Sebastiaan Schabon

Uit Duitsland is hier Heimdalls Wacht. Afkomstig uit de deelstaat Noordrijn – Westfalen staat dit kwintet al sinds 2004 garant voor pagan black metal van de bovenste plank. En het zijn op zijn zachtst gezegd bezige bijtjes, want in de voorbije twaalf jaar werden er maar liefst zes albums op de wereld losgelaten. En anno 2016 zijn we alweer toe aan nieuw materiaal van deze band. Op 14 oktober brachten ze onder het label Trollzorn Geisterseher op de markt, met daarop zeven nagelnieuwe tracks.

Beginnen doen ze met Spökenkieker, en al meteen wordt duidelijk dat de Duitsers het nog niet verleerd zijn om goede muziek te maken. Een dreigende, duistere intro wordt gevolgd door ongeveer negen minuten pagan black metal zoals je die al wel eens vond bij Månegarm ten tijde van Havets Vargar. Maar in tegenstelling tot laatstgenoemde band koos Heimdalls Wacht er voor om bij de oude stijl te blijven en met succes. Blastbeats begeleiden de kenmerkende paganriffs en de zang wordt, doordat het in het Duits is, nog krachtiger. Het is misschien niet de makkelijkste taal maar voor deze muziekstijl is Deutsche Gründlichkeit wel gewenst.

En de Duitse dieselmachine dendert verder doorheen de nummers waarvan de gemiddelde duur toch wel vlotjes de zes minuten haalt. Met uitzondering van Anderswelt, waar we afklokken op net geen veertien minuten. Het doet een beetje denken aan de Duitse collega’s van Finsterforst die ook al eens lange tracks durven uitbrengen. Het valt wel op dat de snelheid op dit nummer het hoogste ligt, althans de eerste vier tot vijf minuten. Daarna doen ze het even rustig aan om vervolgens het gaspedaal nog een keer diep in te drukken. Een knaller van een afsluiter. Het enige minpunt aan het album is dat het mij allemaal een beetje te bekend voorkomt. Misschien ligt dat aan het feit dat de muziek van Finsterforst al vaak doorheen mijn trommelvliezen gepasseerd is, maar een beetje originaliteit is dezer dagen toch een pluspunt om sterk te kunnen groeien.

Een prima album is dit geworden. Als je fan bent van Finsterforst of van het vroegere Månegarm dan ga je geen enkele moeite hebben met deze schijf. Heimdalls Wacht is een band die na twaalf jaar nog altijd niets van zijn pluimen verloren heeft en die met Geisterseher weer menig metalzieltjes voor zich zal winnen.

Tracklist:

  1. Spökenkieker
  2. Wir sind die Wächter
  3. Der kommende Gott (Treffen mit Sabazios)
  4. Scyomantia – Der Thron im Schatten
  5. Tairach
  6. Taedium Vitae
  7. Anderswelt

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X