Jurgen Callens

Angel Martyr is een Italiaanse band, die zoals wel veel meer groepen uit ‘De Laars’ heavy metal combineert met power metal. Soms hoorden we al heel interessante bands uit dat land, maar vaak zat er ook kaf tussen het spreekwoordelijke koren. Black Book: Chapter One is het debuut van dit trio dat sinds 2010 bestaat en komt op 17 maart uit via Iron Shield Records. Wij zetten ons schrap voor een tiental tracks oldschoolmetal op de meest traditionele wijze.

In de bio gaf de band zelf al aan dat het niet makkelijk geweest is om tot een standvastige line-up te komen en die ook te behouden. Ook vandaag de dag is het nog niet evident om de formatie draaiende te houden omdat één van de bandleden intussen zijn residentie heeft in Londen. Dit debuut, Black Book: Chapter One is in feite een samenraapsel van een demo die drie songs telde en een eerder uitgebrachte ep met vier tracks. Die zeven nummers werden aangevuld met een intro (Obsequies), dat niet zoveel voorstelt en één nieuwe song (On The Divine Battlefield). Muzikaal moeten we Angel Martyr situeren in de NWOBHM hoek. Mochten we niet geweten hebben dat dit Italianen waren, dan hadden we heel zeker gegokt op een stad als Birmingham als thuisbasis ofzo. Er worden echter wel meer invloeden aan de old school heavy metal toegevoegd, zoals wat epische elementen bijvoorbeeld. En nu en dan gaat het ook richting power metal. De tempo’s liggen meestal hoog en worden gedreven door een solide ritmesectie. Centraal staan melodie en harmonie. De songs worden ook voorzien van prima vocalen door zanger/gitarist Tiziano Sbaragli, die een stemgeluid heeft dat het midden houdt tussen de sirenes van oer-Amerikaanse bands als Agent Steel en Crimson Glory, maar ook een snuifje van de zangkunsten van Bruce Dickinson en Michael Kiske bevatten. Zoals gezegd zijn de meeste songs vrij up-tempo, maar wordt er hier en daar ook wel eens een akoestisch stukje ingelast, zoals op Eric The Conqueror (soms doen met die titels warempel aan Spinal Tap denken) of wordt er geëxperimenteerd met een doedelzak (hoeveel bands raken daar mee weg?) tijdens On The Divine Battlefield. Toch blijft het die NWOBHM feeling die de bovenhand haalt. Dit komt het meeste tot uiting in songs als Victims, Midnight Traveller en Turn on the Fire.

Angel Martyr is duidelijk een band die lak heeft aan trends of vernieuwing en koppig de oldschool manier hanteert. Als dat gedaan wordt op deze manier, met de nodige muzikale kunde en vocale capaciteiten, hebben wij hier totaal geen problemen mee. Chapter One vraagt nu al naar een Chapter Two.

Tracklist:

  1. Obsquies
  2. They… Among Us
  3. Victims
  4. Eric The Conqueror
  5. Midnight Traveller
  6. Turn on the Fire
  7. Pirate Song
  8. On The Divine Battefield
  9. Angel Martyr

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X