Evil Or Die Fest 2019 – Preview
Bart Vereecke

We zijn reeds half oktober, wanneer een stevige zomer zijn laatste ademstoten lijkt uit te blazen. Er bestaan duidelijk nog weinig zekerheden in het leven… Wat wel zeker is, is dat we ons weldra mogen opmaken voor de twaalfde editie van Evil Or Die Fest. Metalfans zullen in grote getallen afreizen richting het Kerelsplein, waar de organisatie naar trouwe gewoonte uitpakt met een verpletterende affiche. Op een boeiende tweedaagse bestaande uit een stevige brok hardcore en metaldag pakt men uit met gevestigde waarden als Sworn Enemy, E-Town Concrete en Onslaught. Maar de onmiskenbare headliner krijgen we met thrashmetallegende Destruction. Voor ons meer dan redenen genoeg om deze affiche eens van naderbij te bekijken.

Net zoals de voorgaande edities staat de eerste dag van Evil Or Die Fest garant voor een stevig potje hardcore. De eerste band op de affiche zijn de mannen van Mark My Way uit Ieper. De West-Vlamingen weten als geen ander om hardcore te combineren met tal van invloeden, wat de liveshows uitermate boeiend maken. Ook gitaartechnisch staat de band steviger in de schoenen dan het gros uit het genre. Echter blijft Mark My Way een hardcoreband pur-sang, waardoor de moshpit in Roeselare vanaf de eerste seconden zal openbarsten.

Met Slope heeft de organisatie één van de meest geboomde namen van het genre weten aan te trekken. De band zit onder BDHW Records, toch één van, zoniet het belangrijkste label binnen de scène. Hieronder bracht het vorig jaar met Losin’ Grip een knaller van een debuutplaat op de markt. Twee jaar op rij (2017 & 2018) mocht de band aantreden op Ieper Hardcore Fest wat al genoeg wil zeggen. Slope brengt eigentijdse hardcore welke nog steeds dezelfde energie bevat als die van de beginjaren. Een band die je echt niet mag missen!

Het blijft mooi om te zien dat de organisatie van Evil Or Die Fest zijn lokale helden niet vergeet. Na de vernieuwende hardcore van Slope is met Headshot een totaal andere band aan zet. Met z’n zessen zullen deze Kortrijkzanen de zaal Kerelsplein op z’n kop zetten. Het is nog één van de weinige bands welke de oldschool hardcoreformule hanteren, ook al proberen ze met metal en wat beatdown het geheel wat meer diversiteit te geven. Met Gloempje en Flo beschikt de band over twee uitstekende vocals, wat de passie en agressie gevoelig doet toenemen. Verwacht je aan een stevig potje hardcore hoe die oorspronkelijk bedoeld was.

Wat krijg je als je Hatebreed, Cro-Mags, Agnostic Front en Slayer in een mix steekt? Een eindresultaat waarbij je duimen en vingers kan aflikken. Dead Man’s Chest uit Londen weet al de opgesomde bands te combineren tot een geheel welk altijd naar meer blijft smaken. Ondertussen heeft de band al twaalf jaar ervaring op de teller staan, al is de echte doorbraak pas gevolgd nadat Violent Days, wederom ondersteund door BDHW Records zo’n twee jaar geleden in de rekken verscheen. Ondertussen staat Dead Man’s Chest bekend voor zijn energieke liveoptredens. Ook op Evil Or Die Fest gaat het de aanwezige massaal aan het bewegen krijgen, daar bestaat geen twijfel over.

Wanneer een stevige moshpit niks voor jou is, kan je best wat meer achteraan gaan staan wanneer de Duitsers van Reduction aan hun setlist gaan beginnen. De debuutplaat Kings Of Unternum is ondertussen alweer drie jaar oud. Deze plaat zorgde voor een bommetje binnen de steeds groeiende beatdownscène. Kan ook niet anders wanneer namen als Desolated, Brothers In Arms en Nasty er z’n schouders onder zetten. Naast de support staat de show van Reduction als een huis. Waar deze mannen ook komen, ze zorgen altijd voor een stevige work-out. In het rond vliegende armen en benen, side to sides en andere zotte taferelen zorgen voor een steeds agressievere moshpit, U bent gewaarschuwd!

Met de Belgische band Length Of Time heeft de organisatie van Evil Or Die Fest een doordachte keuze gemaakt. De sound van deze band is door de jaren geëvolueerd van brutale hardcore naar groovy trash metal, waardoor de mensen van dag twee zeker present moeten teken. Ook voor de hardcoreliefhebbers is deze Length Of Time een band die ze absoluut niet mogen missen. De laatste plaat Let The World With The Sun Go Down dateert alweer van 2012 waardoor wij van Amped-Up stiekem hopen op nieuw materiaal van de band.

De Amerikaanse hardcoregigant Sworn Enemy is samen met E-Town Concrete co-headliner van deze eerste festivaldag. Beide bands zijn meer dan headlinerwaardig waardoor de organisatie zijn publiek verwent, dankjewel! Wederom een band die ook voor de metalheads een meerwaarde kan en zal zijn. De mix tussen alles vernietigende hardcore en technische metalmuziek zal niet snel beginnen vervelen. Wanneer je een ruige moshpit maar niets vindt kan je ook hier best wat meer achteraan gaan staan. Tijdens nummers als As Real As It Gets, Sworn Enemy en de “chanson” We Hate zal de zaal te klein zijn.

Laatste band van deze magistrale hardcoredag is E-Town Concrete of kortweg E-town. De band maakt niet snel de grote oversteek, waardoor de fans in Europa altijd door het lint gaan wanneer ze deze cultband nog eens aan het werk kunnen zien. De vorige passage dateert alweer uit 2013 op Ieper Fest. Vijf jaar later komt het opnieuw naar West-Vlaanderen voor de enige Belgische show. De Amerikanen hebben een unieke sound welke bestaat uit een geniale mix van harcore, punk, metal, rap en hip-hop. Laat je echter niet misleiden, de rap en hip-hop verzwakken het geheel niet ze geven het eindresultaat wat meer eigenheid. E-Town Concrete gaat voor een pletwals zorgen en deze topdag met verve afsluiten.

Op zaterdag 20 oktober slaan we een geheel andere richting in, met een programma die nogal wat subgenres uit de metalscene met elkaar weet te verbinden. Die tweede festivaldag wordt brutaal op gang getrapt door de heren van Oceans Burning. Het is niet vreemd dat men van Evil Or Die weet uit te pakken met aanstormend nationaal talent, wat wij van Amped-Up enkel toejuichen. Dit Antwerpse collectief zal het Kerelsplein werkelijk op zijn grondvesten laten daveren, met een potige brok melodic death metal die veel weg heeft van The Black Dahlia Murder, Chimaira & Revocation. Zaterdag mogen we ons verwachten aan een duistere trip doorheen debuutplaat Prayers From A Dying Sun. Iets wat wel nog eens lang zou kunnen nazinderen.

Talent van eigen regio volgt met het uit Kuurne afkomstige Violent Sin. Zo worden we meteen ook veertig jaar terug gekatapulteerd in de tijd met een likje speed metal, met nogal wat invloeden afkomstig uit de 80’s heavy metal. Het vijfkoppige gezelschap onder leiding van vocalist Gillian van den Eynde lijkt hiermee in de voetsporen te treden van de landgenoten van Evil Invaders. Iets wat ons enkel het beste kan laten vermoeden.

We gaan gedeeltelijk op dit elan verder, met een ware heavymetalattack, in de vorm van Speed Queen. Deze Limburgse jonge wolven pakken uit met vinnige, catchy klassieke heavy metal overgoten door een sausje van speed metal. Met een sound die aan de ribben blijft kleven doet Speed Queen denken aan Striker & Exciter. Het vijftal won bovendien vorige zomer nog de Belgische Wacken Battle, waardoor het op dit grootse festival mocht aantreden. We kijken dan ook hard uit naar hoe Speed Queen zijn ep King Of The Road op de menigte zal loslaten. Een dikke aanrader, als je ’t ons bij Amped-Up vraagt!

Na een tweeluik van speed metal is het tijd voor een stevige scheut power metal, want ook gevestigde waarde FireForce tekent dit jaar present op Evil Or Die Fest. Het Antwerpse collectief die ruim tien jaar en drie langspelers op de teller staan heeft, zal in Roeselare aantreden met kersvers vocalist Søren Nico Adamsen. Onlangs verving hij zanger, boegbeeld Filip Lemmens (ons beter bekend als Flype) bij FireForce. We zijn maar wat benieuwd hoe dit zal uitpakken.

Van verzwakking geen sprake, want met Cowboys & Aliens prijkt ook een waar rock ’n’ roll-monster op deze affiche. Dit viertal heeft in zijn bijna twintig jarig bestaan reeds heel wat watertjes doorzwommen, wat leidt tot een ronduit indrukwekkend CV waarop onder meer een Benelux supportact voor Monster Magnet niet misstaat. Maak je borst maar nat, want deze heren zijn er niet vies van de hitsige grooves over je heen te knallen, waarmee ze flink op menig trommelvlies weten in te beuken.

Even op adem komen lijkt er maar niet in te zitten, want de plaatselijke stadshelden Spoil Engine komen hier nog een thuismatch spelen. Na een drukke festivalzomer met passages op Zwarte Cross, Wacken Open Air en FemME Metal Event mogen Steven ‘Gaze’ Sanders en de zijnen nu ook hun duivels ontbinden op eigen bodem. We mogen ons dan ook met zekerheid opmaken voor een verwoestende set metalcore van internationale klasse. Iris Goessens kon haar diepe grunts over Roeselare heen laten dalen, waarna er nog één enkel ding rest… Schade opmeten.

Na verwend te zijn met een greep uit het beste wat eigen land te bieden heeft, is het tijd voor een portie internationaal geweld. Eerste in de rij is de Zweedse formatie Bloodbound, die garant staat voor een hapklare brok power metal. Vorig jaar nog kwamen de heren uit Bollnäs opzetten met nieuw werk, genaamd War Of The Dragons. Toch hopen wij vooral dat ook Nosferatu en Unholy Cross veelvuldig aan bod mogen komen.

Het feestje wordt nog wat kracht bijgezet, wanneer we ons mogen klaarstomen voor een portie Brits thrashgeweld. Het uit Bristol afkomstige Onslaught vond zijn oorsprong reeds in 1982, dus zullen heel wat oudere thrashers maar wat blij zijn deze naam op de affiche te zien prijken. Na een pauze van maar liefst 13 jaar pikte Nige Rockett zijn gitaar in 2004 terug op om nieuw songmateriaal op plaat te zetten. Gewapend met zes langspelers onder de arm is Onslaught een waardig co-headliner deze avond, vastberaden er flink op los te knallen. Een lot dat wij maar al te graag willen ondergaan.

De spreekwoordelijke kers op de taart volgt dan nog met een fantastische headliner. De organisatie van Evil Or Die Fest staat erom bekend elk jaar uit te pakken met een grote internationale naam, maar dit jaar wist men ons met het almachtige Destruction met verstomming te slaan. Destruction draait al sinds 1982 mee in het metalwereldje en behoort samen met Kreator en Sodom tot de Big 3, wat Duitse thrashbands betreft. Tot op vandaag lijkt er geen roest op deze oerdegelijke machine te zitten. Met een rijkelijke discografie die op geen twee handen te tellen valt, heeft het drietal onder leiding van Marcel Schirmer genoeg songmateriaal om Roeselare meerdere malen aan flarden te spelen. Voor deze show mogen we erop rekenen dat deze Duitse heersers terug keren naar hun beginjaren. Wij bij Amped-Up krijgen het water al in de mond wanneer we denken aan albums als debuutplaat Infernal Overkill en het onovertreffelijke Eternal Devastation. Dat deze rijkelijk gevulde tweede festivaldag een mooi slot kent met een vernietigende set van Destruction, staat dan ook in de sterren geschreven. Wij van Amped-Up zijn er alvast bij, en brengen met wat plezier verlag uit vanop het front.

Wie bij deze overtuigd is: De voorverkoop van dit fraaie festival loopt nog tot en met donderdag 18 oktober. Deze zijn te verkrijgen per mail via evilordie@hotmail.com of via een van volgende voorverkooppunten: Verlichte Geest (Roeselare), Key Music (Roeselare), Piet Gein (Roeselare), Topdisc (Torhout), The Crash (Brugge), Compactcenter (Oostende) en Louis’ Tattoo Boutique (Kortrijk).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X