GMM18 preview 5: België – Holland
Bart Van Gestel

De aanwezigheid van bands van eigen bodem wordt door het gros van het Graspop-publiek steeds ervaren als: te weinig. Toch hebben we eigenlijk niet te klagen. Het festival weet toch steeds relevante bands uit België maar ook uit Nederland te programmeren. Daarbij biedt Graspop ook de kans aan kleinere bands van eigen bodem om een groter publiek te bereiken. Enerzijds door ze te programmeren, anderzijds door ze ook middels een battle-of-the-bands-competitie extra aandacht te geven. Daarom dat ook wij de bands niet links laten liggen en ze stuk voor stuk voor u in het vizier houden. Niet alleen leuk in het voetbal, maar ook een keertje bij Amped-up: België-Holland!

Signs Of Algorithm (donderdag – 14:50-15:30 – Metal Dome)

Graspop presenteert in 2018 weerom in samenwerking met Red Bull drie Belgische coming bands. Je kan er op rekenen dat deze bands, entourage incluis, zowat de meest nerveuze mensen zijn die op donderdag gaan rondlopen in Dessel. Meestal zijn ze zelf sinds heugenis trouwe GMM-bezoekers. Er dan zelf mogen spelen vinden ze allemaal ongetwijfeld een gigantische eer.

Een van de bands welke deze eer te beurt valt is het uit de regio Gent en Brugge afkomstige Signs Of Algorithm. Zij mogen donderdag het Metal Dome-feest aanzwengelen. Dit zullen ze doen met hun metal- en deathcore. Speciaal moment ook voor de band. Op donderdag 21 juni vieren ze immers de vijfde verjaardag van hun allereerste gig. Momenteel hebben ze nog maar een album uit: Harbinger (uit 2016). Aan nieuw materiaal wordt hard gewerkt. De band voorziet een leverdatum ergens in 2019.

Signs Of Algorithm

Moments (donderdag – 16:30-17:10 – Metal Dome)

Dit jaar mogen er ook een aantal kempenzonen aantreden dankzij Red Bull. Het melodic hardcorequintet uit Tessenderlo werd ook uitgenodigd op basis van een ingestuurde clip. Dit was voldoende om de Red Bull – jury, en de peter van het project, Franky De Smet-Van Damme over de streep te trekken om Moments veertig minuten podiumtijd te gunnen op donderdagnamiddag. De band komt niet onbeslagen het veld op: ze mochten bijvoorbeeld al op Groezrock en op Jera On Air spelen, toch ook geen kleine organisaties. Naast twee ep’s en een volledig album (Hopes & Dreams uit 2015) zit er ook nieuw werk aan te komen. Horen we daar al stukjes van op Graspop? Hopelijk wel!

Moments

Toxic Shock (donderdag – 18:15-18:55 – Metal Dome)

De Koekenstad stuurt ook een afvaardiging naar Graspop. De crossoverband Toxic Shock werd mee geprogrammeerd op de Red Bull Music Stage en staat te springen om – eindelijk – eens op Graspop te spelen. Hun nieuwste album kwam vorig jaar uit en is een krachtig mengsel van 80’s thrash, hardcore en punk. Deze kerels zijn alvast van plan om reeds op dag een de podiumplanken van de Metal Dome aan splinters te spelen.

Toxic Shock

DOOL (donderdag – 20:05-20:50 – Metal Dome)

Dat het goed gaat met de metalscene in de Lage Landen mag geen geheim meer zijn. Nederland doet dan misschien, tijdelijk, onder voor België als het om voetbal gaat, maar wat metal betreft kunnen we aardig bijbenen. Acts als DOOL zijn het levende bewijs. Leken ze wellicht, met hun zware rock wat uit de toon te gaan vallen op Eindhoven Metal Meeting, bewezen ze toch maar even een van de beste bands van dat festival te zijn. De kleine zaal van de Effenaar barstte zowat uit de voegen en terecht. Deze band mag je niet gaan missen op Graspop. We hebben het hier over echte rasmuzikanten die alle regels en conventies aan hun laarzen lappen en een bak geluidsgeweld neer zetten waar je niets dan respect voor kunt hebben. Frontvrouw Ryanne van Dorst a.k.a. Elle Bandita laat geen twijfel bestaan over haar kwaliteiten als brulboei en wordt bijgestaan door de crème de la crème van Nederlands hardrock/metalmuzikanten, waaronder de ritmesectie van het befaamde The Devil’s Blood. Komt allen, want immers: ‘All those who wander are DOOL’.

Fleddy Melculy (donderdag – 19:05-19:55 – Jupiler Stage)

Wat aanvankelijk als een grap begon, is anno 2018 uitgegroeid tot één van de grootste en populairste metalbands van eigen bodem. Wie de fratsen van oppergod Fleddy en zijn leger des heils al live heeft mogen aanschouwen, zal niet kunnen ontkennen dat er van de zaal in kwestie nog weinig rechtstond. Gent kan er nog steeds van meespreken, want tijdens het nummer Pinker begaf de vloer van de Balzaal het ei zo na. Anders was het optreden van Het Hof van Commerce, dat een verdieping lager plaatsvond, voortijdig een halt toegeroepen geweest. Zoals altijd staat Fleddy Melculy garant voor een feestje. Dit jaar zal het niet in uw huisje zijn, maar wel in open lucht op én voor het podium van de Jupiler Stage. Zet u schrap, want Fleddy zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wederom flink kwaad zijn. Vegetariërs zijn bij deze gewaarschuwd.

Diablo Blvd. (vrijdag – 11:55-12:35 – Main Stage 1)

Wie herinnert zich nog de legendarische, veelvuldig gequote Agnew-uitspraak op de Main Stage van Graspop 2011: ‘dieje gast met zijne kilt moet dood‘? Wel, misschien gaan we dit op Graspop 2018 herbeleven. Diablo Blvd. keert terug naar Dessel. Zij brengen het machtige Zero Hour mee als totem om het publiek te bezweren. Op tijd uit je slaapzak op vrijdagmiddag dus!

Diablo Blvd.

Diablo Blvd.

Carach Angren (vrijdag – 16:15-17:05 – Marquee)

Een van de fijnste blackmetalparels uit de Lage Landen is Carach Angren. In 2017 scoorden ze met Dance And Laugh Amongst The Rotten, een sfeervolle plaat van een uiterst sfeervolle band. De symfonische horror metal lijkt zo geschreven voor een adult-only dag in de Efteling. 2018 betekent de derde doortocht van Ardek, Seregor en Namtar. Graag geziene gasten dus, ondanks hun fantastisch creepy uitgewerkte corpsepaint.

Ayreon (vrijdag – 23:05-00:20 – Marquee)

Bericht aan hen die de driedubbele en volledig uitverkochte concertreeks Ayreon Universe niet live hebben mogen meemaken. Op Graspop Metal Meeting volgt een (wellicht eenmalige) herkansing! Arjen Anthony Lucassen, de progmetalgrootmeester himself, komt nog een keertje uit zijn Electric Castle en brengt een hele toerbus vol rasartiesten mee plus een fantastische show. We berichtten hierover vorige maand al iets meer uitgebreid. Het artikel kan je hier nalezen. Deze Ayreon Universe-show mag je absoluut niet missen. Probeer op tijd te komen, want de Marquee gaat te klein zijn voor dit zeer exclusieve gebeuren.

Asphyx (zaterdag – 14:40-15:35 – Marquee)

Eigenlijk een beetje vreemd voor een band die al meer dan dertig jaar bestaat om nu pas voor de eerste keer op Graspop te staan. Zeker voor een band met een status zoals Asphyx deze heeft. Deze heersers van de deathmetalstomp op een doomgewijs tempo gebracht. Incoming Death is hun laatste album, dat uitkwam in 2016. De loodzwaar getunede gitaren zorgen, ook op dit album, voor een verpletterende sound. De strot van Martin van Drunen doet de rest. Na het concert mag de Graspop milieu crew rondgaan met lijkzakken om de verloren lichaamsdelen weer op te rapen. Geen metal voor regenboogvriendjes, vleesmolenwerk!

Asphyx

Asphyx

Vandenberg’s Moonkings (zondag – 12:00-12:40 – Main Stage 1)

Wisten jullie dat er ooit een Nederlander deel uitmaakte van een van de grootste rockbands ter wereld? Ik heb het over Adje Vandenberg en Whitesnake. Het is al enige tijd geleden dat Ad bij Whitesnake werd bedankt voor bewezen diensten. Toch hing hij de gitaar nog niet aan de haak. Zo’n zeven jaar geleden werd hem gevraagd een supporterslied te schrijven voor FC Twente. Hij ging aan de slag en vond in Jan Hoving een goede zanger voor dit nummer. Tijdens de opname bleek er toch meer chemie aanwezig dan nodig. En ziedaar: Vandenberg’s Moonkings werd geboren. Inmiddels werden er twee platen opgenomen, met MKII als het meest recente werk (uit 2017). Een heerlijke hardrockshow ter opwarming voor de laatste festivaldag. Ongetwijfeld wordt dit concert opgesmukt met een paar Whitesnake-traktaties.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X