Sebastiaan Schabon

Voor goede black metal moet je bij het Duitse Bethlehem zijn. Een band die net zoals zoveel andere blackmetalbands wel eens als satanistisch bestempeld werd maar die er zich, ook zoals zoveel andere metalbands, niets van aantrok en gewoon bleef doorgaan. De band is al sinds 1991 actief en bracht op 2 december 2016 zijn achtste volwaardige album op de markt. Het is een zelfgetiteld album geworden en oh ja voor ik het vergeet: haal je Duitse woordenboek al maar boven want de lyrics zijn allemaal in het Duits.

Voor al diegenen die Bethlehem niet zouden kennen, volgt hier een korte introductie: de band werd in 1991 opgericht door Jürgen Bartsch en Matton, die voorheen in een thrashband speelden (van een ommezwaai gesproken). Doordat de heren nogal eens ver kunnen gaan in hun soms toch wel satanische teksten en muziek werden ze in het verleden al eens geweerd uit bepaalde Duitse steden. Ondertussen is Jürgen Bartsch het enige originele bandlid en zijn er al heel wat line-upwisselingen geweest met Karzov en Onielar als meest recente bandleden.

Maar genoeg details, we zijn hier tenslotte geen biografie aan het schrijven. Maar wat die line-upwisselingen betreft: dit hoor je spijtig genoeg wel aan de muziek. Het is black metal zoals je al eens bij Behemoth en Immortal te horen krijgt. Daar wringt nu net het schoentje, als je als band wil opvallen moet je een soort eigen stijl zien te ontwikkelen. Wat we hier te horen krijgen is zeker niet slecht, verre van maar het klinkt allemaal net iets te bekend. Maar dat slaat enkel op de muziek, de lyrics zijn wel geweldig om naar te luisteren. Duits is nu eenmaal een harde taal en dat past in dit geval best goed bij black metal. Soms zijn de teksten moeilijk te verstaan en dat zal liggen aan het feit dat ze al eens een woordje in hun eigen dialect ertussen smijten. Het kan ook liggen aan het feit dat de muziek de zang overstijgt, iets wat te vaak gebeurt op deze plaat.

Dit zal niet bepaald een topplaat worden. Bethlehem heeft in het verleden al bewezen dat ze beter kunnen dan dit, misschien is de fut er gewoon uit en is de klik er gewoon niet meer. Dus de blackmetalfans onder ons die wel eens houden van een experimentje mogen deze plaat gerust aan zich laten voorbijgaan.

Tracklist:

  1. Fickesel Bomber Panzerplauze
  2. Kalt’ Ritt in leicht faltiger Leere
  3. Kynokephale Freuden im Sumpfleben
  4. Die Dunkelheit darbt
  5. Gängel Gängel Gang
  6. Arg tot frohlockt kein Kind
  7. Verderbnisheilung im sterbend Mahr
  8. Wahn schmiedet sarg
  9. Verdamnis straft gezügeltes Aas
  10. Kein Mampf

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X