Het is alweer een tijdje geleden dat de plaat uitkwam, maar wij vonden deze te zeer de moeite om ze te laten liggen. A Complex Of Cages is het vierde Barren Earth-album. Voor zij die niet bekend zijn met hun materiaal: ze spelen progressieve metal.

Nog meer info voor hen die niet mee zijn: Barren Earth mag je eigenlijk wel een beetje een supergroep noemen. Volgende artiesten zitten immers in de line-up van deze band: Sami Yli-Sirniö (gitarist bij Kreator), Olli-Pekka Laine (op de bas bij Amorphis), Marko Tarvonen (drummer bij Moonsorrow). De zang is voor rekening van Jón Aldará (Hamferð). In 2017 vergezelde keyboardspeler Antti Myllynen dit gezelschap.

Wat direct opvalt is de zeer nadrukkelijke seventies progrockgeur die, vooral door Jón Aldarás cleane stem, alom tegenwoordig is. A Complex Of Cages is voer voor de liefhebber die graag veel tegelijk op zijn of haar bord krijgt. Er is immers veel te ontdekken in de erg rijk gevulde songs. De band werd benoemd als prog metal om een grootste gemene deler te hebben. Er is veel meer echter. Wij hoorden flarden death, rock en zelfs doom passeren.

Cleane zang en grunting worden op een redelijk standaard, Opeth-gewijze afgewisseld. Ook de toetsen komen veel aan bod, waardoor de songs een symfonisch karakter krijgen.

A Complex Of Cages is voer voor de avontuurlijke metalliefhebber. Een fijn plaatje die bij velen op meerdere luisterbeurten mag rekenen. De songs zijn gewoon te interessant om slechts een keertje gehoord te hebben.

tracklist:

  1. The Living Fortress
  2. Ruby
  3. Further Down
  4. Zeal
  5. Scatterprey
  6. Solitude Pith
  7. Dysphoria
  8. Spire
  9. Withdrawal

X