Headbanger’s Balls Fest 2018: de preview!
Ashley Bickx

Nu de maand mei een aanvang genomen heeft, kan het festivalseizoen stilaan echt beginnen. Naast de gevestigde waarden zoals Graspop en Alcatraz, zijn er ook enkele festivals die volop in ontwikkeling zijn en het jaar na jaar grootser aanpakken. Headbanger’s Balls Fest is zo een festival dat na enkele jaren hard zwoegen en zweten anno 2018 stilaan met recht en rede beschouwd mag worden als een grote speler. Op 5 mei staat ondertussen editie zeven op de planning. Uiteraard is Amped-Up van de partij! In tussentijd presenteren wij de uitgebreide preview. Kwestie van de lezers voldoende warm te maken nu de weergoden het op dit eigenste moment ferm laten afweten. 

 

Growing Horns (14:15)

Headbanger’s Balls Fest zal low and slow op gang getrapt worden. Growing Horns gaat ons begeleiden in een trip door de diepste krochten van de hel. ‘Balls will bang’ vanaf de eerste minuut!. Verwacht je dus maar aan ultra-zware doom van de bovenste plank. Zanger Dafus Demon klinkt als een duivel met dreadlocks, terwijl zijn discipelen het vagevuur doen aanwakkeren, wat resulteert in een muilpeer van jewelste. Om kwart na twee zwaaien de poorten naar de hel open; treedt binnen en laat je meeslepen in de wereld van Growing Horns.

 

Fire Down Below (15:10)

De place to be mag zich vanavond dan wel in hartje West-Vlaanderen bevinden, dit neemt niet weg dat de organisatie niet de moeite gedaan heeft om ook buiten de provinciegrenzen te speuren naar talent van eigen bodem. Na enig opzoekwerk viel het organisatorische oog op het Gentse gezelschap Fire Down Below, dat garant staat voor een portie vettige stoner om U tegen te zeggen. Debuutplaat Viper Vixen Goddess Saint was alvast een pareltje binnen zijn genre. Een pareltje dat Fire Down Below met volle overtuiging aan een quasi uitverkochte zaal zal willen presenteren. Laat die riffs maar komen, wij zijn er klaar voor!

 

Guilty As Charged (16:20)

Met Guilty As Charged staat er vanmiddag een thrashmetalband van eigen bodem op het programma. Tien kaarsjes mogen er dit jaar uitgeblazen worden en ‘blazen’ zullen deze heren vandaag met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook doen. In die tien jaar tijd deelde Guilty As Charged het podium met grootheden als Soulfly, Death Angel en Pro-Pain. Iets wat deze band de bijnaam de ‘Metallica van Vlaanderen’ opleverde. De fenomenale gitaarsolo’s krijg je er gratis en voor niets bij! De kans zit er dik in dat Guilty As Charged de eerste moshpit/circlepit van Headbanger’s Balls Fest editie 2018 op zijn conto zal mogen schrijven. Voor een vette portie thrash zijn wij alvast zeker te vinden!

 

Off The Cross (17:30)

Na het thrashgeweld van Guilty As Charged is het tijd om wederom een uppercut van jewelste uit te delen, want Off The Cross behoort al jaren tot één van de meest opwindende acts uit de Antwerpse undergroundscene. Maar ook daarbuiten heeft dit gezelschap ondertussen al aardig wat naam en faam weten te verwerven. Een muzikale stempel drukken op deze band is als kiezen tussen de pest en cholera. Liefhebbers van uiteenlopende genres zullen aan Off The Cross hun hartje kunnen ophalen. Hardcore, death metal, stoner, … noem maar op. U vraagt en Off The Cross draait! Vorige zomer stonden ze nog op Graspop en dit jaar zijn ze klaar om De Leest met de grond gelijk te maken!

 

Avenging Benji (18:45)

Met Avenging Benji wordt de voet voor de eerste en tevens laatste maal vandaag wat van het gaspedaal gehaald. Avenging Benji zal waarschijnlijk niet meteen een belletje doen rinkelen. Dit in tegenstelling tot de naam Crimson Glory, een band die stilaan mag pronken met het predikaat ‘legendarisch’. Originele leden daarvan Ben Jackson en Wade Black steken de koppen bij elkaar voor België een “by request”-optreden te serveren ter ere van Jurgen Callens  één van de drijvende krachten achter HBF – zaliger, die in augustus vorig het jaar het tijdelijke voor het eeuwige heeft ingewisseld. Wat de setlist betreft, werd de macht de voorbije maanden volledig bij het publiek gelegd, wat ongetwijfeld zal resulteren in een ‘best off’ van formaat!

 

King Hiss (20:10)

Het West-Vlaamse gezelschap King Hiss zal ongetwijfeld reikhalzend uitkijken naar Headbanger’s Balls Fest. Allereerst omdat er voor hen een thuismatch op het programma staat, maar ook omdat King Hiss hoog tot vrij hoog op de affiche staat vandaag met enkel Flotsam And Jetsam en Rotting Christ boven hen. Het zegt veel over de status die deze band de laatste jaren bij elkaar gewerkt heeft. Het harde werk begint zwaar zijn vruchten af te werpen. Eind vorig jaar trok King Hiss nog heel België door samen met Evil Invaders en Channel Zero. Weliswaar als opener, maar dat deerde hen allerminst. In tussentijd werd er samen met Fleddy Melculy een heus samenwerkingsverband op poten gezet, wat resulteerde in de hitsingle 668, De Buurman van de Beast.

 

Op muzikaal vlak valt er over King Hiss eigenlijk weinig te zeggen en beschouw dit gerust als een positief punt, want de stoner van dit gezelschap rockt als een huis! Bovendien beschikt deze band met Jan Coudron over een frontman van formaat, die er moeiteloos in slaagt om de zaal volledig naar zijn hand te zetten. Gelukkig krijgt King Hiss vanavond een uur de tijd om het beste van zichzelf te geven. Een uur dat ze moeiteloos zullen kunnen vullen met krakers als La Haine, Killer Hand, Snakeskin, maar ook het nagelnieuwe Stuck in a Hole zal ongetwijfeld deel uitmaken van een uiterst strakke setlist.

 

Flotsam And Jetsam (21:35)

Met Flotsam And Jetsam naderen we stilaan de apotheose van een grandioze én gevarieerde dag boordevol kwalitatief hoogstaande metalmuziek. Ondanks het feit dat deze band nooit dezelfde populariteit heeft weten te genieten als genregenoten Metallica, Slayer en Anthrax, zijn vele kenners toch het oordeel toegedaan dat Flotsam And Jetsam met absolute zekerheid thuishoort tussen die drie bands. Na jaren lobbywerk is de organisatie er eindelijk in geslaagd om deze heren naar Izegem te halen. Voor enkele aanwezigen zal het een emotioneel moment worden, daar dit optreden eigenlijk ook wel een hommage is aan Jurgen Callens,

 

Over de setlist zal alleszinds niet gediscussieerd kunnen worden, want de fans hadden zelf de mogelijkheid om de setlist vanavond samen te stellen. Verwacht je dus maar aan stevige dosis klassiekers, aangevuld (hopelijk) met enkele knallers van de laatste langspeler uit 2016. Een schijfje dat zowel door pers als publiek bijzonder goed ontvangen werd. Zet de circlepit maar in gang, want het zal er stevig aan toe gaan!

 

Rotting Christ (23:15)

Het Griekse Rotting Christ behoort na een fenomenale carrière van ruim dertig jaar stilaan tot de top van heel het blackmetalgenre. Non Serviam, ondertussen ook al bijna 25 jaar oud, betekende de absolute doorbraak, maar met Kata Ton Daimona Eagtou wist Rotting Christ ook door te breken buiten de grenzen van het black-gebeuren. Een tendens die in 2016 verder gezet werd met Rituals, dat in heel wat jaarlijstjes terug te vinden was.

Waar vele bands te maken krijgen met zogenaamde copycats, kan gerust gesteld worden dat Rotting Christ een unieke band is. Een poging tot imitatie is van bij de start immers gedoemd om te mislukken. Waar de beginjaren nog garant stonden voor furieuze black metal, wordt er nu op een iets gematigder tempo gemusiceerd, waardoor de muziek meer epische proporties meegekregen heeft. Iets wat zich ongetwijfeld zal vertalen in een setlist om duimen en vingers van af te likken. Enkele maanden geleden werd er trouwens een gloednieuw nummer op de wereld losgelaten, namelijk The Call, dat door de fans direct met open armen ontvangen werd. Hopelijk passeert dit nummer ook vanavond de revue en mogen we in de nabije toekomst een nieuw album van Rotting Christ verwachten.

 

Op muzikaal vlak mag Rotting Christ dan wel vaak in de belangstelling staan, maar blijkbaar is deze band niet overal even geliefd, getuige de arrestatie bij aankomst in Georgië, waarna de broertjes Tollis kortstondig in de plaatselijke gevangenis vast kwamen te zitten. Gelukkig zonder verregaande gevolgen evenwel. Izegem verwelkomt Rotting Christ met open armen. Daar hoeven deze Grieken zich alvast geen zorgen over te maken!

 

Op dit eigenste moment vliegen de laatste tickets de deur uit, dus twijfelen is totaal niet meer aan de orde. Headbanger’s Balls Fest 2018 presenteert een line-up van formaat, waarmee dit festival een nieuwe stap vooruit heeft weten zetten. Het belooft een fenomenale dag te worden. Een dag die volledig in het teken zal staan van metal. Zo hebben we het verdomd graag! (Verdere info kan je terugvinden op de site van Headbanger’s Balls Fest)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X