Bart Vereecke

Drie jaar was het wachten op nieuw materiaal van The Haunted. Dit Zweedse vijftal komt met Strength In Numbers reeds met zijn negende album aankloppen en staat garant voor een stevige portie melodische death metal waar liefhebbers van de Gothenburg deathmetalsound wel pap van lusten. Ook wij waren benieuwd of The Haunted zich na de ietwat teleurstellende voorgangers Unseen en Exit Wounds terug op de kaart wist te zetten.

The Haunted heeft al aardig wat dienstjaren op de teller staan. De band gevormd na de ondergang van At The Gates brengt op 25 augustus dan ook al zijn negende studioplaat, Strength in Numbers, uit. Dit alles onder het label Century Media Records.

Deze bijzonder getalenteerde band bestaande uit Marco Aro (vocals), Jonas Björler (bass), Adrian Erlandsson (drums) en Patrick Jensen (guitars) vond in 2012 met Ola Englund (ex-Six Feet Under) nog een waardig vervanger voor Anders Blörler (ex-At The Gates), die het na de plaat Unseen (2011) voor bekeken hield. In 2003 wist het kwintet nog twee Zweedse Grammys weg te kapen in de categorie best hardrock band. Eerdere successen als Made Me Do It (2000), Revolver (2004) en Versus (2008) werden de laatste jaren echter niet meer geëvenaard.

We waren dan ook benieuwd of The Haunted uit een ander vaatje wist te tappen op hun nieuwste Strength in Numbers, en zo terug zijn plaats tussen de groten in dit genre kon innemen.

De knappe intro Fill The Darkness With Black trapt dit album verrassend op gang, met enkele akoestische gitaarakkoorden dewelke een perfecte inleiding verzorgen voor het stevige gedeelte dat volgt. Met Brute Force trekt The Haunted vervolgens meteen stevig van leer. In die plotse uithaal voorzien van de betere riffs hoor je meteen het vertrouwde geluid van de “Gothenburg death metal sound”. De brutale vocalen van Marco Aro (ex-The Resistance) dicteren de wet. Deze lekker agressieve start hakt er stevig in en smaakt naar meer.

Met het daaropvolgende Spark krijgen we één van de betere nummers van dit album op ons afgevuurd. Deze track, voorzien van een heerlijke intro, subtiel technisch, melodisch complex en met een emotionele inhoud, gaat bijzonder catchy klinken. Een met stijl gespeelde gitaarsolo van de hand van Patrick Jensen (Whitchery, ex-Satanic Slaughter) naar het einde van dit nummer toe, geeft wat extra ademruimte. Een goeie songstructuur en een frisse productie zorgen dat de songs ook vrij helder gaan klinken, wat erop duidt dat The Haunted werkelijk niets aan het toeval overliet in de aanloop naar deze release.

Ook Preachers of Death is alweer zo’n nummer die ons helemaal weet te bekoren en welke met bijna 5 minuten de langste song van deze plaat betekent. Een strakke, gestroomlijnde track vol melodie is halverwege voorzien van een epische gitaarsolo en ook de bassectie van Jonas Björler (At The Gates, ex-Terror, ex-Infestation, ex-Demolition) op het einde van dit nummer is ronduit weergaloos. Het geheel kent wel een ietwat vreemd, abrupt einde. We geven deze song alvast graag met je mee in de link onderaan dit artikel. Ook in de daaropvolgende titeltrack Strength in Numbers weet dit Zweedse vijftal de positieve lijn op deze plaat perfect verder te trekken.

Bij Tighten The Noose schakelt de band vervolgens een tandje hoger met enkele bloedsnelle riffs. Ook het drumwerk van Adrian Erlandsson (At The Gates, ex-H.E.A.L., ex-Terror, ex-Brujeria, ex-Cradle Of Filth, ex-Paradise Lost & ex-Vallenfyre), een man met tonnen ervaring, klinkt bijzonder strak en krachtig. Dit alles zorgt mee voor voldoende variatie binnen deze plaat, waardoor deze nooit gaat vervelen.

Met Means To An End beukt The Haunted er nog eens lekker op los. De pittige, melodieuze riffs geïnjecteerd met een stevige groove zijn hierbij alweer het winnende recept. Na enkele keren luisteren zit ook deze song reeds in je hersenpan gebakken. Een mooi sluitstuk van een prima plaat krijgen we in de vorm van Monuments.

Met Strength in Numbers brengt The Haunted ongetwijfeld het beste materiaal in jaren op de markt. Een agressief klinkend album vol passie, strakke riffs, complexe melodieën doorspekt met een stevige groove bruist van de catchy nummers. Wie van Melodieuze death metal houdt en gitaarsolo’s weet te smaken, want je krijgt er wel enkele over je heen op deze plaat, moet deze plaat zeker een kans geven. Ook wie de band wat had afgeschreven kan wel eens op zijn stappen terugkeren. Wij zijn alvast benieuwd of The Haunted hier vervolg weet aan te breien. Vanaf 25 augustus vind je deze plaat alvast terug in de rekken van de betere platenzaak.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X