Bart Van Gestel

De naam Gorephilia laat misschien niet meteen een belletje rinkelen (al laat de naam zelf je fantasie behoorlijk fout op hol slaan). Toch is het een band welke al tien jaar – weliswaar in de underground – opereert vanuit het Finse Vantaa. Severed Monolith is de tweede full-length plaat die de band heeft uitgebracht.

Met een drietal demo’s, een ep en een eerste volledige plaat is Gorephilia een eerder rustig voortpruttelend potje death metal. Door de ongebonden staat van de band maakt dit het mogelijk om in alle rust te wachten op de juiste dosis creativiteit en ingeving om telkens fijn werk af te leveren. Vijf jaar geleden deden ze dit middels Embodiment Of Death, een plaat die behoorlijk positief werd bekritiseerd door pers uit binnen- en buitenland. Onze aandacht werd gewekt door het verschijnen van het nieuwe werk Severed Monolith.

Gorephilia heeft na enkele wissels in de bemanning momenteel een stabielere line-up ter beschikking. Roope Kotiniemi was verantwoordelijk voor de drums op de demo In Death en de ep Ascend To Chaos. Kort na de opname van deze ep verliet Roope de band en werd de drumkit bezet door Tommi Makkonen voor de opname van de eerste volledige plaat. In 2013 werd de kit dan weer overgenomen door huidig drummer Kauko Kuusisalo.

Muzikaal serveert Gorephilia old-school death metal, waarbij we dan vooral denken aan Morbid Angel. Toch durft de band ook een beetje buiten de lijntjes kleuren. Luister bijvoorbeeld eens naar het bijna tien minuten durende werkstukje Crushed Under the Weight of God. Deze song, samen met haar prelude Eternity (overigens een prima stukje retro-futuristische VHS soundtrack recht uit de jaren tachtig) is een ware epische en bombastische muilpeer die bij de luisteraar voor uitdaging zorgt en het album meer kleur geeft. Interessant detail is daarbij de overgang halfweg het nummer.

Severed Monolith is – buiten de hiervoor genoemde song – niet vernieuwend of verfrissend, maar levert gewoon af. Heimwee naar de old-school death metal zal prima gestild worden middels dit tweede album van Gorephilia.

[bandcamp width=350 height=786 album=3229234127 size=large bgcol=333333 linkcol=ffffff]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X