek.

Tommy Karevik weet ons ook te vertellen dat er halfweg september een live-dvd werd opgenomen in zaal 013 (Tilburg). Hij vraagt of het Brugse publiek er ook op wil en uiteraard wenst het publiek dat, dus beginnen de fans uit volle borst tekeer te gaan op aanvraag van de frontman. Na een aantal nummers schakelt de band over naar een iets rustiger stuk, Here’s To The Fall, een nummer dat gebracht wordt door de zanger en de Duitse toetsenist Oliver Palotai, ook bekend als Mister Simone Simons. Bij een traag nummer horen er ook aanstekers maar aanstekers zijn anno 2018 zo passé dat het publiek opteert voor de zaklamp op de smartphone.

Naar het einde van de show wordt het publiek getrakteerd op een samenspel tussen keyboards en drums, drums die normaal zouden moeten bemand worden door onze Waalse landgenoot Johan Nunez die ook de dienst uitmaakt bij Gus G en de andere projecten van de Griekse gitaargod. Na dit intermezzo krijgen we terug  de volledige band terug op het podium, ook zangeres Lauren Hart is terug van de partij. We krijgen nog een leuk doch kort onderonsje tussen Tommy Karevik en gitarist Thomas Younglood waarbij de zanger op de snaren van Youngbloods gitaar tokkelt.

Eerder op de avond was het de eer aan Kamelot om de show even te stelen tijdens de set van Leaves’ Eyes, nu zijn de rollen omgekeerd en krijgen we Leaves’ Eyes-zanger Alexander Krull op het podium te zien in een boardshort, ontblote bast en een borstel in de handen. Tot mijn grote verbazing zie ik plots een crowdsurfer mij neus voorbij gaan, niet meteen iets dat je verwacht bij een Kamelot-show.

Ondertussen nadert het slot en is het tijd om enkele dankwoordjes te uiten en uiteraard kan de verjaardag van Sean Tibbetts niet achterwege gelaten worden. Dit wordt gevierd met een shot die de zoon van de bassist het podium op brengt. Hierna sluit de band de reguliere set af om nog een keer terug te keren met Liar Liar. Om af te sluiten draagt het feestvarken van vanavond een steam punkbril.

Al bij al een leuke metalavond in het Entrepot, met dank aan Feed The Fire om de band naar West-Vlaanderen te brengen en uiteraard ook voor de accreditaties.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X