Bjorn Wielockx

Dat het Russische volk onderdrukt wordt, hoef ik jullie hier niet meer te vertellen. Het is een gegeven dat al lang aanhoudt. Ook wat muziek betreft besliste een hogere hand wat goed was. Door het stevige geloof, wat nog altijd pertinent aanwezig is bij de Russen, werd de Westelijke muziek tot 1670 tegengehouden. Wie wat wou genieten kon dat van de typische folkmuziek zoals ze die enkel daar kunnen maken. Russkaja, een Oostenrijkse band, gebruikt deze invloeden om de ska en punk die ze gebruiken wat meer cachet te geven. Met Kosmopoliturbo brengt de band alweer zijn vijfde plaat op de markt.

Het vergt wat tijd om in de sfeer van deze plaat te geraken. Maar eenmaal je er bent beland, luistert deze plaat zeer lekker weg. De folkelementen zorgen vaak voor dat leuke extraatje, belangrijker, het geeft de band een eigen gezicht. Jammerlijk feitje is dat de band vaak aan tempo inlevert door terug te grijpen naar de folkmuziek.

Iets te vaak wordt de schwung eruit gehaald en wordt deze ingeruild voor sfeervolle “humpapa “-muziek. De eerste keer zal je aangenaam verrast zijn en de dansschoentjes zelfs al willen aantrekken, maar wanneer de Oostenrijkers altijd het opgebouwde tempo ermee neerhalen, sta je al niet meer zo te springen om de Russische elementen. Gelukkig weet de band ook met succes wat elementen te verwerken.

Wanneer Russkaja op kruissnelheid zit klinkt het allemaal zeer strak én dansbaar. Dan zorgen de elementen voor een toevoeging, vooral de sfeer stijgt door de Russische elementen. Wanneer de Oostenrijkers live spelen zullen de pintjes verkopen als zoete broodjes. Het geheel leent zicht perfect tot een heus feestje.

Deze Kosmopoliturbo heeft me aangenaam weten te verrassen. Het klinkt vernieuwend en dan is het voor mij al vaak in orde. Als ze deze unieke mengeling live op een sterke manier weten neer te zetten dan ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Russkaja. De Russische elementen zorgen ervoor dat ook mensen buiten het punk- en ska-genre deze plaat en band gaan waarderen.

Tracklist:

  1. Hey Road
  2. Alive
  3. Still In Love
  4. Hello Japan
  5. Volle Kraft Voraus
  6. Mare Mare
  7. Cheburaschka
  8. La Musica
  9. Chef De Cuisine
  10. Send You An Angel

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X