Bart Vereecke

Drie jaar na het laatste wapenfeit komt het anti-religieuze monster Belphegor met nieuw werk op de proppen.  Met de donkere parel die de titel Totenritual draagt, is dit duistere gezelschap rotsvast overtuigd zijn stevige opmars van de laatste jaren verder te zetten. Wij van Amped-Up waren alvast razend benieuwd naar dit kunststukje en gaven deze plaat de nodige luisterbeurten. 

Dat het Oostenrijkse Belphegor niet aan zijn proefstuk toe is, mag wel duidelijk wezen. De band, genoemd naar de Moabietse god Bääl Peor, is al jaren toonaangevend in het subgenre van de extreme metalen en voegt met Totenritual reeds het elfde hoofdstuk toe aan zijn demonische catalogus. Opperhoofd Helmuth Lehner (vocals, guitars), Vojtech R. aka Serpent (Bass) en nieuwbakken drummer Simon ‘Bloodhammer’ Schilling (At The Grave, Panzerchrist) schenken ons een plaat die uitermate geschikt is om aan de nakende kille winter te gaan wennen.

Wat Belphegor siert, is dat het zijn ziel niet verkoopt aan de duivel door zichzelf steeds aan te passen naar de commerciële normen, wat de genregenoten van Behemoth wel gaan doen. Het trio uit Salzburg houdt vast aan zijn traditionele recept waarbij de kwaadaardigheid uit de black metal en de brutaliteit van de death metal een perfect huwelijk gaan vormen. Mede dit zorgt er voor dat Belphegor ons met Totenritual alweer een pikzwart lustobject voor het oor weet aan te bieden.

Het lugubere drietal opent zijn nieuwste telg met het bijzonder vernieuwende Baphomet. Een nummer waarbij death metal de overhand gaat nemen en wat ons doet denken aan werk van grootmeesters Morbid Angel. Het gaspedaal wordt ook niet altijd vol ingetrapt, waardoor het nummer meer diepgang krijgt. Een diepe groove en de onheilspellende drums zorgen voor een wat occulte sfeer binnen een nummer dat naar Belphegor normen erg verfrissend gaat klinken. Wij zijn tot nader order onder de indruk van dit eerste huzarenstukje en geven onder dit artikel dan ook graag een link van de videoclip met jullie mee.

Het daaropvolgende Devils Son gaat van start met een fragment uit de Britse horrorfilm The Devils (1971). In het nummer zelf heerst er een constante van pure brutaliteit die aan het einde van het nummer uitmondt in een akoestisch gedeelte. De meest opvallende titel op dit album is ongetwijfeld weggelegd voor Swinefever – Regent Of Pigs. Ook hier wordt een intro toegevoegd uit een horrorfilm, met name The Exorcist III (1989). De allesverwoestende drums van Bloodhammer zijn hier werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Een song waarbij Belphegor er flink op los beukt, maar tevens gelukkig de ruimte laat voor korte adempauzes. Een nummer dat stellig kan uitgroeien tot één van de live favorieten van deze plaat.

Een bijzonder fijn vervolg krijgen we met het verpletterende Apophis – Black Dragon. Met als ingrediënten een zee aan donderende riffs, een onheilspellend koor en een grote hoeveelheid dubbele kicks op de drums bezit ook deze track alles wat we ons maar kunnen wensen in een Belphegor nummer. Hierna krijgen we alweer een intro van een horrorfilm, welke ik de titel helaas schuldig moet blijven, bij aanvang van Totenkult – Exegesis Of Deterioration. Een mid-tempo nummer waarop het Oostenrijkse trio een gitzwart bloedbad lijkt aan te richten. Met de sinistere vocalen van Helmuth lijken we ons in een bijzonder duivelse atmosfeer te begeven.

Het kunnen ook op deze plaat niet allemaal winnaars zijn. Zo is de kortste track van dit album, Totenbeschwörer, een overbodig twee minuten durend  instrumentaal tussendoortje.
Het fungeert misschien als een korte rustpauze, alvorens we het drieste Spell Of Reflection op ons afgevuurd krijgen, gevolgd door het oneerbiedige Embracing A Star.

Afsluiten doen we met het titelspoor, Totenritual. Een lichte tegenvaller, waarop Belphegor zijn zwarte kant nog even laat omarmen. Het geheel is iets te veel gefocust op het puur blasten, waardoor het nummer snel gaat vervelen.

Bij de eindafrekening kunnen we stellen dat Belphegor met Totenritual een prima opvolger op tafel weet te leggen voor Conjuring The Dead (2014). Een plaat met veel hoogtes en een tweetal mindere nummers zal menig liefhebber van de extreme metalen weten te bekoren. Fans van het eerste uur kunnen dit album dan ook zonder verpinken aan hun platenkast toevoegen.

Wie Belphegor live aan het werk wil zien, kan dit op vrijdag 6 oktober in Het Entrepot te Brugge in het kader van de European Totenritual Death Black Metal Crusade 2017. Tijdens deze spektakelrijke avond krijgen we onder meer ook de blackthrashers van Deströyer 666, trots van eigen bodem Wiegedood, de Braziliaanse death metal van Nervochaos en een streepje Noorse zwarte metalen van Nordjevel voorgeschoteld. Feed The Fire staat in voor de organisatie van deze duistere hoogmis.

Tracklist:

  1. Baphomet
  2. The Devil’s Son
  3. Swinefever – Regent Of Pigs
  4. Apophis – Black Dragon
  5. Totenkult – Exegesis Of Deterioration
  6. Totenbeschwörer
  7. Spell Of Reflection
  8. Embracing A Star
  9. Totenritual

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X