Gorgoroth, Melechesh, Incite, Earth Rot @ De Kreun, Kortrijk, 7 maart 2017
Steven Demey

Op een doordeweekse dinsdag een concertje meepikken, waarom niet? Bovendien willen we het verjaardagsfeestje voor het 25 jarige bestaan van het Noorse blackmetalorkest Gorgoroth echt niet missen. Het eigenzinnige black/thrashmetalensemble Melechesh mag meevieren. Het ietwat misplaatste Incite, met de stiefzoon van Max Cavalera op zang en de Australische death/grindformatie Earth Rot vervolledigen de bill. Er zijn voor dit concert een 200 tal tickets verkocht. Dat valt eigenlijk nog best mee voor een dinsdag en voor een affiche waar de doorsnee metalhead koppijn van krijgt.

Earth Rot @ De Kreun – Kortrijk – BE

Incite

Earth Rot moet al om 18u30 de bühne op. Door het drukke spitsuur en hongerige magen missen we hen helaas. Incite is pas aan zijn set begonnen als we de zaal betreden. De Amerikaanse, schreeuwerige metalcore van Incite is echter ook aan ons niet besteed. De band doet nochtans zijn stinkende best om wat reactie bij het publiek los te weken. De op en top Amerikanen, inclusief wijde broeken en bandana’s, hebben er duidelijk zin in en geven zich tot de laatste snik. Vooral frontman Richie Cavalera bewijst dat hij in zijn jonge jaren veel geleerd heeft van zijn stiefvader.  Het dwingt respect af. Want zelf zullen ze ook wel beseffen dat ze niet echt in het rijtje bands passen.

Richie Cavalera – Incite @ De Kreun – Kortrijk – BE

En de  eerder conservatieve blackmetalfan heeft al helemaal geen boodschap aan een bende rondspringende Amerikanen. Incite weet zich voorzien van een uitstekend geluid maar hoe meer de show echter vordert, hoe luider ze beginnen te spelen. Het wekt enige irritatie op, temeer dat ze om de haverklap gebruik maken van die voor de metalcore typische basdreunen. We zijn dan ook blij als het laatste nummer wordt ingezet.

Dru Tang – Incite @ De Kreun – Kortrijk – BE

Melechesh

Ashmedi – Melechesh @ De Kreun – Kortrijk – BE

Melechesh brengt het er, zoals verwacht, een stuk beter vanaf. De sound zit meteen goed en het volume staat een stuk lager dan bij Incite, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Het is de eerste show van de tour en dat merk je aan de aarzelende start. De Israëlisch/Nederlandse band slaagt er door hun hoge spelniveau en hun aanstekelijke songs echter al snel in het publiek op de hand te krijgen. De sfeer zit er goed in en naarmate het optreden vordert, lijkt zanger/gitarist Ashmedi er steeds meer zin in te krijgen. De speciale, door Mesopotamische mythologie geïnspireerde muziek doet de zaal net niet dansen. Misschien maar best ook, want een dansend blackmetalvolkje, het moet geen zicht zijn. Wat wel een zicht zou zijn, is dat de band de volgende keer enkele buikdanseressen meeneemt.

Melechesh @ De Kreun – Kortrijk – BE

Ondanks het feit dat hun laatste plaat Enki alweer twee jaar oud is, is ze toch nog goed vertegenwoordigd. Er wordt geopend met The Pendulum Speaks en Tempest Temper Enlil Enraged, het openingsduo van Enki. Later in de set horen we nog Multiple Truths passeren. Hun, voor ons, beste album Emissaries is eveneens goed vertegenwoordigd met het openingstrio Rebirth Of The Nemesis, Ladders To Sumeria en Deluge Of Delusional Dreams. Het uiterst catchy Rebirth Of The Nemesis is trouwens de terechte afsluiter van hun geweldige set. Daarvoor horen we nog Grand Gathas Of Baal Sin en Defeating The Giants van The Epigenesis en Triangular Tattvic Fire van het ondertussen alweer bijna vijftien jaar oude Sphynx. Opvallend is dat Ashmedi, zeker in het begin van de set, wat kracht mist in zijn stem. Misschien verbetert zijn stem nog tijdens de tour. Op het strakke, energieke en complexe spel van het viertal valt echter weinig af te dingen. Sterk optreden!

Dave Meester – Melechesh @ De Kreun – Kortrijk – BE

Gorgoroth

Na een korte pauze is het dan de beurt aan de Noorse barbaren van Gorgoroth. De Noren speelden enkele dagen geleden nog op Neurotic Deathfest in Nederland en de verhalen die er nadien de ronde over deden, klonken alvast niet echt hoopgevend. Voor deze tour werd Hoest, de charismatische doch onvoorspelbare frontman van het eveneens Noorse Taake, meegenomen. Blijkbaar had hij het op Neurotic Deathfest al te bont gemaakt door apestoned en ladderzat het podium te betreden en homoseksuele neigingen te vertonen naar zijn bandleden toe.

Hoest – Gorgoroth @ De Kreun – Kortrijk – BE

Zo probeerde hij tijdens het optreden een ander bandlid een tong te draaien. Vermoedelijk stond hij nog onder invloed van die andere blackmetalgek Niklas Kvarforth, de krankzinnige zanger van de, overigens uitstekende, Zweedse band Shining. De heren waren onlangs nog samen op tour geweest en daar waren ze niet vies van een tongzoen meer of minder.

Blijkbaar werd Hoest door zijn bandmakkers meteen de levieten gelezen, want eenmaal de show op gang, blijkt Gorgoroth een goed geoliede machine die uiterst professioneel de ene na de andere blackmetalklassieker uitbraakt. Uitgerekend zanger Hoest maakt de meeste indruk met zijn mensonterende strot en uiterst dynamische podiumpresentatie. Hoest ontpopt zich meer en meer als de koning van de Noorse black metal. Black metal moet gevaarlijk ogen. Hoest maakt black metal weer een stukje angstaanjagend door zijn voortdurend dreigende houding. Je verwacht elk moment een uithaal naar de voorste rijen. Gelukkig voor hen komt die er niet. Maar de dreiging is er wel. Bovendien wordt er tussen de songs geen contact gezocht met het publiek wat alleen maar bijdraagt aan de sfeer.

Gorgoroth @ De Kreun – Kortrijk – BE

Gorgoroth viert het 25 jarige bestaan met een bloemlezing uit hun omvangrijke oeuvre. Bergtrollets Hevn van Antichrist mag echter na de bombastische intro de set openen. De fans van de oude Gorgoroth worden dus al meteen op hun wenken bediend. Vrij vroeg in de set komt ook Katharinas Bortgang van het klassieke debuut Pentagram voorbij razen. Under The Sign Of Hell is met maar liefst vijf songs vertegenwoordigd, namelijk Krig, Revelation Of Doom, Profetens Apenbaring en het tweeluik Odeleggelse Og Undergang/Blood Stains The Circle. Die plaat blijkt erg populair te zijn want in 2011 kreeg hij zelfs een opgepoetste versie. Van Destroyer horen we enkel het titelnummer. Ergens begrijpelijk, want het was zeker niet het beste Gorgoroth-album, vooral omdat er maar liefst vier verschillende zangers voor slechts acht songs werden ingezet. Het was tevens de plaat waarop Pest, voorlopig, zijn laatste deuntje mocht schreeuwen en waarop de fakkel, zij het voorzichtig, werd overgedragen aan de bizarre maar uiterst charismatische Gaahl.

Infernus – Gorgoroth @ De Kreun – Kortrijk – BE

Op het navolgende Incipit Satan kwam Gaahl aan de macht. Dit album krijgt iets meer aandacht. Zowel het titelnummer als publiekslieveling Unchain My Heart!!! worden in de zaal gekeild. Het kan geen toeval meer zijn, maar van Twilight Of The Idols, de tweede plaat met Gaahl, passeert slechts één song, namelijk Forces Of Satan Storms. Van Ad Majorem Sathanas Gloriam, de laatste schijf met Gaahl en voor ons tevens de beste,  wordt zelfs niets gespeeld. Toch ietwat teleurstellend. Het ijzersterke Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt, de eerste plaat na de hereniging met zanger Pest, is gelukkig met drie songs vertegenwoordigd. Dat maakt toch veel goed. We horen achtereenvolgens het brute Aneuthanasia, het erg catchy Prayer en het hakkende Cleansing Fire. De teleurstellende laatste plaat Instinctus Bestialis komt er met één song, namelijk Kala Brahman, bekaaid vanaf. Alsof de band het maar al te goed beseft dat Instinctus Bestialis een misstap was.

Gorgoroth @ De Kreun – Kortrijk – BE

Samenvattend kunnen we stellen dat Incite de vreemde eend in de bijt was en beter was thuisgebleven. Melechesh kon met zijn virtuoze spel en prima songs vriend en vijand overtuigen en Gorgoroth loste de verwachtingen helemaal in, met een Hoest die goed op dreef was. Na de show was er niet veel tijd om na te kaarten want net na de laatste noot beginnen enkele medewerkers al de zaal bijeen te vagen. Op een doordeweekse dinsdag ergens ook wel begrijpelijk. Zo zaten we nog op een deftig uur in bed om de volgende dag nog even na te genieten alvorens nog maar eens onze plicht te gaan vervullen…

Gorgoroth setlist @ De Kreun – Kortrijk – BE

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X