Bart Van Gestel

In 2013 was ik enorm onder de indruk van Spiritual Migration, Persefone’s vorige plaat. Zo enorm dat ik er prompt de titel ‘album van het jaar’ aan gaf. Na vier jaar is er eindelijk nieuw werk: Aathma.

Tussendoor bracht de band wel haar debuut Core opnieuw uit, marketing-gewijs een prima zet als je weet dat Spiritual Migration voor Persefone meer bekendheid opbracht. Maar nu is er dus ‘echt’ nieuw werk.

De band staat er om bekend om haar albums én songs nogal complex te structureren. Deze keer zijn er dertien tracks, beginnend met twee intro’s. De titelsong (op het einde van de plaat) is dan weer opgedeeld in vier delen. De nummers zelf zijn dan weer stuk voor stuk avontuurlijke pareltjes. Ze staan bol van de sfeervolle synthesizerstukken, complexe riffs en aritmisch drumwerk (petje af voor de drummer, écht). Screams worden afgewisseld met cleane zang. Het geheel klinkt zo enorm energiek dat je zo in je wagen zou willen stappen om naar één van hun live-shows af te zakken.

Eerste hoogtepunt is het bijna tien minuten durende kunstwerkje Stillness is Timeless. Deze dient als prelude en crescendo voor het vierdelige titelnummer, dat dan ook als magistrale magnum opus aan het einde van het album geplaatst is. Dit geheel voelt eigenlijk aan als conceptalbum binnen een album, iets dat ik persoonlijk nog nergens tegen ben gekomen.

In vergelijking met Spiritual Migration, zou je Aathma toch iets donkerder omschrijven. De dromerigheid van Spiritual Migration maakt plaats voor meer oncomfortabele sequenties. Dit geeft Aathma een bepaalde melancholische sfeer, iets wat we eigenlijk niet gewend waren van Persefone. Aathma is wel de bevestiging dat Persefone hoort tot de absolute top van de progressieve death metal scene.

In de vier jaar tussen beide albums heeft Persefone te maken gekregen met personeelswissels. Zo is drummer Sergi “Bobby” Verdeguer de plaatsvervanger voor Marc Mas. Ook stichtend lid Jordi Gorgues verliet het nest. Filipe Baldaia (net als nieuwe drummer Sergi ook lid van de band Nami).

In april is de band op toernee. Vlaanderen laten ze helaas links liggen. We moeten dus de grens over. Hoofddorp (18 april) of Nijmegen (19 april) zijn de places to be in Nederland.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X