Bart Van Gestel

Heavy Stoner Doom Metal. Een vlag die in de oren van uw dienaar een zeer interessante lading dekt. Zij die mij kennen en mij een beetje volgen, weten dat ik een beetje ongezond fan ben van bands die deze kruisbestuiving in hun muziek steken. Grand Delusion is een Zweedse viermans combinatie die deze genres mengt in hun nieuwe plaat Supreme Machine.

De band ontstond in 2011, en na goed vier jaar kwam hun eersteling The Last Ray of the Dying Sun te verschijnen. Na enkele personeelswissels en een single, Doomsday (2016) kiest de band resoluut voor een donkere en zwaardere koers, die hen bij Supreme Machine brengt.

Wat meteen opvalt: zanger/gitarist Björn Wahlberg klinkt als de tweelingbroer van ‘onze’ Alex Agnew (van Diablo Blvd, de band die net nog met Zero Hour zijn hattrick scoorde). Timbre en volume lijken nagenoeg overeen te komen. Ik wil hiermee alvast een beetje wijzen op de kracht die het zingen van Wahlberg een flinke drive geeft aan de songs van Grand Delusion. De songs die overigens genoeg ‘fuzz’ bevatten om flink wat ’tumbleweed’ door de woestijn te blazen. De verfijningen in de songs van deze band zitten hem dan ook in de combinaties van de genres: NWOBHM is nooit ver weg, het seventies gevoel is alom aanwezig. Niet onlogisch als je naar de bandfoto van Grand Delusion kijkt: Grateful Dead, Helloween, Maiden, Graveyard… alles klinkt door in Supreme Machine.

Grand Delusion

Grand Delusion

Hét in het oog springende nummer op deze plaat is Trail Of The Seven Scorpions. Een dik twaalf minuten durend epos die een complete weerspiegeling geeft van waar Grand Delusion voor staat. Alleen jammer dat ze halfweg een beetje de bal mis slaan met een onnodig en misplaatst intermezzo voorzien van strijkinstrumenten. Al maken ze deze misstap op het einde weer helemaal goed met een mannenkoor.

Bijzonder en wondermooi is het artwork van de plaat. Het is afkomstig van de hand van de Zweedse Kunstenares Sandra Truedsson. Het moeten niet altijd doodskoppen of inspiratie-onder-invloed toestanden zijn.

Indrukwekkend tweede album van deze Zweden. En bovendien een regelrechte aanrader voor een breed publiek. Naast de seventies-adepten kunnen de heavy rockers en stoners de plaat zeker pruimen. Live heeft Grand Delusion nog niet zoveel buiten zijn landsgrenzen beleefd, al hoopt ondergetekende dat hier vlug verandering in komt. De organisatoren van Desertfest zijn bij deze getipt voor hun affiche van 2018.

Tracklist:

  1. Just Revolution
  2. Mangrove Blues
  3. Trail Of The Seven Scorpions
  4. Imperator
  5. Infinite
  6. Ghost Of The Widow Mccain

Grand Delusion

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X