Jurgen Callens

Op 17 februari voegt de Oostenrijkse female frontedmetalband Edenbridge nog maar eens een nieuwe plaat aan het toch al impressionante oeuvre toe. Op die dag verschijnt namelijk The Great Momentum via het SPV/Steamhammer label en is daarmee al het negende studioalbum van de symfonische metalband. Wij luisterden eens goed vooraf en kwamen tot de volgende conclusie.

Edenbridge is een begrip in het milieu van de femalefrontedbands. De band wist een mooie reputatie op te bouwen en was op menig genregricht evenement een graaggeziene gast. De vocalen van frontdame Sabine Edelsbacher zijn top en de composities van componist en multi-instrumentalist Lanvall mogen er ook steeds wezen. Ook nu weer heeft deze laatste een evenwicht proberen te vinden tussen het heavy gitaarwerk en de georchestreerde stukken. En uiteindelijk leidt dit ook wel weer naar een dynamisch geheel. Het orkest wordt selectief gebruikt, waardoor er ook veel ruimte over blijft voor de rest van de instrumenten. Ook de zang lijkt belangrijker dan voorheen en krijgt een meer prominente rol toebedeeld, net als de groots opgezette koren trouwens. Het heeft er ook van weg dat de nieuwe slagwerker Johannes Jungreithmeister met zijn knappe drumwerk het geheel een extra drive meegegeven heeft. Shiantara, de opener is geïnspireerd door Star Trek en bevat zowel heavy gitaarwerk en bombastische koren. The Moment is Now, dat gekozen werd als eerste single, bevat dan weer groove, melodie en rustige passages en is een evenwichtig geheel. A Turnaround in Art is dan weer groots georkestreerd. Als afsluiter hebben we ook nog het twaalf minuten durende The Greatest Gift of All: een opus met bombastische arrangementen, kracht, snelheid, gevoel en empathie. Een mooie finale van een over het algemeen prima female fronted album. Op Until The End of Time, een ballad, is trouwens ook Erik Martensson van Eclipse te horen, die even een gastbijdrage kwam leveren. Een hele boel andere gasten komen we dan samen weer tegen onder de noemer van het Junge Philharmonie Freistadt orkest. Wel lijkt het alsof dit album in twee delen opgesplitst werd: een gedeelte met meer heavy stukken als The Moment is Now, The Visitor en Return to Grace en een ander gedeelte met meer akoestische en mellow stukken als Until The End of Time, Only a Whiff of Life en The Greatest Gift of All. Veel nieuws onder de zon valt er in feite niet te rapen. Alle kunstjes hebben we voorheen al meermaals gehoord, zeg maar. The Great Momentum wordt dus geen baanbreker of referentie in het genre, maar is gewoon een heel degelijke plaat van een hele prima band geworden.  De kwaliteiten van de band zijn gegarandeerd, de techniek is top en alle songs vallen goed mee.

Fans van de band zullen met dit album zeker geen kat in een zak kopen en kunnen probleemloos de geldbuidel openritsen om The Great Momentum aan de collectie toe te voegen.

Tracklist:

  1. Shiantara
  2. The Die is Not Cast
  3. The Moment is Now
  4. Until The End of Time
  5. The Visitor
  6. Return to Grace
  7. Only A Whiff of Life
  8. A Turnaround in Art
  9. The Greatest Gift of All

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X