Interview met Savage Messiah, de moderne goden van de heavy metal!
Ashley Bickx

Op vrijdag de dertiende had ik het genoegen om David Silver, frontman van het Britse Savage Messiah, uitgebreid aan de tand te voelen via Skype. Savage Messiah zal bij velen waarschijnlijk niet meteen een belletje doen rinkelen, maar toch behoort dit gezelschap volgens kenners al van bij zijn oprichting tot de top van de thrash metal. Op 27 oktober verschijnt langspeler nummer vier, genaamd Hands Of Fate. De ideale gelegenheid om wat meer informatie te vergaren omtrent het nieuwe album, de overstap naar Century Media Records en de wisselingen in de line-up. Het interview kan je hier lezen.

Hallo David, gefeliciteerd met jullie nieuwe album. Wat zijn zoal de belangrijkste verschilpunten tussen Hands Of Fate en de vorige drie langspelers. En dan in het bijzonder met voorganger, The Fateful Dark uit 2014?

DS: Het belangrijkste verschilpunt is ongetwijfeld dat we het deze keer over een andere boeg wouden gooien. Daarom hebben we ook besloten om het typische thrashgeluid achter ons te laten. We hadden het gevoel dat andere bands dat al genoeg hadden omgezet in hun muziek, inclusief onszelf. Bovendien hadden we er ook een beetje onze buik van vol. Na drie albums werd het tijd voor iets anders. Iets meer heavy metal, maar toch zonder onze identiteit te verliezen.

Het artwork van Plague Of Conscience en The Fateful Dark bevatte steevast een afbeelding van een soort kwaadaardige paus. Iets wat deze keer niet meer het geval is. Het artwork van Hands Of Fate is naar mijn mening iets eenvoudiger dan dat van zijn twee voorgangers. 

DS: Absoluut. Dat hangt ergens ook samen met het feit dat we het verleden achter ons willen laten en, zij het bescheiden, een nieuwe weg in willen slaan. Een soort paus of andere karakter op de cover van een album is zo ‘cheesy’ en is al zo vaak gedaan door andere bands, meestal zelfs beter, dus daarom hebben we besloten om op de proppen te komen met een ander soort artwork. Een artwork dat ook moderner is en waar we onze eigen stempel op kunnen achterlaten.

In de periode na het uitkomen van The Fateful Dark verlieten twee van de vier bandleden het vlaggenschip. Hoe ben jij in contact gekomen met de twee nieuwe leden?

DS: Mira Slama, onze nieuwe bassist, vervoegde zich bij Savage Messiah een week voor we begonnen aan The Fateful Dark tour. Ik kende hem al van bij de periodes die we doorgebracht hadden in de Rehearsel studio. Ik had hem ook al vaak live zien spelen in enkele andere bands en was altijd onder de indruk van zijn kunnen. Toen we dan op zoek moesten naar een nieuwe bassist was de keuze snel gemaakt. Onze nieuwe gitarist, Sam S Junior, ken ik al van toen hij nog een klein ventje was. Hij is ook wat jonger dan de andere leden van de band, maar wel enorm gedreven. Toen we het in verleden in de studio zaten te repeteren, speelde hij nog buiten voor de deur en haalde hij geregeld eens wat kwajongensstreken uit. Toen vonden we hem nog een klein, vervelend ventje. Achteraf is hij dan mijn gitaartechnicus geworden om dan uiteindelijk te promoveren tot vaste gitarist van Savage Messiah.

Hadden zij veel invloed met betrekking tot het nieuwe album?

DS: Op het vlak van lyrics niet. Het zijn nogal luie gasten, dus lieten ze dat graag voor wat het was. Op muzikaal vlak daarentegen hebben ze zeker invloed gehad. Tijdens het schrijfproces zaten we ook altijd samen en al zeker bij het opnemen van de demo’s. Als band vind ik het altijd wel belangrijk dat de muziek samen geschreven wordt. De lyrics zijn iets wat je gemakkelijker aan iemand van de band kunt overlaten, maar de muziek is toch iets wat je als band typeert.

Savage Messiah is altijd al zeer sterk geweest in neerpennen van krachtige heavymetalballads zoals Live As One Already Dead van op het vorige album. Ook op deze Hands Of Fate staat er weer zo een parel van een nummer, namelijk Last Confession. Heb je daar een verklaring voor?

DS: Persoonlijk vind ik het belangrijk dat er genoeg variatie zit in het songmateriaal. Dat er een goede flow zit in een album. Als iedere song dezelfde dynamiek bezit, kan het na verloop van tijd eentonig worden voor de luisteraar. Het is leuk om een andere kant van de band te laten zien aan het publiek. Een meer melodische kant in plaats van het pure heavymetalgeluid. Blijkbaar zijn we goed in het maken van tragere nummers, dus dat geeft ons ook vertrouwen om dat pad verder te bewandelen.

Hands Of Fate is het eerste album dat uitgebracht wordt via het grote label Century Media Records. Kan je iets meer vertellen omtrent de overstap van Earache Records naar Century Media?

DS: Op het einde van The Fateful Dark cyclus, voelden we dat Savage Messiah een eindhalte bereikt had bij Earache Records. Na twee albums was het tijd voor iets anders. Een derde album bij Earache zou stilstaan zijn en dat wouden we ten allen tijde vermijden. Bovendien begon het label zich meer te manifesteren als een rocklabel, dus in dat opzicht voelden we ons er niet echt meer thuis. Gelukkig deed het label niet moeilijk toen we de vraag stelden om de samenwerking stop te zetten. Integendeel zelfs, zij begrepen ons volledig en waren zelfs dankbaar voor de fijne samenwerking en de twee mooie albums die we bij hen uitgebracht hebben. Toen we Hands Of Fate afgewerkt hadden, zijn we vele labels beginnen contacteren en tot onze verbazing was er enorm veel interesse in onze bands. Uiteindelijk heeft Century Media Records het mooiste aanbod gedaan, waardoor we met hen in zee gegaan zijn.

Zijn er veel verschillen tussen Earache Records en Century Media Records?

DS: Ja, zeker en vast. Century Media Records is gehuisvest in Londen en is meer gericht op Continentaal-Europa. Het is bovendien een enorm groot en zeer professioneel label terwijl Earache Records een kleiner, onafhankelijk label is. Century Media Records past gewoon beter bij hetgeen waar wij als band voor staan. Dat is voor ons toch nog altijd de belangrijkste factor van allemaal.

Welke grootse dingen wil je allemaal nog realiseren met Savage Messiah?

DS: Vooral blijven groeien. Zowel op muzikaal vlak als wat de fanbase betreft. Daarnaast willen we ook grotere tournees doen en dan vooral als headliner. We hebben heel wat opgetreden als supportact. Zo gaan we binnenkort de baan op met Cradle Of Filth, maar optreden voor een dertigtal minuten is toch minder bevredigend dan als headliner anderhalf uur jouw ding te mogen doen. Op zich zijn we al heel tevreden met hetgeen we tot op heden bereikt hebben. We zijn zeer dankbaar voor alle opportuniteiten die ons aangeboden zijn in het verleden, maar toch wil je als band naar de absolute top. Iets wat we met Hands Of Fate absoluut willen bereiken.

Komen jullie naar Europa om het nieuwe album te promoten? En dan ben ik vooral geïnteresseerd in de plannen met betrekking tot de Benelux.

DS: Zeker en vast. In december spelen we sowieso al een show in Oberhausen. Toch niet zo heel ver van de Belgische grens en daarna volgen er nog heel wat Europese shows. Daar kan ik op dit moment nog niet heel veel over kwijt, maar dat er een Europese tournee op de agenda staat, is een absolute zekerheid. Daar bestaat geen twijfel over.

Hartelijk dank voor uw tijd, David. Veel succes met de release van het nieuwe album en hopelijk mogen we Savage Messiah snel aan het werk zien in Europa. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X