Shawn Cameron over Carnifex, de toekomstplannen en wijlen Mitch Lucker
Sebastiaan Schabon

Carnifex is een band die mij nog nooit heeft teleurgesteld. Niet met hun liveshows, ook niet met hun nieuwste album Slow Death dat eerder dit jaar uitkwam. Met dat album vervoegde de band onder meer Whitechapel en Thy Art Is Murder tijdens de Impericon Never Say Die Tour die halt hield in Trix in Antwerpen. Het uitgelezen moment om drummer Shawn Cameron eens het vuur aan de schenen te leggen. Hij stond ons in de backstage te woord en maakte een uiterst opgewekte indruk.

“Is het echt?” antwoordt Shawn al lachend. “Goh ik voel me gewoon goed vandaag, ik heb veel zin in de show straks.”

Kan je jezelf eens even kort voorstellen?

“Ik ben dus Shawn Cameron, drummer bij deathcoreband Carnifex. Meer dan dit kan ik niet antwoorden.”

Hoe is de Impericon Tour tot dusver verlopen?

“We hebben tot nu toe slechts twee shows gedaan en die zijn best goed verlopen. Het publiek was tevreden en we hebben alles gegeven wat we hadden, want zo hoort het ook.”

carnifex-slow-death-artwork

Onlangs bracht de band Slow Death uit. Hoe kijk je terug op die release?

“Ik heb er meteen een goed gevoel bij gehad. We hebben er dan ook wel de nodige tijd en moeite in gestoken om er iets moois van te kunnen maken. En ondertussen zijn we al een aantal maanden verder en ik heb bijna enkel positieve beoordelingen gelezen. Dat maakt het de gedane moeite meer dan waard. In het begin waren er enkelingen die een beetje verstomd stonden van wat we brachten, maar volgens mij waren dat fans die nog nooit van Carnifex hadden gehoord,” vertelt de drummer, gevolgd door een brede glimlach.

Zou dat verstomd staan kunnen komen door het feit dat er meer melodische stukken in de muziek zitten dan op de vorige albums?

“Dat is ook een mogelijkheid. Alhoewel, zoveel meer melodie zit er nu ook weer niet in. Er komt wel meer melodie tevoorschijn tijdens de gitaarsolo’s, maar dat zal het zo’n beetje zijn. Voor de rest maken we gewoon nog steeds steenharde deathcore.”

Nu we het er toch over hebben: waarom net deathcore?

“Dat is een bewuste keuze geweest van Scott (Lewis, zanger van de band) en mezelf toen we Carnifex oprichtten in 2005. We wilden iets anders spelen dan thrash metal of heavy metal. Dus dachten we: waarom niet deathcore? En toen we de bijpassende bandnaam hadden, ging de bal aan het rollen. En kijk, elf jaar later staan we er nog altijd en zijn we enorm gegroeid, dus het blijkt nog altijd de goede keuze te zijn,” is het bondige antwoord.

carnifex-band

In 2012 gingen de bandleden voor een goed jaar uit elkaar. Wat was de reden van deze breakup?

“Weet je, toen had iedereen zijprojecten en was iedereen te druk bezig met zijn privéleven om nog fatsoenlijk een band te kunnen zijn. Dus hebben we toen besloten om er een punt achter te zetten.” Na even nadenken voegt hij er nog aan toe: “Maar zoals het bij zoveel dingen gaat kruipt het bloed waar het niet gaan kan. En toen Scott mij contacteerde om te horen of ik er nog zin in had, heb ik geen moment getwijfeld. Dan hebben we nieuwe muzikanten samengebracht en zijn we weer beginnen spelen.”

Een jaar na die reünie sloeg Carnifex de critici met verstomming door Die Without Hope uit te brengen. Men kan dus stellen dat de muzikale pauze en het verse bloed in de band een goede zet waren?

“Ja, inderdaad. Dat album betekende voor ons eigenlijk een nieuwe start, beginnen met een schone lei. Het enige spijtige is misschien dat Scott en mezelf de enige originele bandleden zijn. Maar de mensen die we nu bij ons hebben zijn echt grote talenten die weten waar ze mee bezig zijn. Ons meest recente album Slow Death is daar ook een bewijs van. En het bevestigt ook dat we een solide line-up hebben gevonden en dat we nog lang niet aan stoppen denken.”

Hoe heb je het plotse overlijden van je collega-muzikant Mitch Lucker ervaren?

“Als een baksteen die op je maag valt. Ik weet nog goed dat we op het punt stonden om een show te gaan spelen toen we dat verschrikkelijke nieuws te horen kregen. Toen we het podium opkwamen, zag je bij de ene na de andere fan tranen in de ogen. Het gehele optreden van die avond hebben we toen aan Mitch opgedragen. Hij zal altijd op de ene of de andere manier bij ons zijn, hij heeft ook vele mensen geïnspireerd om muziek te gaan maken. Dat kwam toen echt aan als een mokerslag en het is misschien hard om te zeggen maar het leven gaat verder. We moeten niet blijven stilstaan bij zulke slechte dingen, maar ons de goede momenten herinneren. En Mitch was echt een goede vriend dus er zijn vele goede momenten die we samen beleefd hebben.”

shawn-cameron

Wat zijn de toekomstplannen met Carnifex?

“Eerst en vooral deze tour afwerken. Dan een kleine pauze zodat we nog eens bij onze families kunnen zijn. En wie weet, misschien duiken we daarna wel weer de studio in?” antwoordt Shawn geheimzinnig.

Dat wordt iets om zeker naar uit te kijken. Helaas zit ik nu door mijn vragen heen. Is er nog iets dat je kwijt wil aan de fans?

“Bedankt voor al jullie steun. Het volgende ga je waarschijnlijk al vaak gehoord hebben, maar ik zeg het toch maar: zonder fans ben je als band nergens. Zij zijn het die door weer en wind naar onze concerten komen. Ten tweede: kom zeker eens naar ons kijken als we bij jullie in de buurt spelen. En vergeet zeker niet om dan eens langs de merchandisestand te passeren,” beëindigt hij zijn relaas met een knipoog.

Bedankt voor je tijd Shawn, en veel succes met de show straks!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X