Amorphis @ 013 – Tilburg – NL
Hughes Vanhoucke

Donderdag 1 december – Jupiler Zaal 013 – Tilburg – Nederland

Amorphis trok een week uit om de tiende verjaardag van Eclipse te vieren voor een Duitstalig publiek met één uitzondering, 013 in Tilburg. Met nog een speciale Dream Theater avond begin februari wordt deze rock- & poptempel net over de grens stilaan één van mijn meest geliefkoosde zalen in de Benelux. Hun rock en metal programmatie verdient een pluim.

Bij een mini-tour door Duitsland en Duitstalig Zwitserland hebben de Finnen gekozen voor een Duitse opwarmer zijnde Long Distance Calling uit Münster. De band heeft met Trips eerder dit jaar een nieuw album op de markt gebracht, zonder één noot muziek krijgt de plaat of de cover ervan al twee punten voor mijn part. Op de plaat zijn een zanger – de Noor Petter Carlsen die ook uitstekend singer/songwriter werk aflevert –  en een toetsenist aanwezig die de laatste plaat een wat poppy sound geven maar vanavond speelt het kwartet een uitsluitend instrumentale set.

Long Distance Calling @ 013 -Tilburg – NL

De Duitse post-rockers uit Noordrijn-Westfalen timmeren al dik tien jaar aan de weg en hebben inmiddels een aantal deftige instrumentale platen afgeleverd. De eerste twee nummers komen uit eerder uitgebrachte albums en zijn best wel rustig. De twee volgende stukken, Trauma en Momentum, zijn een stuk meer uptempo met muzikanten die zichzelf volledig geven. Twee nummers uit de laatste worp trouwens. Naarmate de show naar het einde loopt wordt de muziek steviger om na 45’ in schoonheid en stevigheid te eindigen met Metulsky Cruse Revisited. De Duitsers hebben deze avond ongetwijfeld een handvol nieuwe fans bijgekregen.

Na een onderbreking van een half uur krijgen we Amorphis voor de tweede keer dit jaar op het podium van de kleine Jupiler zaal. In maart waren die hier nog om hun laatste plaat voor te stellen, Under The Red Cloud, tijdens een Europese tour van anderhalve maand in een tot de nok gevulde zaal, een groot contrast met vandaag.

De mannen uit het land van Santa sluiten het jaar af met een tournee door eigen land en een aantal steden in Duitsland tussenin met twee uitstappen naar buurlanden waarvan Nederland daarvan één is. De korte tour is bedoeld om de tiende verjaardag van Eclipse te vieren, de eerste plaat met Tomi Joutsen achter de microfoon en meteen een schot in de roos tien jaar terug.

Tomi Joutsen – Amorphis @ 013 – Tilburg – NL

Met een sober doek geïnspireerd op de hoes van Eclipse op de achtergrond wordt het eerste nummer, het bombastische Two Moons, van de jarige plaat gespeeld en wat meteen opvalt is dat Tomi Joutsen zijn gepersonaliseerde hybride microfoon met drie handgrepen niet gebruikt maar een doodnormale micro met een aantal gevlochten lederen linten die onderaan bengelen.

De klank komt precies niet optimaal door en er ontbreekt naar mijn bescheiden mening wat zout op de patatten in het begin van de show, zelfs de zanger lijkt me wat onwennig.

Later zal blijken dat de heren op het podium staan met een flinke kater – vandaar al die flessen water – nadat ze de avond voordien een feestje gebouwd hebben op de tourbus samen met ene Bad Santa.

In het volgende nummer dat ook de eerste single uit de plaat was, House of Sleep, zit er al wat meer schwung in maar het is pas bij het derde nummer, Leaves Scar, dat zowel publiek als band onder stoom komen.

Esa Holopainen – Amorphis @ 013 – Tilburg – NL

De microfoonstatief van Tomi Joutsen vliegt aan de kant terwijl bassist Niclas Etelävuori flinke delen van het nummer van backing vocals voorziet. Het nummer wordt onder een denderend applaus afgesloten.

Born From Fire en Under A Soil And Black Stone zijn de volgende nummers op de plaat en tijdens deze Eclipse set. Vooral het tweede nummer kan op behoorlijk wat bijval rekenen bij het publiek, de muzikanten op uitzondering van Tomi Joutsen en Jan Rechberger zijn best statisch te noemen, de gevolgen van een kater?

Jan Rechberger – Amorphis @ 013 – Tilburg – NL

De legende van Kullervo uit de Finse mythologie gaat verder met het stevige en innemende Perkele (The God of Fire) gevolgd door single # 2 van de plaat, The Smoke, waarbij de zaal compleet uit de bol gaat.

Same Flesh is een nummer dat me minder kan bekoren, zowel in de set als op de plaat.

Met Brother Moon zijn we aangekomen aan het voorlaatste nummer van de plaat en meteen ook het favoriete nummer van Tomi Joutsen, althans dat beweert hij zelf tegenover het 013 publiek. Naadloos wordt het laatste nummer van Eclipse, Empty Opening, toegevoegd aan de set om vervolgens afscheid te nemen van het publiek na een dikke 50 minuten.

Tomi Koivusaari – Amorphis @ 013 – Tilburg – NL

Het afscheid is er eentje van korte duur. Het gezelschap komt al snel terug tevoorschijn waarbij de twee gitaristen, Esa Holopainen & Tomi Koivusaari het podium betreden met elk een akoestische gitaar.

Het eerste bisnummer dat door Esa Holopainen ingeleid wordt, is Enigma, een rustig nummer uit de opvolger van Eclipse, Silent Waters, waarin zanger Tomi Joutsen de participatie van het publiek vraagt om wat mee te neuriën.

Niclas Etelävuori – Amorphis @ 013 – Tilburg – NL

De akoestische gitaren worden behouden om het traditionele Finse lied uit 1840, My Kantele, te spelen.

From The Heaven of My Heart volgt de korte akoestische set op die het publiek enigszins in slaap wiegde en volgt aanvankelijk de rustige trend van de twee vorige nummers om gelukkig al snel uptempo te worden. Een prachtig nummer dat te vinden is op Skyforger uit 2009, het zoveelste nummer van de band gebaseerd op de epische Finse literatuur Kalevala.

Het lange Sampo, eveneens uit Skyforger, maakt een einde aan de eerste set bisnummers waarbij de band opnieuw het podium verlaat.

Santeri Kallio – Amorphis @ 013 – Tilburg – NL

Een paar tellen later krijgen we de intro van Skyforger uit het gelijknamige album te horen waarna de band terug op het podium staat om het nummer in zijn geheel te spelen. Met Silver Bride krijgen we een vierde nummer uit Skyforger te horen dat het definitieve slot van de show aankondigt.

De kans dat we in 2019 een Skyforger tour krijgen zou me geenszins verbazen, hopelijk krijgen we dan een Amorphis te zien met fitte bandleden want dit was niet wat ik van hen verwacht had, zoals eerder gezegd, het zout op de patatten ontbrak vanavond.

Amorphis @ 013 – Tilburg – NL

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X