Jurgen Callens

Zoals we al wisten, gaat Pure Steel Records zijn bands over de ganse wereldbol gaan zoeken. Dit keer kregen we het nieuwe, of eigen moeten we zeggen, debuutalbum van Blazing Rust in onze digitale brievenbus. Armed To Exist is de titel van deze eerste worp van het vijftal uit Sint Petersburg en zou moeten duidelijk maken dat er tegenwoordig in het Oostblok ook wel een woordje kan meegepraat worden rond de grote metaltafel. De band zelf gaat het vooral in het verleden zoeken en put inspiratie uit de NWOBHM periode en laat dit horen tijdens negen songs, die samen boven de drie kwartier afklokken.

Voorlopig zijn er nog maar weinig Russische bands die het langs deze kanten gemaakt hebben. Er zijn echter best wel veel bands actief daar, maar de Europese of Amerikaanse bands hebben ze nog nooit kunnen ’toppen’. Dan moeten we maar even als de Britten gaan klinken, moeten de mannen uit Sint Petersburg gedacht hebben en dus startten ze meteen maar een bandje met verwijzingen naar het land waar het in de metalscene eigenlijk allemaal begon: Engeland. Hellbringer laat staat voor prominente NWOBHM met vooral invloeden van een grootmacht als Judas Priest. Zanger Igor Arbuzov gaat net als Rob Halford met zijn stem soms flink de hoogte in en wil die bij momenten zo goed mogelijk benaderen. Maar ook invloeden van andere pioniers zoals Saxon en Iron Maiden in hun begindagen, zijn nooit veraf. Dit zal je wel horen tijdens de bandnaamsong Blazing Rust, opnieuw een goeie headbanger, die uptempo is, een goeie melodie bevat en gespeeld wordt met de nodige twingitaartjes. De heavy metal is puur, onversneden en bij momenten heel gedreven. Je hoort ook duidelijk de spelvreugde terug en hoewel er hoegenaamd geen sikkepit origineel is, blijft het aangenaam luisteren naar prima tracks als het nostalgisch klinkende Dying World of het flitsende Almighty Lord, dat goeie solo’s bevat en het goed kan doen tijdens zuipavondjes in de old school hardrockcafés. Ook met titels als Witch en Under The Spell weet je meteen welk muzikaal vlees je in de kuip hebt. Maar hé, we houden toch allemaal van wat nostalgische buien als hete zomerdagen als we nu kennen? En je jat nog altijd beter goed, dan dat je het zelf heel fout probeert, vinden wij dan. Blazing Rust is gewoon de beste NWOBHM band die ik tot nu toe al uit het Oostblok gehoord heb.

Voorafgaand aan deze promo, stelde ik mezelf weinig verwachtingen. Maar Armed To Exist heeft me aangenaam weten te verrassen. Ik ben dus zeer benieuwd naar hoe deze band zelf verder zal evolueren. Liefhebbers van de vroege periode van voornoemde bands moeten hier zeker even naar luisteren.

Tracklist:

  1. Hellbringer
  2. Shimmering Dawn
  3. Blazing Rust
  4. Dying World
  5. Blindfold
  6. Almighty Lord
  7. Witch
  8. Time Of The Brave
  9. Under The Spell

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X