Holy Martyr is een Italiaanse band die op 10 maart via Dragonheart Records zijn nieuwe album Darkness Shall Prevail uitbrengt. In het verleden bracht de band, die zijn wortels heeft in de heavy metal uit de vroege jaren tachtig, al een drietal full lengths uit. Nu was het intussen alweer een vijftal jaar geleden sinds we nog iets nieuws van deze formatie konden horen. Een periode waarin waarschijnlijk wat nagedacht werd en wat veranderingen doorgevoerd werden. Of we er blij moeten mee zijn, kan je hieronder lezen.

Een eerste verandering is het tekstuele concept. Daar waar er vroeger geschreven werd over de Griekse en de Romeinse geschiedenis en mythologie, gaat het nu plots allemaal over de vertelsels van ene J.R.R. Tolkien. Op zich hoeft dat geen drama te zijn natuurlijk, want persoonlijk vind ik nog steeds dat het de muziek is die primeert op de rest. Nu stelt die muziek me echter ook redelijk teleur. Of het eraan ligt dat de band in die tussentijd een andere gitarist en drummer ingelijfd heeft, weet ik niet, maar dit is alleszins niet meer hetgeen we gewend waren. Ten eerste stelt de productie van het album me al zwaar teleur. Ik vind er maar heel weinig ballen meer aan hebben, voor een band die toch zijn wortels heeft in de epische Amerikaanse metal uit het begin van de jaren tachtig en in de NWOBHM. Dan verwacht je toch iets dat veel meer spettert. Alles lijkt ook nog meer gedrenkt in duisternis en pathos dan voorheen. Het klinkt ook vrij plechtig soms, met een gloomy randje. Misschien wordt er geprobeerd om bepaalde grenzen te overschrijden, maar wij zien er het nut niet echt van in. Ook de doominvloeden liggen er nog dikker op, zodat het op de duur een beetje verwarrend lijkt te gaan worden. Nee, geef mij maar het vorige werk van deze band. Hiermee kan ik maar weinig aanvangen.

Fans van het oude werk van Holy Martyr onderwerpen deze nieuweling best even aan een luisterbeurtje voor de aanschaf. Kwestie van niet bedrogen uit te komen.

Tracklist:

  1. Shores of Elenna
  2. Numenor
  3. Heroic Deeds
  4. Dol Guldur
  5. Darkness Descends
  6. Taur Nu Fuin
  7. Minas Morgul
  8. Witch-king of Angmar
  9. The Dwarrowdelf
  10. Born of Hope
X