Tien jaar na zijn debuut Abyss… is er nu de nieuwe van Nailed To Obscurity. King Delusion is de volgende evolutionaire stap in het leven van het Duitse melodische death-doomgezelschap.

Wat meteen opvalt is de rijke en volle productie. Deze ligt meteen prima in het gehoor en zorgt voor een zeer aangename luisterervaring. Ik beschouw persoonlijk het genre als echte luistermuziek, dus dat is al meteen raak geschoten op dit vlak.

Het eerste nummer, meteen de titelsong, doet me een beetje denken aan de groove in Channel Zero’s Black Fuel. Maar er is meer, veel meer: de muziek neigt zowel naar de extreme progressive-kant, om dan over te gaan in zeer rustige en sfeervolle elementen met een paar accenten, in piano-achtige klankkleuren. Deze stukken bouwen dan weer terug op naar razende en ritme-gedreven secties die dan weer teruggrijpen naar de extreme-progressive kant.

Naarmate het album vordert krijg je steeds meer en meer verschillende indrukken. Er is zo veel, zo veel diversiteit. Uitermate boeiende riffs, stukken met cleane zang, zeer groovy gitaarwerk, solo’s… Dit alles maakt van King Delusion wel een echte groeiplaat. Dat kan, én dat mag: zo krijgt de luisteraar immers een serieuze value for money. En toch zijn er ook enkele constantes: een monsterlijk donkere atmosfeer blijft doorheen King Delusion waaien als een schaduw die je blijft volgen.

Absoluut hoogtepunt van de plaat is het bijna dertien minuten klokkende Uncage My Sanity. Een allesomvattende song die rechtuit tekenend is voor zowel album als band.

Productioneel gesproken is er samengewerkt met Victor Santura (gitarist bij o.a. Tryptikon, heeft recentelijk ook Bölzers Hero en ook Akróasis van Obscura afgemixt) in zijn Woodshed Studios. De bagage van de heer Santura zorgt voor de rijkelijke en vooral zeer transparante sound. De albumhoes is van de hand van Santiago Caruso, een Argentijnse conceptariest gekend voor zijn donkere en obscure ink&scratch tekeningen.

Nailed to Obscurity

Al deze elementen samen maken van King Delusion een waar luisterfestijn, doch flink bestookt met genoeg duisternis en melancholie om fans van bijvoorbeeld Katatonia of ‘oude’ Opeth te gaan bekoren. Nailed To Obscurity levert hier een opus af welke de band tussen de grootheden uit het genre plaatst.

Wie benieuwd is hoe ze live klinken kan op 25 maart 2017 de verplaatsing maken naar Antwerpen (mits Euro3 of beter genormeerd vervoer uiteraard, anders lopen, fietsen of bussen). Dan tekent de band present samen met een keur belgische en internationale bands waaronder headliner Primordial, maar ook Marche Funèbre, Alkerdeel en A Thousand Sufferings. Plaats van afspraak is café/zaal Het Bos op de Ankerrui.

X