Metalrockx

Toen eerder dit jaar Fabio Lione de formatie Rhapsody of Fire verliet om zich toe te leggen op nieuwe band Eternal Idol keken wij verrast op van deze risicovolle carrièrezet. Na het beluisteren van het debuutalbum The Unrevealed Secret zijn we echter gerustgesteld en overtuigd van het talent en de mogelijkheden van deze band.

De Italiaan Fabio Lione heeft een indrukwekkend curriculum vitae als vaste frontman of gewaardeerd invaller bij symfonische powermetalbands. Hij deed twee jaren een interim bij Kamelot op The Poetry for The Poisoned-wereldtour als vervanger voor de inderhaast vertrokken Roy Khan en nam er daarnaast ook nog Vision Divine en Angra bij. Hij heeft vooral naam gemaakt als het boegbeeld van Rhapsody (of Fire) en nam dit jaar nog Into The Legend op. Zijn verrassend vertrek heeft misschien te maken met het kwaliteitsverlies sinds de scheiding met Luca Turilli en het vaste keurslijf waarin de muziek werd gegoten.

Op deze debuutplaat laat hij zich omringen door drie leden van de Italiaanse progressieve metalband Hollow Haze, nl. gitarist Nick Savio, zangeres Giorgia Colleluori en drummer Camillo Colleluori. Andrea Buratto (Secret Sphere) vervolledigt de line-up op basgitaar. Met alle muzikanten geworteld in de Italiaanse symfonische power metal, ligt de koers van deze nieuwe formatie voor de hand.

Nick Savio is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de arrangementen van de songs. Zijn gitaarwerk versterkt heel knap de melodie van het nummer en doet aan Timo Tolkki (ex-Stratovarius) op zijn Avalon-project denken. De muziek is een mix van Kamelot, Nightwish met een scheut Rhapsody, maar dan zonder scherpe randjes en complexe gitaaracrobatie à la Luca Turilli. Simone Mularoni (DGM) verdient een pluim voor de schitterende, heldere productie.

De voorheen onbekende zangeres Giorgia Colleluori nam bij Hollow Haze steeds alleen de zang voor haar rekening, ditmaal probeert ze uit de schaduw te komen van haar gereputeerde mannelijke collega. Op Evil Tears neemt zij alvast het voortouw in een heerlijk gedreven symfonische metalsong met knappe duo-zang. Another Night Comes volgt de Kamelot-blauwdruk en had zo op Haven gepast. Dit betekent heerlijke zanglijnen, met knappe samenzang van het mannelijke en vrouwelijke geluid. Geen contrast met een gruntende of harde mannenstem zoals bij Amaranthe of Nightwish, neen, de stemmen blenden voortreffelijk!

Awake In Orion is een fijne gitaargedreven song met opvallende keyboards en meerzangig refrein, met vraag en antwoord tussen beide zangers. Is The Answer Far from God? is een uptempo song, met keyboards in de lijn van Nightwish op Dark Passion Play. De aanvang van Blinded is dan weer Kamelot pur sang, Fabio heeft duidelijk veel opgestoken in zijn jaar als vervanger van Roy Khan. In Beyond overtuigt Giorgia – dé ontdekking van dit debuut – met haar soloprestatie, waar ze in de lagere regionen klinkt als de Nederlandse rockzangeres Anouk; beste song van dit album!

Deze symfonische metal richt zich naar een groot publiek, met een evenwicht tussen zachte passages en ingehouden uitbarstingen. Eternal Idol is een band met meer potentieel dan Angra een meer variatie dan Rhapsody of Fire. Deze gasten weten songs te schrijven met kop en staart en pakkende refreinen, die reeds na een paar luisterbeurten blijven hangen. Heel mooi en aanstekelijk, maar ik vind het doorgaans iets te braaf – gelukkig niet zo glad als bij Avantasia – en kijk voortdurend reikhalzend uit naar meer vuurwerk of een scheurende gitaar.

Tracklist:

Eternal Idol:

  • Fabio Lione – zang
  • Giorgia Colleluori – zang
  • Nick Savio – gitaar & keyboards
  • Camillo Colleluori – drums
  • Andrea Buratto – basgitaar

eternal-idol-band

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X