Jurgen Callens

Liefhebbers van cult heavy metal zullen zeker een belletje horen rinkelen als ik de naam Destructor laat vallen. Dit viertal uit Ohio bracht in 1985 al een eerste demo uit, en liet die volgen met een hele rits ep’s, splits, langspelers en live-opnames. Destructor is de band rond het centrale duo Dave Overkill, die zang en gitaar voor zijn rekening neemt en drummer Matt Flammable. Decibel Casualties is de opvolger van Back in Bondage dat vorig jaar verscheen en komt op 9 juni uit via Pure Steel RecordsDestructor draait nog steeds niet rond de pot en schotelt ons weer een fikse brok onversneden old school metal voor.

Destructor staat eerst en vooral garant voor hoge snelheden, dat is al meteen merkbaar op de opener Restore Chaos, dat alleszins al geen verkeerde inzet is. De energie die deze oude rotten tentoon spreiden doet geloven dat ze nog als prille twintigers kunnen doorgaan. Het centrale duo kent dan intussen ook wel ferm de knepen van het vak en hoeft van niemand nog uitleg te krijgen hoe ze een degelijke heavymetalsongs moeten schrijven. De kern van de band is intussen aangevuld met twee nieuwe leden: gitarist Nick Annihilator en bassist Tim Hammer die beiden een nieuwe frisse wind doorheen de band zouden moeten doen waaien. Dit album staat opnieuw bol van de old school heavy metal en voor de heren is dit ook de belichaming van een levensvisie en -wijze. Het wordt als een understatement gebracht in nummers als Keep The Faith, Metal Spike Deep en We Are Ready. Wereldfaam zullen de heren er niet mee bereiken, maar de snelle en Amerikaans klinkende heavy / power metal van het kwartet klinkt heel eerlijk, oprecht en geloofwaardig. Dit is een ‘way of life’ die op gemeende muzikale wijze tot uitdrukking gebracht wordt. Je hoort gewoon het soort heavy metal waarbij je niet teveel vragen hoeft te stellen maar die moet beleven en ondergaan, zonder veel bij na te denken. Hier en daar hoor ik wel eens verwijzingen naar andere bands. Zo doet een song als We Are Ready soms heel hard denken aan Overkill. Maar verder klinkt Destructor gewoon heel erg als, … euh Destructor. The Last Days is ook een sterke song en leunt nauw bij de speed metal aan. Na het instrumentale Firey Winds volgt nog de nekbreker Metal Till Death, een nieuw vlammend statement over het geliefde genre. In Hell completeert dit album, dat afklokt op een goeie 35 minuten en dit op een laatste verschroeiende tempo.

Langer hoefde Decibel Casualties voor mij ook niet geduurd te hebben. Zo danig veel variatie bevat de plaat nu eigenlijk ook weer niet, noch brengt ze vernieuwing of echte uitgesproken topsongs. Conclusie: niet slecht, maar toch net niet goed genoeg om de grijze middenmoot te gaan ontstijgen.

Tracklist:

  1. Restore Chaos
  2. Keep The Faith
  3. Metal Spike Deep
  4. We Are Ready
  5. The Last Days
  6. Firey Winds
  7. Metal Till Death
  8. In Hell

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X