Rotthier Peter

Maschine is met Naturalis toe aan zijn tweede album. Het progressieve metalgezelschap uit Groot-Brittannië gebruikte als leidraad voor dit nieuwe werkstukje de natuur en in combinatie met het progressieve gegeven, bekom je hierbij een heerlijke opus die het optimale gebruik van je gehoororganen vergen om alles netjes te verteren.

Opener Resistance schept een dromerige wereld waarin rock en new age samengaan en die geregeld opgefleurd wordt met de vocalen van keyboardspeelster Marie-Eve de Gaultier.  In het stevige begin hoor je dat de band zich bijna vergaloppeert in het muzikale gordijn dat ze opbouwen. Gelukkig weten ze net op tijd het roer om te gooien en wat volgt is een zinderende compositie die heel wat emoties oproept tot ze aan het eind weer even de pedalen dreigen te verliezen.

Dat overmusiceren is bij heel wat progressieve rockbands een groot probleem geworden de laatste jaren. De individuele muzikanten willen allemaal hun minuutje roem hebben, waardoor songs veel te lang uitgesponnen worden door overbodige technische  standjes. Langs de andere kant zijn er bands die andere bands de loef willen afsteken door nog meer muzikale fratsen uit hun instrumenten te halen om te laten horen wat zij allemaal wel kunnen. Dat dit soms tot degradatie van de songs op zich leidt, maakt blijkbaar niet veel uit. Luister maar eens naar Night And Day en je begrijpt wat we bedoelen; een mooie progressieve song die naar het eind toe zijn charme verliest door het overmusiceren.

Gelukkig compenseert Maschine dat muzikale haantjesgedrag in een intieme song als Make Believe, magistraal gecomponeerd en vocaal opgevuld door Marie-Eve. Make Believe alleen al maakt voor progfans de aankoop van deze plaat een must.

Maschine gaat op hetzelfde elan verder in de drie resterende songs met schitterende composities waarbij ze grotendeels hun muzikale uitspattingen pittig weten te verpakken zonder zich al te veel individueel uit te leven in oeverloos gepingel waardoor Naturalis aan het eind toch mag pronken als een van de betere progressieve rockplaten van 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X