Bjorn Wielockx

Wanneer in 2010 het eerste album, Embryonic Anomaly, verscheen van de Amerikaanse deathcoreband Rings Of Saturn, stond de scène even op z’n kop. De energie die deze groep wist te combineren met de duistere deathcore was ongezien en zorgde voor positieve commentaren en recensies. Zeven jaar later zijn deze heren klaar om met Ultu Ulla hun vijfde werkstuk op de markt te brengen. De vorige telg Lugal Ki En was lang niet slecht, maar de kenmerkende chaos was niet meer zo nadrukkelijk aanwezig. De techniciteit die de band altijd al kenmerkte, werd nog meer op de voorgrond geplaatst, waardoor het geheel veel aan originaliteit verloor. Gaat Ultu Ulla verder op dit elan of keert Rings Of Saturn terug naar zijn oorspronkelijke geluid? 

Het is duidelijk dat deze Amerikanen verder gaan op het ingeslagen pad. Het echte chaotische is nog maar in enkele nummers prominent aanwezig. Persoonlijk vind ik het jammer daar het toch deel was van het karakter van Rings Of Saturn. De breakdowns die je op deze plaat nog steeds om de oren vliegen, zijn wel van een ander niveau ten opzichte van de vorige langspeler. Terug op de ouderwetse manier, lekker onvoorspelbaar, integreert Rings Of Saturn de explosiviteit van een breakdown in zijn muziek.

Doordat de chaos minder overheerst en er meer orde en structuur aanwezig is, weet Rings Of Saturn een breder publiek aan te spreken. Nog steeds staan er enkele nummers op deze Ultu Ulla, waar de wanorde de bovenhand neemt. Deze zullen de liefhebbers van het eerste uur het meest weten te bekoren. Ten opzichte van Lugal Ki En heeft Rings Of Saturn echter de perfecte balans gevonden, waardoor zowel de old-schoolfans als nieuwe volgelingen zich kunnen vermaken met deze uitstekende plaat.

Het is duidelijk dat Rings Of Saturn met Ultu Ulla eindelijk heel wat potten zal breken. De poort naar de volgende étage in het genre staat op een kier. Nu moeten ze er gewoonweg in slagen om live elke zaal plat te walsen. Wanneer ze dan volgende zomer door de festivals worden opgepikt, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor deze Amerikanen.

Tracklist:

  1. Servant Of This Sentience
  2. Parallel Shift
  3. Unhallowed
  4. Immemorial Essence
  5. The Relic
  6. Margidda
  7. Harvest
  8. The Macrocosm
  9. Prognosis Confirmed
  10. Inadequate

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X