Ook Dour pakt uit met harde metalen
Bart Vereecke

De festivalzomer komt stilaan op gang. Over twee maanden kunnen we ons massaal verplaatsen richting Dour, want dan gaat dit vijfdaagse festival van start. De organisatie komt op de proppen met een schitterende affiche, die sinds kort compleet is. Met bands als M.I.A., NAS, Justice & Die Antwoord zijn de headliners een schot in de roos. Blijkt dat ook de harde metalen er goed vertegenwoordigd zullen zijn. Hierbij nemen we het programma van zaterdag 15 juli eens onder de loep.

Trouwe bezoekers van Dour Festival weten dat het festival maar liefst zeven podia voorziet. Hiermee weet het festival een grote diversiteit aan genres te programmeren. Liefhebbers van de zware metalen banen zich hierbij een weg naar La Caverne. Op zaterdag 15 juli krijgt men er waar voor zijn geld, zoveel is duidelijk.

Onder meer het Brusselse Mont Doré betreedt er het podium. Deze post-rockband komt er zijn eerste langspeler Fractures voorstellen. Wie voorgaande ep Escalades, DIY Hardcore al te horen kreeg, begrijpt waarom deze band voor het eerst mag komen aantreden in Dour.

Ook het Gentse Oathbreaker is van de partij. Met hun post-metal met blackmetalinvloeden is deze band een ware sensatie. De laatste plaat, Rheia, werd dan ook goed onthaald en zorgt dat Oathbreaker deze zomer op heel wat podia terug te vinden is. Dat Caro Tanghe een prima strot heeft, kan je dus ook op Dour aan de lijve ondervinden.

Hierna is het tijd aan Brutus! Met een ijzersterk debuutalbum, Burst, komt dit Leuvense trio naar La Caverne afgezakt. Brutus heeft een geluid dat vullingen uit tanden ranselt, met Stefanie Mannaerts die zowel zang als drum voor haar rekening neemt. Songs als Drive, All Along en Justice De Julia II zijn nu al iets om naar uit te kijken.

Hierna is het tijd voor een streepje metalcore, gebracht door het Franse Nostromo. De laatste passage in Dour dateert ook alweer van 2003. Twee jaar later lastte de band een langdurige pauze in. Pas vorig jaar kwam het viertal uit Genève terug bijeen. Nieuw werk is er nog niet, maar de heren komen alvast die eerste drie studioplaten nogmaals aan ons voorstellen.

Later op de avond mogen we ons opmaken voor Alcest. Post-black metal viert hoogtij, en daar is Alcest het levende bewijs van. Met Kodama, een plaat waarvoor Neige zijn inspiratie ging zoeken in de Japanse cultuur, keert de band terug naar zijn roots. Met shoegaze songs als Je Suis D’Ailleurs en Oiseaux De Proie is Kodama een topplaat geworden, die dan ook in heel wat eindejaarslijstjes terug te vinden was. Dat Neige en Winterhalter met dit kunstwerkje deze zomer ook Dour aandoen, stemt ons dan ook zeer tevreden.

Vreemde eend in de bijt is Igorrr. Met zijn experimentele baroque core mag Gautier Serre al voor de derde keer het podium van Dour bestijgen. Dat de unieke combinatie van breakcore, moderne barokmuziek, death metal en triphop van Franse bodem niet voor iedereen is weggelegd is duidelijk. Dat het live een spektakel zal worden al evenzeer.

Als kers op de taart vervolledigt het West-Vlaamse AmenRa de line up in La Caverne. Het gezelschap uit Kortijk is reeds toe aan zijn zesde passage op Dour Festival. Met zijn eigenzinnige sludge core bouwde de band een grote reputatie op in binnen- en buitenland. Het staat dan ook vast dat ze ons ook op Dour alweer zullen omverblazen met een daverende show.

Dat fans van de zware metalen zaterdag 15 juli met stip in hun agenda kunnen aanduiden is duidelijk. De organisatie van Dour Festival wist voor hen een  meer dan aantrekkelijke affiche in elkaar te boksen. Voor de volledige line-up & meer info : www.dourfestival.eu

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X