Jurgen Callens

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is géén nieuw album van het Californische Night DemonNight Demon is een heruitgave van de eerste ep op cassette, jawel!  De vier oorspronkelijke songs werden aangevuld met twee nieuwe studiosongs en twee livenummers van hun eerste concert ooit. Zodoende komen er acht tracks op deze tape te staan en kan men eigenlijk spreken van een ongeveer volwaardig produkt. Het materiaal wordt op 31 oktober – Halloween – uitgebracht via Shadow Kingdom. 

Night Demon was dus in feite de prequel op het debuut Curse of the Damned. Waarschijnlijk zullen de echte fans beide uitgaves dus al wel in huis hebben. Hoogstwaarschijnlijk zal deze release dan ook enkel echt interessant zijn voor mensen die nog over een cassettespeler beschikken. Die heb ik alleszins al tijden niet meer. Ideaal voor in je walkman, zegt de begeleidende bio. Worden die dan echt weer opnieuw gemaakt?!? Nu, waarschijnlijk zijn er ook nog mensen die niet bekend zijn met deze Amerikanen en daarom kunnen we misschien wel best nog een woordje duiding meegeven. Night Demon speelt heavy metal, zoals die in het begin van de jaren tachtig in het Verenigd Koninkrijk werd gemaakt. NWOBHM dus. Op die eerste ep klonk het allemaal nog net wat rauwer, purer en ongepolijster dan op het eigenlijke volwaardige debuut. Wellicht zal je zelf ook de invloeden van bands als Angel Witch, Raven, Iron Maiden en nog wat andere Britse heavymetalbands uit die tijd wel horen. Zelfde drumritmes, zelfde gitaarloopjes, zelfde zanglijnen, je kent het allemaal wel. Zelfs de sound kan authentiek genoemd worden. En we geven graag toe dat het trio best wel een paar aardige songs in dat genre heeft weten te maken. Ze stonden dan ook niet voor niets op een festival als Keep It True bijvoorbeeld. De beide nieuwe tracks op dit album klinken iets vetter, sneller en beter geproduceerd. Je zal meteen het verschil horen. Eén van die nieuwe vrijgaves is trouwens een cover van Diamond Head. En dan hebben we nog de twee live songs. Eentje is een cover van Golden Earring, namelijk het alom gekende Radar Love. Het andere is een versie van Ritual, dat ook al op de ep stond en dus in twee versies op deze tape te beluisteren valt. Het gaat hier echter om schabauwelijke live registraties. Volgens ons dus totaal overbodig, maar voor de band zelf wellicht leuk omdat het over hun eerste optreden ooit ging.

Zoals gezegd, wellicht is deze release enkel en alleen geschikt voor de die-hard Night Demon-fan. Maar dan moet die wel over een cassettespeler beschikken of een nog heel oude auto bezitten. Daar zitten die dingen ook nog in, dacht ik. Wij wachten zelf gewoon die nieuwe plaat af.

Tracklist:

  1. Night Demon
  2. The Chalice
  3. Ancient Evil
  4. Ritual 
  5. Axe Crazy
  6. Lightning to the Nations
  7. Radar Love – Live
  8. Ritual – Live

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X