Freedom Call + Eden’s Curse + Veonity @ Rockpalast Matrix Bochum – Duitsland
Hughes Vanhoucke

Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Vrijdag 17 februari ‘17

 

Freedom Call heeft een nieuwe cd uit en zoals elke zichzelf respecterende band gaan op ze op tour om deze plaat te promoten. Op 6 mei staan de heren uit Nürnberg in het West-Vlaamse Izegem, meer bepaald op Headbanger’s Balls Fest met hun genregenoten van Amaranthe uit Zweden en een aantal vooraanstaande Westvlaamse bands.

Freedom Call @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Aanvankelijk had ik gepland om naar het eerste optreden van de tour door Duitsland te gaan, in Keulen, maar een aantal vrachtwagens gooide roet in het eten op de E42 snelweg, beter bekend als de Autoroute de Wallonie. Uitstel is echter geen afstel.

Met dank aan platenmaatschappij SPV werd een nieuwe accreditatie geregeld om de show in Bochum bij te wonen, de wellicht meest culturele stad in het industriële Ruhrgebied.

De opener van de avond in de voormalige Müser brouwerij  (sinds 1978 Rockpalast Matrix), van Bochum is de Zweedse power metal band Veonity. Tot vorige week kende ik die band van haar noch pluimen. Tijdens het eerste nummer loopt nogal wat mis op gebied van klank, de drum overstijgt de rest van de instrumenten, terwijl de zang amper doorkomt.  Gelukkig krijgt de man aan de knoppen het min of meer goed tegen het tweede nummer.

Veonity @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Deze power metal band probeert het over een andere boeg te gooien dan andere soortgenoten door helemaal geen symfonische invloeden te gebruiken maar right in your face power metal te spelen.

In de kelder van het voormalige koelschip van de brouwerij staan al een paar honderd Duitse metalheads te headbangen tijdens het half uur die de band kreeg om zich te bewijzen, iets dat bij mij helaas voor Veonity niet gelukt is. Leadgitarist Samuel Lundström acteert nogal over the top en lijkt rechtstreeks uit een glam metal band te komen, wat niet verhindert dat hij heer en meester is over zijn Ibanez gitaar en een stukje kan spelen.

Slecht? Zeker niet maar de saus pakte niet in mijn geval, mogelijk door de lange rit die ik net achter de rug had.

Samuel Lindström – Veonity @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Eden’s Curse is een ander paar mouwen, de internationale melodische metal band met als thuisbasis Glasgow grijpt het publiek meteen bij de keel en vuurt een arsenaal nieuwe en vooral oudere bekend in de oren klinkende nummers af, waardoor het publiek meteen onder stoom staat.  Gitaarvirtuoos Thorsten Koehne tovert de ene na de andere schitterende gitaarsolo uit zijn Dean gitaar, een prachtige Dime Razorback Skullz versierd met een resem doodshoofden.

Thorsten Koehne – Eden’s Curse @ Rockpalast Marix – Bochum – Duitsland

Jammer dat het visuele spektakel ondermijnd wordt door de duisterheid van het podium en net als bij Veonity  dus ook de kwaliteit van de foto’s beïnvloedt.

Een paar maanden terug bracht het gezelschap met alweer een nieuw bandlid, deze keer een nieuwe toetsenist in de hoedanigheid van de Finse Christian Pulkkinen, een nieuw album op markt genaamd Cardinal. De jongste plaat zou een terugkeer moeten zijn naar meer rock georiënteerde muziek nadat ze het AOR-pad opgewandeld waren en is een stuk minder catchy dan Symphony of Sin uit 2013. Een paar luisterbeurten konden me tot nu toe me niet overhalen om deze in huis te halen ondanks de goede kritiek die de plaat kreeg.

Christian “Chrism” Pulkkinen & Nikola Mijic – Eden’s Curse @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

De muziek vanavond is bij momenten behoorlijk stevig om dan bij het volgende nummer opnieuw de Journey meets Avantasia tour op te gaan, nogal verwarrend eigenlijk. Feit is dat de band een stevige set brengt die niemand onberoerd laat op twee dames na die al vanaf 18:00 uur aan de voordeur geplakt stonden en net niet in slaap vallen op de eerste rij, tot groot jolijt van zanger Nikola Mijic, die het niet nalaat wat te sollen met de twee jonge dames.

Nikola Mijic – Eden’s Curse @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Ik wil graag zo snel mogelijk meer van deze band zien en daarmee bedoel ik een headlining set buiten het Verenigd Koninkrijk, ondanks het internationale karakter van de band zijn ze veel te weinig te zien op het vasteland als headliner, buiten het Verenigd Koninkrijk hebben ze eigenlijk nog nooit een lange set gespeeld ondanks een Duitse gitaarvirtuoos, een Kroatische zanger en een Finse toetsenist.

Chris Bay – Freedom Call @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

En dan is het moment aangebroken waarop fun metal band Freedom Call mag aantreden wat zeer in dank afgenomen wordt door het plaatselijke publiek. Net als de twee vorige bands heeft Freedom Call eind vorig jaar een nieuwe langspeler uitgebracht, Master of Light, eentje die met open armen ontvangen werd in het power metal circuit.

De show opent met de aan de ogen geschminkte gitarist Lars Rettkowitz en bassist Ilker Ersin elk aan één kant spelend van een verhoog aan beide kanten van drummer Ramy Ali die van meet af aan een drumsolo brengt in een blauw gedimd sfeerlicht. Het verhoog waar het drumstel geplaatst is doet me echt denken aan het altaar in een kerk, zeker al met het logo van Freedom Call op het wit doek midden het drumpodium.

Wanneer stichter Chris Bay zijn opwachting maakt, dalen zijn twee discipelen naar het lagere deel van het podium om er met hun drieën huppelend als kleine kinderen op een verjaardagsfeestje Tears of Babylon aan te snijden gevolgd door United Alliance uit EP Taragon.

Freedom Call @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Het is pas bij het derde nummer, King Rise and Fall, dat we een eerste nummer uit het nieuwe album te horen krijgen, een nummer dat geschreven werd door gitarist Lars Rettkowitz.

Het is echter pas bij Union of The Strong dat het publiek echt onder stoom komt, een nummer dat uitnodigt om mee te zingen en afkomstig is uit het succesvolle Beyond.

Ramy Ali – Freedom Call @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Na dik een half uur wordt een akoestische gitaar op statief vooraan het podium geplaatst waarna het volgende nummer akoestisch aangesneden wordt maar het niet elektrische deel is maar van korte duur.

Net voor het aansnijden van Mr. Evil, een aanstekelijk en leuk nummer, keert zanger Chris Bay het podium terug opgewandeld met een buishoed in hippieversie en dito brilletje met de glazen in de vorm van sterren.

Chris Bay – Freedom Call @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Na het aanstekelijke High Up en kort voor het afsluiten van de reguliere set brengt de frontman met Metal Is For Everyone een verhaal over heavy metal in alle regionen van onze aardkloot. Een hitgevoelig nummer met een potentieel om uit te groeien tot een klassieker tijdens liveshows niet in het minst dankzij het leuke verhaal errond. Het optreden eindigt zoals het begon, met huppelende bandleden, van een piñata is er echter geen sprake.

Een optreden van Freedom Call is alvast een plezante bedoening, de heren en dan vooral de immer goedgeluimde zanger Chris Bay hebben voortdurend zin in fun en het is ook niet voor niets dat ze hun muziek omgedoopt hebben tot happy metal.

Chris Bay – Freedom Call @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

Een leuke avond happy metal vol sing-along liedjes in een power metal jasje. Tijdens wat doorgaat als bisnummer keert frontman Chris Bay terug met een GoPro vasgemaakt op zijn borst om het laatste nummer live op Facebook te brengen.

De band neemt afscheid van het publiek door iedereen die het wenst een hand te schudden, ik kan een rit van tegen de 350 Km huiswaarts beginnen. Allen naar Headbanger’s Balls Fest dus voor een uurtje happy metal en een resem andere goede bands uit binnen- en buitenland.

Publiek in voormalige brouwerij tijdens gig Freedom Call @ Rockpalast Matrix – Bochum – Duitsland

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X