Jurgen Callens

Light & Shade is een internationaal gezelschap dat met The Essence of Everything zijn debuut uitbrengt via Scarlet Records. De leden hebben hun strepen al allemaal verdiend in hun eigen bands en brengen ons op dit album een kruising van klassieke symfonische power metal, met moderne invloeden eronder gemengd en dit alles in combinatie met veelzijdige vrouwelijke vocalen. Het wordt in het genre hoe langer hoe meer een trend om klassiek en modern te verenigen. Wij waren dan ook benieuwd of deze combi ook voor dit gezelschap zou pakken.

Light & Shade bestaat uit leden van over de verschillende continenten. Zo komt zangeres Adrienne Crown uit Amerika. Je zal haar misschien wel kennen van haar band Seven Spires. Gitarist Marco Pastorino is Italiaan en bracht onlangs met Temperance en Secret Sphere nog nieuw werk uit. Ook bassist Luca Negro maakt deel uit van Temperance, terwijl de drummer dan weer gevonden werd in Duitsland en in Luca Turelli’s Rhapsody zit. Een pak ervaring samen dus. Op The Essence of Everything krijgen we tien songs plus een intro te horen. Recent kwamen er bijvoorbeeld nieuwe album uit van Amaranthe en Enbound, die ook beiden die vernieuwing in hun melodieuze (power)metal durven te steken. Beide albums vond ik ook toppers, die alles in zich hadden wat een topalbum nodig heeft. De verwachtingen voor dit album waren dan ook wel hoger dan normaal. Light & Shade verzoent namelijk ook progressief, klassiek, modern en veelzijdigheid. Veelzijdigheid ook naar de vocalen toe, want zangeres Adrienne screamt, grunt en zingt er ook clean overheen. En wees gerust, ze kan het allemaal en alles is goed gedoseerd zodat het niet bevreemdend overkomt. Het intro tot het album, Essence of You, zou wat misleidend kunnen zijn omdat het je wat op het pad durft te zetten die al die andere female fronted bands ook inslaan: het echt symfonische. Drown in the Absurdity knalt er echter meteen helemaal in en laat horen waar de band voor staat: power, techniciteit, variatie en een stemmenpallet dat kleurt van cleane vocalen, over screams tot grunts. Bovendien bevat alles ook nog eens een flinke portie melodie zoals Spirit of Anne bijvoorbeeld bewijst. Een klasse powermetalsong trouwens. Folkinvloeden? Ook die zijn er. In een lichte dosis weliswaar, maar je zal ze misschien zelf merken in het nummer Burned. Soms valt alles dan weer moeilijker te bestempelen en zit er meer orchestratie in. Dan is het op een ander moment weer fijnbesnaarder met pianomomenten, terwijl het op een volgende track weer één en al agressie is wat de klok slaat. Meet Me in the Summer is slepend en melodieus en ook één van de meest toegankelijke songs van het album. Brokenhearted is furieus en doorspekt van de thrashriffs, bevat een soms metalcore-achtige attitude en heeft ook die afwisselende vocalen met screams, grunts en cleane zang. Een andere song die we kunnen aanstippen is Lionhearted, die dan weer een toffe ballad is.

Je hoort het: Light & Shade heeft een heel interessant debuut uitgebracht, dat zeker de moeite loont om eens te checken. Vooral als je combinatie tussen klassieke power metal en de moderne invloeden wel kan smaken. Technisch zit het goed, de songs zijn af en ik kan de zangstijlen prima waarderen. En dat de songs melodisch zijn is het voornaamste pluspunt. Ga hier maar even naar op zoek.

Tracklist:

 1. Essence of You
 2. Drown in the Absurdity
 3. Spirit of Anne
 4. Burned
 5. You Are
 6. Meet me in Summer
 7. Brokenhearted
 8. Lionhearted
 9. Wander So Far
 10. Welcome the Cold
 11. The Essence of Everything

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X